תיכון
יסודי
גני ילדים
מאמרים > לימוד דיאלוגי

לימוד דיאלוגי

"וכל דבר שבעולם הוא תלוי בלב"

הודיה הר שפי

על הלב הפועם בכל שיעור
קרא עוד

שיח מלבלב

הרב דוב זינגר

על יצירת שיח מלב אל לב בחבורה ועל שלבי השיח
קרא עוד

אותיות

רעות ברוש

לכל אחד האות שלו בתורה, שקוראת לו, מאותתת אליו ברמיזות, מאירה אליו פניה או מסתתרת מפניו, שיחפש אחריה וכשימצאנה ירגיש: בית. רק המפגש יוצר מילה. נותן פשר, מפרה. האות שלי, האות שלך, בדיאלוג, בדילוג, נגלה עולמות, נכתוב סיפור: יחד. (מתוך המאמר)
קרא עוד

אין התורה נקנית אלא בחבורה

ד"ר ראובן מאמו

מאמר זה עוסק בשאלות - האמנם נקנית תורה רק בחבורה? מהם היתרונות של צורת למידה זו? מה משמעות הדברים למעשה החינוכי בימינו? על ההפריה ההדדית, היצירה החדשה בעקבות הלימוד, ועוד... (המאמר פורסם לראשונה בכתב העת "מורשתנו", גיליון י"ב, תשנ"ח, עמ' 131-137.)
קרא עוד

פילוסופיה,חוויה חינוכית, והתעלות האדם אל המיטב שבו

ענת סלע

המאמר מתאר כיצד הפילוסופיה יכולה להיות רלוונטית לחוויה החינוכית ככלי לגילוי הרוח הטמונה באדם. המאמר מציג את הפילוסופיה הקדם סוקרטית כבחירה בדרך חיים וכאפשרות לתרגול רוחני. במאמר מוצעים כמה תרגילים מעשיים הניתנים לתרגול עם תלמידים.
קרא עוד

חברותא - מדריך מקוצר בארבעה שלבים

הרב אלקנה שרלו

מהי חברותא "נכונה"? שאלה מרתקת זו מנסרת תדיר בחלל בית המדרש, שאחד מאדני יסודותיו המובהקים הוא אותו מוסד לא רשמי - החברותא. מה מתרחש, או ליתר דיוק מה אמור להתרחש וכיצד, בשעה שחוברים זוג לומדים לתהליך של לימוד בחברותא? על שאלה זו נבקש לענות מתוך קריאה ברצף מימרות אגדתיות, המתארות תהליך למידה שכזה. המאמר נלקח מאתר ישיבת פתח תקוה: http://www.ypt.co.il/
קרא עוד

לימוד דיאלוגי

הרב דב זינגר

הצעה למהלך לימודי קבוע של לימוד תורה באופן דיאלוגי ומשיב רוח.
קרא עוד

אומנות השיח - מושגי יסוד

דני לסרי

על ההנחה כי אין אדם שמסוגל ללמד את רעהו – אלא אדם שמלווה תהליך למידה, שמקורו, והמוטיבציה שלו, נמצאים אצל הלומד, ומהם המיומנויות והכישורים הנדרשים על מנת להפוך לשכזה?
קרא עוד

לקרוא שיר

אגי משעול

מה, בעצם, אנו מחפשים כאשר אנו קוראים שיר? האם אנו יודעים מראש מהו הדבר? האם אכן קיים קשר בין מה שחיפשנו לבין מה שמצאנו? המאמר באדיבות הליקון - העמותה לקידום השירה בישראל.
קרא עוד

חשוב על משוב

ערן רון

מאמר חשוב ומעשי על חשיבות המשוב ביחסי מורה ותלמיד, כולל עצות שימושיות למתן משוב בונה ואפקטיבי.
קרא עוד

הוראה דיאלוגית: פוטנציאל ענק מחכה להגשמה

נמרוד אלוני

מאמר מקיף וממצה על ערכו העצום של הדיאלוג החינוכי והאינטימי בין מורה לתלמידו, מתוך התפיסה כי חינוך אינו מסתפק רק בידע פורמלי ובשיעורים לבחינות הבגרות, אלא כולל היבטים מורכבים ומגוונים של תרבות דיבור ושיח, אינטליגנציה רגשית ושליטה עצמית, התנסות בחֵירות ובאחריות, פתיחות דעת וגמישות מחשבתית, השכלה רחבה וחשיבה אוטונומית וביקורתית, פלורליזם וסובלנות, ומחויבות ערכית עליונה לכבוד האדם ולשוויון ערך האדם.
קרא עוד

משנתו החינוכית של מרטין בובר

אדיר כהן

קטעים נבחרים מתוך ספר העוסק במשנתו החינוכית של מרטין בובר. מתוך הדברים עולה תפקידו של המחנך לעורר בלב תלמידיו כיסופים אל האלוקים, אל הנצחי. כמו כן מוצג הקשר בין תפיסתו של מרטין בובר את עולם החסידות ואת הקשר בין הצדיק וחסידיו לבין תפקידו של המחנך ביחס לתלמידיו.
קרא עוד

