תיכון
יסודי
גני ילדים
הודיה הר - שפי (סמט)

הודיה הר - שפי (סמט)

עורכת תוכן ומערכי הוראה בלב לדעת, מאסטרנטית למחשבת ישראל, מלמדת במסגרות שונות.
בלוג > תש"פ > למידה מקרבת

למידה מקרבת

מה האוצרות שטמונים לנו בהוראה מקוונת? איך הופכים למידה מקוונת ללמידה מקרבת?

מעבר ללמידה מקוונת הוא אתגר חדש עבורנו כמורים, אך צפונים בו מטמונים רבים עבורנו ועבור התלמידים. ברור שהלמידה אינה אותה הלמידה. וכמובן גם ההוראה אינה אותה ההוראה.. איך אנחנו יכולים להיתרם מהשינוי ולאפשר למידה מיטיבה, נעימה מעניינת ומאפשרת מקום של ביטחון שלווה ושמחה אצל התלמידים שלנו?

הלמידה היא מקום יקר וחשוב עבורנו ועבור התלמידים. מקום שמאפשר מפגש, הרחבת הלב והדעת וצמיחה. בימים כאלה חשוב מאוד לשמור על המקום הזה, לטפח אותו ולאפשר לכמה שיותר תלמידים שמקום הלמידה ישאר נגיש פתוח ומזמין. 

בלימוד מקוון מרחוק, לימוד מקרב, המורה הופך להיות מנחה של הלמידה, שמלווה את הלמידה של התלמיד. על מנת להשתמש נכון בלמידה מעין זו מצורפים לכם כאן כמה כמה דגשים ללמידה כזו שיעזרו לגלות את האוצרות שלפנינו:

  • למידה מקוונת כהזדמנות ללמידה עצמאית- הלמידה המקוונת מבוססת על הגיוס של התלמידים ללמידה. בכיתה יש לנו אשליה שמי שנמצא בכיתה מאליו נמצא בלמידה, בלמידה מקוונת יש לנו הזדמנות מיוחדת לאפשר לכלל התלמידים להיות בלמידה דרך עידוד שלהם ללמידה עצמאית פעילה.
  • העלאת הסקרנות – על מנת לאפשר למידה, נרצה לעורר את התלמידים לשאלה, ללמידה ומחשבה עצמאית- מה אתם רוצים ללמוד? ואיך תרצו ללמוד?
  • איסוף ידע עצמאי- הסביבה הבסיסית של התלמידים כוללת את המחשב אך מתייחסת גם לבית למשפחה ועוד. התלמידים מסוגלים לאסוף ידע באופן עצמאי בהתאם ליכולותיהם ולמה שמעניין אותם. אפשר לסמוך על תלמידים באיסוף הידע. זו הדרך שלנו גם להכיר את האופן בו הם לומדים ואוספים את הידע שלהם. במידת הצורך אפשר להעשיר את מאגר הכלים והאפשרויות שלהם. זו הזדמנות שלנו לחפש יחד עם התלמידים את הדמויות שאפשר ללמוד מהם סביבם- הורים דודים אחים וכו', להכיר את הספרים שיש להם בבית, וכמובן להכיר מאגרים מקוונים. 
  • תגובתיות- למידה עצמאית אינה למידה בודדת. במהלך הלמידה נלווה במפגשים מקוונים, טלפוניים ועוד. עקרון חשוב בלמידה מקוונת הוא תגובתיות. המפגש לא יכול להיסמך על הרבה דיבור פרונטלי, בעל פה, אלא ישר לעבודה- העיקרון הוא עקרון התגובתיות כל הזמן. לשמור על עירנות ותגובה. באיסוף מקוון של הכיתה, נשים לב לבקש כל הזמן תגובות של תלמידים- דרך כתיבה בקובץ משותף, מענה לסקר, הוספת אימוג'י וכו'.
  • יצירה משותפת- בניגוד לכיתה, ההוראה המקוונת מאפשרת לנו לתת דגש על מיומנות מאוד חשובה- עבודת צוות ויצירה משותפת. יש אפשרות ליצירה משותפת מתוך הלמידה העצמאית. אפשר להכין מצגת משותפת, מפה משותפת או כל דבר אחר.
  • מישוב- בלמידה עצמאית יש צורך במישוב תכוף, המישוב לא חייב להיות של המורה תמיד, אפשר להיעזר גם במישוב של תלמידים זה לזה.  

 

אז איך עושים את זה?

  1. מה לומדים? - נגדיר מה החומר שאנחנו רוצים להתמקד ככיתה - פרק תנ"ך/ משנה וכו'..
  2. פתיחה משותפת- שליחה של הטקסט ואיסוף של מחשבות ראשניות. ניתן ליצור לוח השראה משותף, מפת חשיבה, מסמך עם שאלות ועוד.
  3. למידה עצמאית- התמקדות ויציאה לללמידה עצמאית לפי שאלות שנבחרו.
  4. הדרכה בזמן הלמידה עצמאית- ליווי מקוון, אישי ועוד. הזדמנות למישוב של תלמידים להתעניינות הדדית וכו'.
  5. איסוף ויצירה משותפת- איסוף של כל חומרי הלמידה העצמאית ליצירה משותפת של כלל הכיתה. השלם גדול מסך חלקיו. 

 

למידה טובה!

 

תגובה
הדפסה

חדש באתר

מספרים בפיוט- הלל בארובה
סיפורו של הלל מזמן אותנו לשיח על התמדה, ועל לימוד תורה בימים של קור וחורף

מהבלוג שלנו

הרהורים על תפקידה של השמחה בבית הספר
לקראת המש... מש... משנכנס אדר – האם עודדנו את התלמידים ליצור , לשמוח או שעסקנו בעיקר בנתינת גבולות וכללים שאסור לעבור?
הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו והיו חלק
מקהילת אנשי חינוך חולמים ויוצרים
אנחנו מתחדשים!!! תכף תכף ועוברים לבית חדש, לאתר חדש. מוזמנים להשתתף איתנו בבניה ובדיוקים, נשמח אם תוכלו להצטרף אלינו ולמלא את 'שאלון לב לדעת'. מחכים לכם... לכניסה לסקר לחצו כאן