בס"ד
ימים מיוחדים בפתח השער, ראש השנה כבר מציץ מבין החרכים, והיום מתכנסים בית ישראל לבחור להם את נציגי הציבור.
ישנו איזה מכנה משותף שקשור לעבודת אנשי חינוך ולאירועים שהזדמנו לפונדק אחד בימים אלו, ועל זאת באנו לתת את הדעת.
ת"ר: אין מושחין את המלכים אלא על המעיין, כדי שתימשך מלכותן, שנאמר 'ויאמר המלך אל בניהו וגו' והורדתם אותו [את שלמה ] על גיחון וגו' ומשח אותו שם ( מלכים א'-א' ).
אמר אביי: השתא דאמרת סימנא מילתא היא, יהא רגיל איניש למיכל ריש שתא קרא ורוביא, כרתי, סילקא ותמרי ( בבלי כריתות ה': ).
הגמרא במסכת כריתות מתארת מצב, בו למעשים שלנו ואפילו לפרטים טכניים יש משמעות ארוכת טווח. לדוגמה, ההנחיה שאת מלכי בית דוד מושכים ליד מעיין על מנת שתמשך מלכותם.
ככלל, התורה מאד נזהרת ממעשים שעל פיהם האדם חושב שיקבע הגורל. לדוגמה, אם אדם מתחיל בעסק חדש, והוא רוצה לתת סימן להצלחת העסק, באומרו: אני אגדל תרנגול ואם התרנגול יגדל, סימן שגם העסק יצליח - הרי שהדבר יהיה בגדר איסור תורה של ניחוש. מה בין ניחוש האסור מן התורה, לבין 'סימנא מילתא הוא' (שכך נוהגים בית ישראל, באכילת סימנים ברה"ש) ?
אחד ההבדלים שניתן להציע הוא, שבניחוש קיימת בתודעת האדם התניה שאינה מבוססת, דבר שעלול להביא את האדם למפח נפש, היות והוא תולה את הגורל במאורע החיצוני לבחירתו.
סימן, לעומת זאת, בנוי על מחשבה יוצרת מציאות, כעיין מנגנון של תפילה. הסימן כשלעצמו אינו יוצר מציאות, אלא הוא נותן לאדם כיוון אליו האדם שואף ומתכוון ובכך משפיע על המציאות שלו.
הווי אומר, הבחירות שלנו, והסימנים שאנו משלשלים לקלפי הנפשי שלנו, מסייעים בידנו ליצור את המציאות הנכונה, אליה נשים את פנינו.
בפתיחה של שנה, חשוב שאנו בתור אנשי חינוך, נתלה סימנים בתלמידנו, ונמנה שבחם כדרכו של רבן יוחנן בן זכאי ( לב טוב, עין טובה ,ירא חטא, חסיד ואשרי יולדתו ). הסימנים הללו שאנו, בשיחה אישית, נברר איתם ונזהה (את שבחם, את רצונם, את המיוחד שבהם) - יהוו תמרור עבורנו. לאור אותם סימנים טובים שנביט בהם מתחילת השנה עד סופה, תיווצר מציאות בתודעה שלנו שלא תסור, גם בעת משובת נעורים שיעשו אחדים מהם. אם נזכור סימנים אלו ואולי אף נכנה אותם כך ברשימת אנשי הקשר (האם אין אנו עושים זאת כלפי ילדנו?) - יוסי השקדן, עטרה מאירת העיניים, נעמה חברה נאמנה, יוחאי שפיץ מחודד וכו', אזי נמצא שהעין הטובה והסימנים יוצרים מציאות ומגדלים אותנו יחדיו עם תלמידנו.
בברכת שנה טובה ועשיה חינוכית פורה,
אלי אטיה