מדעים: חמשת החושים
ברכה שירה ממן
מטלת ביצוע לתלמידי כיתה א' (במסגרת שיעור מדעים) בנושא חמשת החושים. באמצעות פעילות יצירתית וחוויה התלמידים יבינו את חשיבותם ותפקידם של החושים.
פתיחה:
הנושא הנלמד הוא חמשת החושים-ראיה, שמיעה, ריח, טעם ומישוש.
בתחילה נלמד על כל חוש לימוד עיוני ומעמיק, מה האיבר שקשור לכל חוש? מה חשיבות החוש? מה השימוש בו? למה משמש כל חוש? האם לכולם יש כל חוש? מה מסמל? בע"ח והחושים? איך משפרים ומשמרים את החוש? וכד'
פעילות:
לאחר מכן כסיכום ללמידה נחלק את הכיתה ל-5 קבוצות,כל קבוצה תבחר את אחד החושים ותקבל משימה יצירתית להצגת הנושא בפני חלק מבית הספר או להציג בפני כל בנות הכיתה.
חוש הראיה:
הכינו תערוכת ציורים שתכלול בתוכה:
- ציורים בשחור לבן ואותם ציורים בשלל צבעים.
- ציורים של חפצים או דמויות כפי שנראים בעין רגילה ואותם חפצים כפי שנראים דרך זכוכית מגדלת.
- ציורים מטושטשים ואותם ציורים כתמונות ברורות.
חוש השמיעה:
- אספו חפצים שמשמיעים קולות(בובה ,טלפון,פעמון וכו')והניחו על שולחן מסודר .הבנות תכסינה עיניים ותצטרכנה לנחש מהו החפץ.
- גזרו מתוך עיתונים תמונות של חפצים שיש להם מסר(שעון-הגיע הזמן לקום,תינוק בוכה-רוצה אוכל וכו') סדרו על השולחן וערבבו,הבנות יסדרו בסדר המתאים.
חוש הריח:
- הכינו תיבות הרחה :קחו קופסאות גבינה נקיות והניחו בתוכן חפצים עם ריחות נעימים ופחות נעימים-בצל,קינמון,סבון,פרח וכד',כסו כל קופסה בנייר כסף וחוררו חורים קטנים,סמנו כל גביע במספר ותנו לכל קבוצה להריח ולנחש מה מסתתר בתוך הקופסה.
חוש הטעם:
- מיון טעמים (מלוח,מתוק ,חמוץ, מר) - אספו תמונות למיון.
- ניסוי זיהוי טעמים - הביאו מאכלים בטעמים שונים כדי שכולם ינסו לזהות אותם בעיניים עצומות, באף סגור, באף סגור ובעיניים עצומות.
חוש המישוש:
הכנת משחק הזיכרון -
- לחפש בדים וחפצים במרקמים שונים (מחוספסים,חלקים,פרוותי ,צמרי ועוד) הדביקו על הכרטיסים חלק קטן מכל מרקם כשעל המשחקים לנסות למצוא כל פעם שני כרטיסים בעלי אותו מרקם בעזרת חוש המישוש ובעיניים עצומות.
הדפסה