מתוך הלימוד על דגלי שבטי ישראל, הילדים יכירו את הדגל הלאומי של מדינת ישראל, איך נוצר וכיצד משתמשים בו.
דגלי שבטי ישראל הקדימו באלפי שנים את דגלי מדינות העולם. בחומש במדבר (ב, ב) נאמר: "אִישׁ עַל דִּגְלוֹ, בְאֹתֹת לְבֵית אֲבֹתָם, יַחֲנוּ בְּנֵי יִשְׂרָאֵל". מה היו הדגלים הללו? האם דמו לדגלי בני ימינו, המבטאים רעיון באמצעות סמל כלשהו?
בילקוט שמעוני (נ"ך, תרפא) מסופר, "שראו ישראל את המלאכים במתן תורה עשויים דגלים, התחילו מתאווים לדגלים", והקדוש ברוך הוא מילא משאלותיהם. כל שבט קיבל דגל, שהוא יצירה א־לוהית.
במשך השנים, יצרו אומנים שונים את דגלי השבטים, על פי הברכות שנתן יעקב לבניו (בראשית, מט). אפשר להראות לילדים דגמים שונים של הדגלים. לרוב, מוצגים דגמים שכאלו בבתי הכנסת. את דגלי השבטים ניתן למצוא בערכת המפה שחולקה השנה בגני החמ"ד. כדאי לדבר עם הילדים על הייצוג של השבט בדגל, ולהציב את דגלי השבטים בנחלתם במפה.
בימינו, לכל מדינה יש דגל מיוחד משלה, ודרך מרכיביו ניתן ללמוד דברים שונים על המדינה, כמו הערכים החשובים לה, הנוף המאפיין אותה וכן הלאה. בדגלים ניתן למצוא גם צירופי צבעים בעלי משמעות. לדוגמה, דגלי המדינות המוסלמיות כוללים בדרך כלל את הצבעים: ירוק, אדום, לבן ושחור. גם לצורות המופיעות בדגלים יש סמליות, לדוגמה: מגן הדוד של מדינת ישראל, הכוכבים המסמלים את המדינות בארצות הברית וכן הלאה.
צורת הדגל
בפרק העוסק בסמל המדינה, הצענו לערוך שיחה על המוטיבים המרכיבים את סמל המדינה. באותו אופן ניתן לבצע שיחה גם בקשר לדגל. אפשר לערוך דיון מדוע בחרה מדינת ישראל דווקא ברקע לבן, עם פסים כחולים ומגן דוד. חשוב לציין שמגן הדוד הפך להיות סמל ציוני‑דתי מובהק רק במאות ה‑17 וה‑18.
ניתן לתת לילדים ליצור בעצמם את הדגל באמצעים אומנותיים שונים, כמו: צבעי גואש ופסטל, חותמות וכן הלאה. כדאי לתת לילדים להתמודד בעצמם עם יצירת דגל ישראל באמצעות גזירה והדבקה, לדוגמה, לא להגיש להם רצועות חתוכות באורך הנכון, אלא לתת להם להכין את הרצועות בעצמם באמצעות סרגל, על מנת לשלב בפעילות גם חשיבה חשבונית וטכנולוגית.
השימוש בדגל
כדאי להראות לילדים תמונות המתארות סיטואציות שונות של הנפת דגלים, וכן לבקש מהם להביא תמונות מהאלבום המשפחתי, בהן ניתן לראות את הנפת הדגל באירועים, טקסים וכדומה.
אפשר להעלות שאלות, כגון: מתי תולים דגלים והיכן? האם יש מקומות שבהם הדגלים מונפים במשך השנה כולה, מדוע דווקא בהם? למה יש ימים מסוימים בשנה שבהם הדגל נמצא בחצי התורן? חשוב מאוד ליצור התרגשות ודפוסים טקסיים מטקס הנפת הדגל.
כדאי להמשיך בגן את טקס הנפת הדגל מדי יום, בימי שישי, או בראשי חודשים, על פי שיקול הדעת של הגננת. רצוי לקבוע מקום מכובד ומסודר לדגל המונף בחצר הגן.