שאילת שאלות
טלי שכטר ואורנית ספקטור-לוי
היכולת לשאול שאלות היא מהותית לאדם ובעלת חשיבות עצומה בתהליכי הלמידה וההתפתחות. מאמר זה בוחן את מיומנות שאילת השאלות, עומד על חשיבותה ומציע דרכים להקנייתה ולטיפוחה כבר בגיל הגן.
באדיבות מרכז דע-גן, אוניברסיטת בר-אילן ומשרד החינוך.
קרא עודהרב עדין אבן ישראל שטיינזלץ
יהודים מחוייבים בלימוד תורה לשמה. מדוע אנו לומדים חוקים הקשורים למאורעות שהתרחשו בזמנים עברו, או דברים שהתלמוד עצמו מעיד עליהם שמעולם לא התרחשו ולעולם לא יקרו? מאמר על הסקרנות, על התשוקה לידע, ועל מקומה של ה"רלבנטיות" בימינו.
קרא עודרעות ברוש
מאמר המעלה שאלות בדבר השאלות - מה מחוללת השאלה בנפש, איך שואלים שאלות הפותחות את הלב, ואיך מעודדים תלמידים לשאול?
קרא עודהרב דוד פוקס
מאמר זה עוסק בחשיבות העילאית של שאילת שאלות והעלאת קושיות לתהליך הלימוד וההפנמה, בדגש מיוחד על לימוד גמרא. מתוך המאמר: "אם נצליח לעודדם לשאול את הנראה כאסור לשאול, אם נקרבם לרצון אמיתי להכיר במציאות שבה שוהים; הם יגלו בעצמם את התשובה שתפיח בהם חיים חדשים."
קרא עודמאיה בוזו - שוורץ
המאמר עוסק בדרכים לתיכנון שאלות כחלק מתהליך ההוראה בכיתה, שאלות המהוות את לוז השיעור ופותחות מהלכי הוראה. במאמר מוצעים ניסוחים שונים לשאלות המקדמות את הלמידה בכיתה
קרא עודיורם הרפז
המאמר סוקר את תכונותיה של השאלה ואת תרומתה העצומה לתהליכי הלמידה ועוסק בדרכים ליצור בבית הספר סביבה המעודדת שאילת שאלות ומתגמלת על כך. המאמר מתמקד ב"שאלה הפורייה" - שאלה המפרה ומקדמת את תהליך הלמידה, שהיא בעלת התכונות הבאות: פתוחה, מערערת, עשירה, מחוברת, טעונה ומעשית
קרא עודיורם אורעד
בעולם של חתירה להישגים ושל מירוץ להקניית מיומנויות למידה אובד לעיתים מרכיב חשוב בהוויה החינוכית והוא הפליאה- תחושה של הכרה בייחודיותו של העולם ובייחודיות עמידתנו מולו. המאמר עוסק בשאלה כיצד ניתן לחנך לפליאה ולעורר אותה אצל תלמידינו.
קרא עודיורם הרפז
במאמר מוצג כלי לקריאה עתירת חשיבה, כלי המאפשר לתלמידים לקרוא טקסט מתוך עניין והבנה. ע"פ ראשי התיבות "נס מהיר" מוצגות שש שאלות שיש להפנות אותן אל הטקסט. השאלות בראשי פרקים הן: נושא, סיבות, מבט, הוכחה, יצירה וראי.
קרא עודטבלה המסכמת את סוגי שאלות ההפנמה, כולל דוגמאות. מתוך ספר "לב לדעת"
קרא עוד