תיכון
יסודי
גני ילדים
חלופות בהערכה > שאלות הפנמה > דוגמאות לשאלות הפנמה במוזיקה

דוגמאות לשאלות הפנמה במוזיקה

ספיר גזבר

מקור ראשון השיר "אורחה במדבר" מילים:יעקב פיכמן, לחן:דוד זהבי

יָמִין וּשְׂמֹאל רַק חוֹל וָחוֹל
יַצְהִיב מִדְבָּר לְלֹא מִשְׁעוֹל.

אוֹרְחָה עוֹבְרָה, דּוּמָם נָעָה
כִּדְמוּת חֲלוֹם שָׁם מֻפְלָאָה

וּצְלִיל עוֹלֶה יוֹרֵד קָצוּב,
גְּמַלִּים פּוֹסְעִים בְּנוֹף עָצוּב.

לִין-לָן, לִין-לָן, זֶה שִׁיר הַנְּדוֹד,
שָׁתֹק וָשֵׂאת - שָׁתֹק וּצְעֹד.

שאלות הפנמה:

1. שאלת מסר- כבר למדנו על טכניקת ההלחנה אותה נקט דוד זהבי ברבים משיריו וגם בשיר הנ"ל. מה אתה חושב שדוד זהבי רצה להעביר לנו בכך שהלחין במנגינה מונוטונית את השורות המדברות על אורחת הגמלים במדבר ובמנגינות עולות ויורדות כשדיבר על חלום? מה המסר שלפי דעתך רצה דוד זהבי להעביר?

דוגמה לתשובה: המלחין דוד זהבי רצה להראות לנו שכמו שהמנגינה יציבה ומונוטונית כך גם מצטייר בעיניו המדבר שנראה אותו דבר כל הזמן. וכשדיבר על חלום המנגינה עלתה וירדה כי זה מראה את השינוי בין המדבר השומם לתמונה של נווה מים במדבר שאדם יכול לדמיין .

 

2. שאלת הזדהות-כמלחין צעיר האם הטקסט הזה הוא כזה שהיית לוקח ומנסה לתת לו מנגינה ? נמק את תשובתך.

דוגמה לתשובה- אני לא הייתי בוחר לקחת מילים אלה כי השיר קצר והמילים כתובות בשפה גבוהה ואם לי לקח זמן להבין אותו אז בטח גם לחברים שלי יהיה קשה.

 

מקור שני:

יצירה מוסיקלית- הסימפוניה החמישית של בטהובן פרק ראשון

1.שאלת יישום ורלוונטיות- כבר למדנו על בטהובן שאיבד את השמיעה ובכל זאת המשיך להלחין מוסיקה, היצירה הזאת נכתבה גם היא בתקופה שבה בטהובן כבר כמעט ואיבד את שמיעתו. בטהובן שמע את כל המוסיקה ב "שמיעה פנימית" בלב, בחר שיר ונסה לשיר אותו ב "שמיעה פנימית" עד סופו. איך הרגשת? האם זה היה קל לשמוע את  הצלילים פנימה? האם דעתך הייתה מוסחת? ספר מחווייתך!

דוגמה לתשובה: ניסיתי לשיר שיר שאני אוהב והיה לי קשה לזמזם אותו מההתחלה עד הסוף בלי להיות מוסח מהרעשים בחוץ, זה באמת לא קל לשמוע בפנים צלילים, יותר קל לשמוע אותם בחוץ! איך בטהובן כתב כך יצירות שלמות? זאת באמת גדולה!

2. עולם פנימי- האם אתם חושבים שהיכולת המיוחדת שניתנה לבטהובן בכך שהלחין יצירות שלמות בראש שלו בלי לשמוע אותן באוזניים שלו מעידות רק על כשרון מוסיקלי גדול או שיש תכונת אופי שהייתם חושבים לייחס לבטהובן בנוסף? אם כן אילו תכונות אופי נדרשות בכדי לשבת ולכתוב יצירה בעזרת שמיעה פנימית בלבד?

דוגמה לתשובה: אני חושב שבעיקר הרבה סבלנות,מההתנסות שערכנו מקודם ראינו כמה זה לא פשוט לשיר בלב אז להמציא המון תפקידים ביחד?! נראה לי סבלנות זה הדבר הראשון.

 

מקור שלישי:

השיר "התחדשות" על שני לחניו-

1. רגש אישי- לשיר "התחדשות" כתבה נעמי שמר לחן נוסף , מלבד זה שכבר הכרנו, מה אתה מרגיש לגבי העובדה שנעמי שמר כתבה לחן נוסף לאותן המילים?

דוגמה לתשובה: אולי נעמי שמר לא הייתה שלמה עם המנגינה הראשונה שכתבה ורצתה לכתוב אחרת ואני מרגיש בסדר עם זה כי אולי היא כבר לא הרגישה מחוברת ללחן הראשון.

2. הבעת עמדה והכרעה אישית- אם היינו צריכים להחליט רק על לחן אחד לשיר "התחדשות" איזה היית בוחר?

דוגמה לתשובה: את הלחן הראשון שנעמי שמר כתבה, כי אני מרגיש שהוא מתאים יותר למילים וגם ברמה האישית יותר תחברתי למנגינה

הדפסה

חדש באתר

השתלמויות בבתי ספר
אנו מציעים לבתי ספר השתלמויות שנתיות ומפגשים חד פעמיים לאורך השנה ובחופשת הקיץ וכן ליווי פדגוגי מתמשך. רוצים לשמוע עוד? השאירו פרטים ואנחנו נחזור אליכם בהקדם.

מהבלוג שלנו

הרהורים על תפקידה של השמחה בבית הספר
לקראת המש... מש... משנכנס אדר – האם עודדנו את התלמידים ליצור , לשמוח או שעסקנו בעיקר בנתינת גבולות וכללים שאסור לעבור?
הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו והיו חלק
מקהילת אנשי חינוך חולמים ויוצרים
אנחנו מתחדשים!!! תכף תכף ועוברים לבית חדש, לאתר חדש. מוזמנים להשתתף איתנו בבניה ובדיוקים, נשמח אם תוכלו להצטרף אלינו ולמלא את 'שאלון לב לדעת'. מחכים לכם... לכניסה לסקר לחצו כאן