מתוך הכרת הטבע, הילד יתוודע למשותף בין המאפיין את חילות צה"ל לבין תפוצת הזרעים. בהשראת: "צה"ל - צבא הזרעים, לדרך!", עיבדה: נעמי שוורץ, מתוך: "ילדי טבע הדברים".
• הילד ישער כיצד זרעים עוברים ממקום למקום.
• הילד יכיר את דרכי הפצת זרעים.
• הילד ימצא את המשותף בין המאפיין את חילות צה"ל לבין תפוצת הזרעים.
• הילד יגלה ויכיר את הגורמים המשפיעים על התפוצה: רוח, בעלי חיים, מים והצמח עצמו.
בכל שבת אנו מתפללים לשלומם של החיילים העומדים על משמר ארצנו - ביבשה, באוויר ובים. תפילה זו, שחיבר הרב גורן, היתה ההשראה למשחק סמלי צה"ל, שנקרא: "ביבשה, באוויר ובים". במשחק, המצורף לערכה, מתוודעים הילדים לחילות צה"ל באמצעות סמליהם. הם מדמיינים את חיל הרגלים צועד בדרכים ואת החיילים הנוסעים בטנקים, ביום העצמאות הם מתלהבים מהמטס בשמי ארצנו, ומהמשט שעובר ליד חופי הארץ.
נראה, כאילו גם הצמחים עוקבים אחר חילות צה"ל ומחקים אותם. הם מפיצים את זרעיהם בצורות שונות, המזכירות מאפיינים שונים של חילות צה"ל. מציאת המשותף בין סגנונות שונים של הפצת זרעים, לבין המאפיינים של חילות צה"ל, מעניינת, מפתיעה ומרתקת את הילדים.
אפשר לשאול את הילדים: אילו מלאכות אנו עושים בגינה על מנת לגדל צמחים? מה נראה בשדה הבּוּר, במקום שאנשים אינם מסייעים לגידול הצמחייה? האם יגדלו שם צמחים? הכיצד?
לאחר תשובות הילדים, נסכם יחד, שעל מנת שיגדלו צמחים, יש הכרח קודם כול לזרוע זרעים או לשתול שתילים.
נלך לשדה הבּוּר. כאשר נגיע לשם, יופתעו לבטח הילדים למראה צמחים הגדלים שם. נוכל לשאול את הילדים: איך ייתכן שצומחים שם צמחים? מי זרע שם את הזרעים?
לאחר שמיעת תשובותיהם נסביר לילדים, שלכל צמח יש זרעים, והוא רוצה להפיצם סמוך אליו אך גם הרחק ממנו, כך שיהיו הרבה צמחים כמותו. הקב"ה דואג שהצמחים יצליחו לפזר את זרעיהם בדרכים שונים, המזכירות את חילות צה"ל.
זרע של סביון עם ציצית עדינה - כמו חייל עם מצנח בחופה לבנה.
" אני לבד והמצנח...", מתנגנים מילות השיר על הצנחן הצונח עם חופה לבנה מעליו.
מצנחים מעין אלו יוכלו הילדים למצוא גם בטבע. ישנם צמחים, שהפצת הזרעים שלהם היא כמצנח העף ברוח. נראה לילדים צמחים שונים, שזרעיהם נראים כמין מצנח, ונשאל אותם איך זרעים אלו מופצים ואילו חיילים בצבא הדבר מזכיר להם.
נציע לילדים להחזיק את הזרעים בידם על מנת לחוש כמה קלים המה, וגם כדי לשים לב לצורה האופיינית להם. כדאי לחשוב עם הילדים איזה כוח בטבע מסייע לזרעים אלו לעבור ממקום למקום (הרוח).
זרעים בעלי ציצית שיער הפועלת כמצנח אפשר לראות בצמחים שונים, כמו: "פתילת המדבר", בעלת ציצית שערות ארוכות ורכות; זרעי "זקן הסב" - להם ציצית שערות דמוית מצנח; "מרור הגינות" - בעל ציצית שערות עדינות, וכמובן, ה"סביון" המוכר וצמחים נוספים. כדאי להיעזר ברשת האינטרנט על מנת למצוא תמונות של צמחים שאיננו יכולים לראות במו עינינו.
פירות המתיזים את זרעיהם למרחקים - כמו חיל התותחנים היורה פגזים.
ישנם צמחים שאינם זקוקים לגורם שיפיץ אותם, הם דואגים לכך בעצמם. בדומה לתותחים היורים פגזים, הם מתפקעים ומתיזים את הזרעים למרחק. באמצעות הברקוד המצורף, ניתן להגיע לסרטון המציג מנגנון של יריקת זרעים, כמו פריו של ירוקת החמור, שמצטבר בו נוזל הגורם לפיצוץ ולהתזת הזרעים למרחק. מומלץ להציג את הסרטון לילדים. פרי הבוהיניה מתבקע בתנועת פיתול וזרעיו ניתזים לצדדים. ישנם צמחים בעלי מנגנון היורה את הזרעים הרחק מצמח האם, או גורם להם להינעץ באדמה, כמו מקור החסידה.
