למידה בטבע
ד"ר גיל גרטל
המאמר מציג כמה מעיקרי המחשבה החינוכית המכונה "הפדגוגיה הטבעית", אשר מתוכה התהווה מנהג מערכת החינוך בישראל לשלב טיולים בתוכנית החינוכית של בתי הספר. מה יש בטיולי בית הספר שהפך אותם לסמל לחינוך העברי, ולאמצעי הוראה כה חשובים?
קרא עודד"ר אילון שוורץ
המאה ה21- תהיה המאה הסביבתית. ההרס העצום, בישראל כמו בעולם, של מערכות הטבע, נעשה ברובו מתחת לאף שלנו, אך נותר רחוק מהתודעה הציבורית. השאלה היום היא האם החינוך יחזור ויצור את הקשר בין הרס לתודעה שלו, או שהמציאות תעשה זאת במקומו, במחיר גבוה הרבה יותר? האם מערכת החינוך בישראל מסוגלת להתמודד עם המשבר הסביבתי, ולחנך דור ללכת בדרך אחרת, ולהחזיר את המפגש הבלתי אמצעי עם הטבע?
קרא עודשרית קפלינסקי
החשיפה היום-יומית של הילד הצעיר אל הירוק הנפלא של העצים, אל רחש הציפורים ואל שכשוך המים היא הלמידה הטבעית. עם זאת, כמחנכים עלינו גם להבטיח את הערך המוסף של היציאה אל הטבע גם לאחר הטיול: כיצד הילד מעבד את החוויות הרבות מן הטיולים ומהדרכים שבהן צעד? האם כל דרך היא טיול או כל טיול הוא דרך, דרך לחיים? על למידה דרך הטיולים כבר מגיל הגן.
קרא עודאהרון אריאל לביא
המפגש של האדם עם הטבע יוצר מערכת של סקרנות ותהייה אשר מובילה לתהליכים של חקירה ולמידה. על העצמת תהליכים אלו להיעשות בניסיון לשבור את הניכור בין האדם לטבע ולא להוסיף עליו, כפי שעושים המדעים והאמנויות המודרניים והפוסט-מודרניים, בכולאם את עולם הטבע בחדרי מעבדותיהם ובגלריות אמנותם.
קרא עודאלי שיש ויובל דרור
החינוך להכרת הארץ מעיקרו הוא תהליך חינוכי עמוק ואמיתי להקניה והפנמה של מסכת ערכים חברתיים-אזרחיים-לאומיים. המאמר בוחן כיצד ניתן ליצור סיטואציות, שיובילו את התלמידים ללמידה מתוך חוויית התנסות, שמשמעויותיה יעניקו למשתתפים לא פחות מ'שיעור לחיים'. (קטעים מתוך המאמר המלא)
קרא עודד"ר אילון שוורץ
על חינוך סביבתי והדיאלוג בין האדם לטבע.
קרא עודהרב דוד אביחיל
היציאה לשטח, הסיור או הטיול, אשר הפכו לדרך מיוחדת של בילוי לרבבות משפחות ובני נוער בארץ, דורשת התבוננות מעמיקה.
קרא עודד"ר אילון שוורץ
מדוע דורנו, הדור המשכיל בהיסטוריה האנושית, הוא הדור שתרם הכי הרבה למשבר הסביבתי הנוכחי. הדבר אינו נובע מהיעדר חינוך – אלא מסוג החינוך שאנו מקבלים...
קרא עוד