תיכון
יסודי
גני ילדים
חומרי הוראה > גני ילדים > נושאים שונים > תפילה לשלום חיילי צה"ל

תפילה לשלום חיילי צה"ל

צוות החמ"ד

בשיעור זה הילד יתוודע לנוסח התפילה לשלום חיילי צה"ל, אותה חיבר הרב גורן, שנתקבלה ברחבי ארץ ישראל. בנוסף, הילד ילמד על הכרת הטוב כלפי חיילי צה"ל, ועל אמירת התפילה.

תפילה לשלום חיילי צה"ל:

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ, אַבְרָהָם, יִצְחָק וְיַעֲקֹב,

הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן,

הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱ‑לֹהֵינוּ,

מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה,

בַּיַּבָּשָׁה, בָּאֲוִיר וּבַיָּם.

יִתֵּן ה' אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם!

הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכֹּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכֹּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבְעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן.

וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב:

"כִּי ה' אֱ‑לֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם, לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם".

וְנֹאמַר: "אָמֵן".

 

מטרות השיעור:

• הילד יבין את מילות התפילה.

• הילד יכיר תודה לחיילי צה"ל.

• הילד יאמר את התפילה מדי יום שישי בתפילת השחר.

 

תפילות לשלום חיילים יהודים חוברו עוד בזמן שעם ישראל היה מפוזר בתפוצות השונות. כשהחלו להתרקם היסודות של מדינת ישראל, הוצעו מספר נוסחים עבור תפילה לשלום החיילים המגנים על ארץ ישראל, ובסופו של דבר התקבל הנוסח שקבע הרב גורן. כיום נאמרת התפילה לשלום חיילי צה"ל בקהילות רבות ישראל, בארץ ומחוצה לה.

במאמר: "תפילת הדרך לצנחן לאור ההלכה" כתב הרב גורן, ש"מאז חתימת התלמוד, אין לנו סמכות לחדש מטבע ברכות אשר תאמרנה בשם ובמלכות, שלא תקנום אנשי כנסת הגדולה, ולא לשנות את מטבע הברכות של חכמינו ז"ל". בשל כך, "היינו זקוקים למצוא מסגרת תפילה ישנה, המקודשת מדור לדור, שנקבעה על ידי חכמי התלמוד". בהתאם לכך ביסס הרב את הברכה על יסודות הטקסט והתוכן של "מי שבירך" לעולה לתורה (באותו אופן עיבד הרב "תפילת הדרך" מיוחדת עבור צנחנים , והטייסים, מתוך הנוסח הרגיל של: "תפילת הדרך").

 

  • כדי שהילדים יבינו את הצורך בתיקון התפילה לשלום חיילי צה"ל, כדאי להקדים ולשוחח איתם על תפילות שהם מכירים. לדוגמה: מה מבקשים בתפילת הגשם? מה צריך לבקש בתפילה לחולה? וכדומה. אם הם מכירים את התפילה לשלום המדינה, כדאי לשאול גם עליה. לסכם בכך, שכבני אדם, ובעיקר, כעם ישראל, ישנם דברים להם אנו זקוקים, התפילה היא המקום לבקש עזרה מהקדוש ברוך הוא בתחומים שונים.
  • למה זקוקים החיילים? מה נוכל לבקש עבורם מה'? לאחר שמיעת התשובות של הילדים, אפשר לספר להם שהרב גורן היה הרב הראשי של צבא ההגנה לישראל, והוא ביקש לקבוע תפילה לשלום חיילי ישראל. אפשר להקריא את התפילה, כך שהילדים יוכלו לשמוע את הברכות המוזכרות בה.

 

על מנת להבין את התפילה, כדאי לעמוד על המילים הקשות להבנה, ולהסבירן באמצעות שיתוף הילדים:

* "משמר ארצנו" - שמירת ארצנו.

* "ערי א־לוהינו" - כינוי לערי ישראל.

* "הים הגדול" - כינוי לים התיכון. נקרא: "גדול" - הן משום גודלו הפיזי, והן כתואר כבוד, בשל סמיכותו לארץ ישראל.

* "ניגפים לפניהם" - מנוצחים על ידי חיילינו.

* "צרה וצוקה" - מצוקה וקושי.

* "ידבר שונאינו" - ינצח שונאינו.

  • מי מוזכר בתפילה? אפשר לתת לילדים לאחוז בסרטים צבעוניים במהלך קריאת התפילה, ולבקש מהם להניף אותם כשהם שומעים שֵם של אדם או קבוצה המוזכר במהלך התפילה. לדוגמה: אברהם, חיילנו... לאחר מכן, ניתן לדבר איתם על השמות המוזכרים, למשל: "מי שברך אבותינו" - מה הקשר בין אבותינו לבין החיילים?
  • אילו משמותיו של הקב"ה אנו מוצאים בתפילה? (ה', הקדוש ברוך הוא, א־לוהינו, א־לוהיכם).
  • באילו ברכות מבורכים החיילים בתפילה?

 

שימוש במפת ארץ ישראל

  1. אפשר לבקש מהילדים לציין את המקומות הנזכרים בתפילה לשלום חיילי צה"ל, ולהצביע על מיקומם במפת ארץ ישראל ("מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה").
  2. ניתן לדבר על המושג: "ביבשה, באוויר ובים" - באילו כלי תחבורה משתמשים בכל אחד מהמקומות האלו? באילו מכלי התחבורה הללו יצא לילדים לנסוע?