זרעים קלים צפים על פני המים - כמו ספינת חיל הים השטה בגלים הכחולים
חבצלת החוף, הצומחת ליד הים, מביטה סביבה. מי יעזור לה להעביר את זרעיה למרחקים? הרחק בים היא רואה את ספינות חיל הים השטות בזכות שתי תכונות: יכולת ציפה ומעטה שאינו חדיר למים.
מגיעים גלי הים אל הזרעים השחורים של חבצלת החוף ומציפים אותם. הם מסיעים אותם כמו ספינה ממקום למקום באמצעות זרמי המים. המעטה של הזרעים איננו חדיר למים והם מוקפים בחללים מלאי אוויר, המאפשרים להם לצוף על פני המים. כשהם נפלטים על ידי הגלים אל החוף הם מתחילים לנבוט. מלבד חבצלת החוף (בתמונה משמאל), גם אגוזי הקוקוס והפירות של ה"סירה הקוצנית" מופצים על ידי המים.
זרע של עץ מצמיח כנפיים - כמו מטוס חיל האוויר הטס בשמים
ישנם שתילים הנושאים עיניהם לשמים ומדמים את עצמם למטוסים. תפוצת הזרעים, המזכירה את חיל האוויר, נעזרת בכנפיות העפות ברוח.
דוגמה לזרעים כאלו הם זרעי ה"תגית המצויה", שלהם יש נזר קרומי, וכן זרעי ה"מילה הסורית" שגם להם יש כנפיות. גם זרעי האצטרובל של עץ האורן המוכר, מצוידים בכנפיות.
כדאי לחפש עם הילדים את עץ ה"מכנף הנאה" בעל הפרחים הצהובים. הזרעים של העץ הגבוה נראים כציפורים בעלי כנף, שאותם נהנים הילדים להעיף כלפי מעלה, ולראותם יורדים מטה בתנועה סיבובית המזכירה תעופת מסוק.
מומלץ מאוד להשתמש במגדיר צמחים על מנת למצוא את העצים והפרחים הללו, שכן, כמעט כולם גדלים בסביבה הקרובה.
נמלה הולכת בסך ונושאת גרגרים - כמו חייל בחיל הרגלים הצועד בין ההרים
ואיך יופצו זרעים קוצניים, זרעים עם ווים ושערות דביקות? זרעים אלו אינם יכולים לצוף על פני המים, וגם לא לעוף באוויר!
הסתכלו הצמחים על חיל הרגלים, שנעזר ברגליו על מנת להגיע ממקום למקום. מי מהלך בשדה ויכול להעביר הלאה את זרעיהם? בעלי חיים בעלי פרווה! הזרעים נצמדים לפרוות החיות באמצעות הקוצים, השערות והווים.
לשם הכרת הזרעים המופצים דרך היצמדות לבעלי חיים שעירים, כדאי לצאת לשדה הבוּר בתחילת עונת הקיץ עם גרביים המולבשות מעל הנעליים. הילדים יחושו מיד בזרעים הקוצניים הנדבקים לגרביים. באופן זה, יבינו הילדים כיצד הזרעים הללו עוברים ממקום למקום על ידי נוצותיהם או פרוותם של בעלי החיים.
דוגמאות לצמחים המפיצים באופן זה את זרעיהם: צמח ה"אספסת", שפירותיו מסתיימים במעין קרס עד שהם נושרים על האדמה, "לכיד הנחלים" בעל קוצים מאונקלים וזרעי ה"דטורה" הנמצאים בתוך הלקט קוצני.
אופן אחר של תפוצה באמצעות בעלי חיים, הוא על ידי נמלים הסוחבות זרעים, שחלק גדול מהם אובד בדרך, נובט וצומח הרחק מצמח האם.
ולאיזה חיל נדמה את הצמחים, שבתוך פירותיהם מוסתרים זרעים בתוך גלעין?
לפירות הללו, כמו הענבים, הדובדבנים, האפרסקים והתמרים, יש טעם וצבע הקוסמים לבעלי החיים, הממהרים לאכול אותם. את הגרעין הקשה הם לא מצליחים ללעוס ובולעים אותו בשלמותו. החומרים במערכת העיכול של בעל החיים מסייעים בפירוק מעטפת ההגנה של הזרעים. כשבעל החיים מפריש אותם מגופו, הם יכולים לנבוט באדמה.
* בהשראת: "צה"ל - צבא הזרעים, לדרך!", עיבדה: נעמי שוורץ, מתוך: "ילדי טבע הדברים".