חינוך באמצעות דיאלוגים משמעותיים

איל שאול

מאמר זה מציע דרכים ליצירת דיאלוגים משמעותיים בין המורים לתלמידים, וטוען כי הטמעתם המושכלת - כדרך חיים בעבודתם היומיומית של המורים - עשויה לתרום רבות לשיפור תפקודם של התלמידים, לקידום רווחתם הנפשית בביה"ס ולחיזוק הדימוי המקצועי של המורים. המאמר מביא דוגמאות והנחיות ליצירת דיאלוג זה, על ידי חדר מורים לומד, שיחות אישיות ומכתב המחנך.
קרא עוד

על שיטת קובובי, ספרותראפיה, ככלי להוראת ספרות למתבגרים

ד"ר רבקה ברגר

במאמר זה, מניחה ד"ר רבקה ברגר, את יסודותיה של שיטת קובובי, הספרותראפיה, ככלי להוראת ספרות, אשר חותרת להשגת מטרות שמעבר להקניית ידע והבנה ספרותית לכשעצמם. ספרות, שהיא גם אמצעי מסייע להבנת נפש האדם, וכן אמצעי חינוכי רב עוצמה לעיצוב גישות נפשיות, להפנמת ערכים ולהשפעה על התפתחות אישיותם של התלמידים. בסוף המאמר הצעות למערכי שיעור בספרות המעובדים על פי השיטה.
קרא עוד

הוראה ולמידה דיאלוגית- יעדים וגורמי חסימה

פרופ' אייל נווה

המאמר מגדיר מהי הוראה דיאלוגית ומהן מטרותיה ומצביע על הקשיים למימושה ועל דרכי התמודדות אפשריים.
קרא עוד

מספר עקרונות לדיאלוג

דני לסרי

נקודות לתשומת לב בזמן דיאלוג, כגון: הקשבה, סקרנות ערנית, השהייה, תשובה במקום פתרון ועוד
קרא עוד

חברותא או מיתותא

הרב דניאל ברק ווינט

מאמר המביא את הרעיונות העמוקים העומדים מאחורי הלימוד בחברותא.
קרא עוד

חברים מקשיבים

הרב אייל ורד

הרב אייל ורד מציע שיטת לימוד מיוחדת במינה- "לימוד החבורה", בה האווירה משתפת מאד, לומדת ומלמדת כאחד. המאמר מציג את עקרונות הלימוד בשיטה זו ויתרונותיה, תוך הבאת מקורות המצביעים על השיטה ומחדדים אותה.
קרא עוד

האדם השלם בשיעור

שרית שוסהיים

במאמר זה ישנה הצעה להתבוננות בהוראה מתוך מבט שלם של חיבור בין גוף- נפש ורוח הן בהכנת השיעורים והן במבט רפלקטיבי, על מנת ליצור חוויה שלמה ורבת מימדים, עבור הלומד ועבור המלמד.
קרא עוד

הנשמה מחפשת כלים

ד"ר ברוך כהנא

על חינוך, משברים וחיפוש זהות- המאמר עוסק בדרכים ליצירת דיאלוג חינוכי עם תלמידים מתבגרים בשלב חיפוש הזהות, בהתבסס על עקרונות מן הפסיכולוגיה ומתוך מקורות מתורת החסידות ומתורת הרב קוק. המאמר פורסם בכתב העת "אקדמות" 14.
קרא עוד

לא תוכל להתעלם

מיכל נגן

המאמר עוסק ביחסי מחנך- תלמיד לאור הקדמתו של האדמו"ר מפיאסצנה לספרו 'חובת התלמידים'
קרא עוד

הדיאלוג- נקודות למחשבה

דני לסרי

מספר קווים לאופיו של הדיאלוג- כגון: הקשבה, חוסר שיפוטיות, ריבוי פנים ונקודות מבט, יצירת חכמה קולקטיבית- שיתופית ועוד.
קרא עוד

מתודת מכוון המיתרים

לאה סוכות

על פיתוח אווירה דיאלוגית בכיתה, המתחילה ב"כיוונון המיתרים" של המורה עצמו. המאמר מציע מתודות שונות ומגוונות לפיתוח קשב בכיתה ולניהול דיון בשיעור.
קרא עוד

באורח פלא

דני לסרי

תיאור פילוסופי- פיוטי של הזיקה וההפריה ההדדית המתרחשת בין שניים המקשיבים זה לזה.
קרא עוד

חדש באתר

פורים קטן
שיעורים לחודש אדר

מהבלוג שלנו

הרהורים על תפקידה של השמחה בבית הספר
לקראת המש... מש... משנכנס אדר – האם עודדנו את התלמידים ליצור , לשמוח או שעסקנו בעיקר בנתינת גבולות וכללים שאסור לעבור?
הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו והיו חלק
מקהילת אנשי חינוך חולמים ויוצרים
אנחנו מתחדשים!!! תכף תכף ועוברים לבית חדש, לאתר חדש. מוזמנים להשתתף איתנו בבניה ובדיוקים, נשמח אם תוכלו להצטרף אלינו ולמלא את 'שאלון לב לדעת'. מחכים לכם... לכניסה לסקר לחצו כאן