כדאי לבקש מהילדים לשאול את אביהם, באיזה חיל שירתו בצבא, באילו כלי תחבורה צבאיים התניידו במהלך השירות, לדוגמה: "ביבשה" - מכונית, נגמ"ש, ג'יפ, טנק; "באוויר" - מטוס, מסוק; "בים" - ספינה, צוללת, וכן הלאה.

ניתן אף להציע להם להביא לגן תצלום של אביהם מהצבא, עם עדיפות לתצלום לצד כלי תחבורה בו נסע.

ניתן להרחיב פעילות זו על ידי יצירת קשר בין‑דורי, בכך שהילדים ינסו לברר אם הורי הוריהם שירתו בצבא, ואם כן - היכן? באילו כלי תחבורה השתמשו? האם מי מהם פגש אי פעם את הרב גורן בהיותו בצבא?

  1. כדאי לפרוש את מפת הארץ על הרצפה ולהעשיר את המשחק הסוציו‑דרמטי במגוון כלי תחבורה.
  2. אפשר לספר לילדים סיפורים על הרב גורן, למשל, שבעשרים וארבע שנות שירותו כרב הראשי לצה"ל הוא נהג לנסוע במכונית הצבאית שלו ברחבי הארץ על מנת לבקר חיילים (במכונית היה מותקן צופר מיוחד למצבי חירום), שצנח, שהשתלשל ממסוק, שהפליג בספינות... ממש כפי שכתוב: "ביבשה, באוויר ובים". סיפורים מעין אלו מובאים בכרטיסיות הסיפור וגם במדריך לגננת (בעמודים ???).

 

ניתן ללמד את התפילה לשלום חיילי צה"ל במנגינה. באתר יוטיוב אפשר למצוא מספר מנגינות לתפילה, מצורפים כאן שני ברקודים המפנים לשתי מנגינות שונות של התפילה.                                                    

כדאי לבקש מהילדים להציע הצעות להוספת תנועות גוף בהתאם למילות התפילה. הפנייה לילדים תיצור בהם רצון להבין את מילות התפילה, כך שיוכלו לחשוב על תנועות מתאימות. הדבר אף יסייע ללמידה משמעותית, שבה גם הלב משתתף וגם הדעת מעורבת. באופן זה יתעורר הרצון בילדים עצמם להתפלל תפילה זו.

את התפילה נתפלל בגן בימי שישי, ולקראת יום העצמאות אפשר לבקש מהורה או מסב שיודע "להתחזן", לקרוא את התפילה בפני הילדים.

 

את התפילה כדאי להעתיק בכתב ברור על כרזה גדולה ולתת לילדים לקשטה באופן קבוצתי. אם הילדים אכן הביאו תצלומים של בני משפחתם בצבא, אפשר ליצור באמצעותם מסגרת לכרזת התפילה.

בנוסף, ניתן לתת לכל ילד את נוסח התפילה מודפס על דף, או שכל ילד יבחר משפט אחד מהתפילה ויעתיק אותו בעצמו לדף. כל ילד יקשט את הדף שקיבל או שהכין ויוכלו לשלוח אותו לחייל שהוא מכיר, בתוספת הקדשה וברכה אישית.

מאחר והתפילה נאמרת בתפילת שחרית של שבת, נוכל לאומרה בגן בימי שישי, אך אם נרצה גם לקשר את הילדים לתפילה שנאמרת בבתי הכנסת, אפשר לתת להם לקשט את התפילה על מנת להעניק אותה לבני המשפחה - אבא, אמא, אח או אחות, שיוכלו לקרוא אותה בעת התפילה.

ישנם סידורים לילדי גן בהם מופיעה התפילה לשלום חיילי צה"ל. הילדים ישמחו לגלות שהתפילה, עליה למדו בגן, נמצאת בסידור שלהם. בסידור הילדים של קורן - "מבראשית", בעמוד 31, מופיע לצד התפילה איור של הרב גורן תוקע בשופר בשחרור הכותל.

בגנים המשתמשים בסידורים ללא התפילה (כמו הסידור של "בגן של דודו"), אפשר להכין עם הילדים דף בגודלו של הסידור עם התפילה בצורה מקוצרת, לקשטו עם הילדים ואחר כך לשלבו בתוך הסידורים.

אפשר להכין מעין סימנייה בצורה של חייל, כאשר בצדה האחד מצויר חייל, ובצדה השני תופיע התפילה בצורה מקוצרת. את הסימנייה ישלבו הילדים בתוך הסידורים, ואולי גם יביאו אותה הביתה.

 

חדש באתר

מורים עושים רוח
מוזמנים להצטרף לקבוצת הפייסבוק שלנו- מורים עושים רוח- לקבל השראה, למצוא רעיונות, להתייעץ, לשתף ולשאול שאלות.

מהבלוג שלנו

הרהורים על תפקידה של השמחה בבית הספר
לקראת המש... מש... משנכנס אדר – האם עודדנו את התלמידים ליצור , לשמוח או שעסקנו בעיקר בנתינת גבולות וכללים שאסור לעבור?
הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו והיו חלק
מקהילת אנשי חינוך חולמים ויוצרים
אנחנו מתחדשים!!! תכף תכף ועוברים לבית חדש, לאתר חדש. מוזמנים להשתתף איתנו בבניה ובדיוקים, נשמח אם תוכלו להצטרף אלינו ולמלא את 'שאלון לב לדעת'. מחכים לכם... לכניסה לסקר לחצו כאן