טיפים למצגת
אילה ויכטר צוות לב לדעת, 4/11/2020
כמה טיפים להכנת מצגת שתהיה נעימה וטובה לשימוש בכיתה
תמיד אהבתי מצגות, אפילו כנערה, אז פרצו המצגות לחיינו. הן החלו להופיע בכל הרצאה, מרחפות מאחורי המרצה בגופנים שונים וברקעים מתחלפים, והמרצה היה עומד ומקריא אותן מילה במילה. אפילו אז, אהבתי מצגות, הן עזרו לי להבין לאן המרצה חותר, ואיך לאסוף את המחשבות הנודדות שלי חזרה. כמה שנים קדימה, המצגות נכנסו לבית הספר ולשיעורים, ואני כבר מורה לתולדות האמנות בתיכון. עכשיו המצגות הפכו לציר שסביבו נסוב השיעור שלי, הן עזרו לי בהכנת השיעור ובהעברתו, וגם שימשו כחומר לימודים מסכם ממנו התכוננו תלמידי למבחנים.
מאז כבר עבר המון זמן. כיום המצגות הן כלי עבודה בסיסי בהרצאות, שיעורים, ימי הולדת ופגישות עסקים. המצגות השתכללו אך בעיקר התמקדו. Less is more, פחות מילים, פחות תמונות, פחות הנפשות ומעברים וכותרות. פחות. מצגת צריכה להיות ממוקדת, ללא הסחות דעת, והיא ממש לא באה להחליף אותנו. מצגת זה כלי עזר בשיעור, שמשתמשים בו כאשר הוא באמת עוזר.
לחובבי המצגות ומשתמשיה ריכזנו כאן כמה הצעות לבנייה נכונה של מצגת:
תוכן
- אתם העיקר, מצגת טובה לא יכולה להיות מובנת בלעדיכם.
- להתייחס למצגת כיחידת תוכן סגורה- שער (לב המצגת), פתיחה, גוף, סגירה, וסיכום.
- לשמור על קצב והגיון במעבר בין השקופיות. במצגת של הרצאה- כשתי דקות לשקופית.
- התוכן יכול להיות שאלה מרכזית, הצגת ויזואלית של מידע (מפות, גרף), נקודות להרצאה, דיון ושיחה, הגדרות של מושגים מרכזיים, ועוד. בין כך ובין כך, התוכן צריך להיות תמציתי וקצר.
צורה
שקופית-
- לשמור על חלל ריק מסביב לאותיות ולתמונות, ולשמור על שוליים ריקים.
- לצמצם במעברים, הנפשות ואפקטים שמושכים תשומת לב מיותרת.
- רקע אחיד. עדיף בלי אלמנטים דקורטיביים, (גם לוגו, בדף הפתיחה זה מספיק לרוב) במידה ויש החלפה בין הרקעים, צריך להיות הגיון בדבר. (חלופה של נושאים, דף שער וכדומה)
טקסט-
- גופן- לבחור גופן קריא בגודל בינוני. ניתן לבדוק האם הגודל נכון באמצעות התבוננות בתצוגה. עדיף לא כתב יד לטקסטים מקצועיים. לשמור על גופן זהה בגודל ובהדגשה לאורך כל המצגת, במידה ויש שני גופנים, צריך להיות הגיון בדבר.
- טקסט רץ- רווח של שורה וחצי בפיסקה מתאים לרוב הפונטים. שווה לבדוק מה עובד עם הפונט שבחרתם.
- כותרות- לאורך כל המצגת עליהן להיות זהות בגודל ובהדגשה. במידה ואין זהות בין הכותרות, צריך להיות הגיון בדבר. (כותרת משנה וכדומה)
תמונה-
- אנשים זוכרים תמונות יותר טוב מטקסט, לבחור דימויים ותמונות שמבטאות את הרעיונות, לא להוסיף תמונות כאלמנט דקורטיבי. אלמנטים שלא תורמים לרעיון או למסר, להוריד.
- לנסות לשמור על שפה אחידה של תמונות. תמונות מצולמות או מאוירות. אם לא לאורך כל המצגת, אז לפחות לא לערבב בין שני הסוגים באותה שקופית.
פלטפורמות
- Power point- תוכנה מוכרת ונוחה.
- Google slide- אפשרות ליצור מצגת שיתופית עם צוותי עבודה ותלמידים
- Canva- אפשרות ליצור מצגות מעוצבות, מגוון רחב של כלים. ניתן להוריד כpdf, או לייצא לpower point. (שימו לב שהייצוא מזיז את המצגת ומבטל דברים שיצרתם בקנבה, לאחר הייצוא יש לעבור שוב על המצגת בpower point ולתקן)
- ובבלוג של מירב יש הצעות לכל מיני תוכנות נחמדות ברשת שאיתם אפשר להוריד רקעים ותבניות מוכנות למצגות. ובטח יש עוד הרבה שאנחנו לא מכירים...
בהצלחה!
הדפסה