תיכון
יסודי
גני ילדים
חלופות בהערכה > שאלות הפנמה > שאלות הפנמה - חינוך גופני

שאלות הפנמה - חינוך גופני

אסתר קליינמן

חינוך גופני - שאלות הפנמה 

אסתר קליינמן

המקור: "מפרקי הגוף" בתוך " הפיזיולוגיה של המאמץ" מאת שחר נייס וד'ר עמרי ענבר.

שאלה 1:

תארי מצב בחיי היום יום בו את או אדם קרוב, חשים במגבלת תנועה באחד ממפרקי הגוף. באיזה מפרק מדובר? מהו מישור התנועה בו מתרחשת המגבלה? תני דוגמא לתרגיל שעשוי לשפר את טווח התנועה המוגבל.כיצד לדעתך ניתן להשפיע על אנשים בסביבתך להשקיע בגמישות הגוף ובמניעת מגבלות תנועה?הציעי דרכי פעולה לשינוי המצב.

דגם לתשובה:

כאשר סבתא שלי רוצה להוציא חפץ מארון גבוה, היא מבקשת עזרה ממי שנמצא בבית כיוון שהיא לא מצליחה להרים את היד עד הגובה הנדרש.

מגבלת התנועה היא במפרק הכתף במישור הסגיטלי בביצוע תנועת פשיטת כתף.

תרגיל מתיחת כתפיים שיבוצע באופן יום יומי ישפר את טווח תנועת הפשיטה בכתף: עמידה מול משענת כיסא, הנחת ידיים במרפקים נעולים על המשענת. כפיפה לפנים עד כמה שניתן מהמותניים ומתיחת מפרק הכתף, עמידה בפישוק קל,מבט לריצפה ,ברכיים נעולות.

לדעתי יש להגדיל את המודעות להשפעת תרגול גמישות על טווחי התנועה של המפרקים. מי שסובל ממגבלות תנועה לא בהכרח מבין שיש לו יכולת לשנות את המצב. פרסומות בערוצי התקשורת ועלוני הסברה בקופות חולים יכולים להעלות את המודעות וליצור מוטיבציה לתרגול גמישות. דרך נוספת היא שיעורי יוגה ופילטיס חינמיים המתוקצבים ע"י הרשויות המקומיות או ע"י קופות החולים, בדרך כזו אנשים יתרגלו את הגמישות, יחושו על בשרם את השינויים וכך ירצו להתמיד.

שאלה 2:

בחרי איזור בגופך אותו את מעוניינת לחזק.

ציירי את השריר הדורש חיזוק.וצייני על גבי הציור את שמות העצמות אליהן מתחבר השריר.

הציעי תרגיל לחיזוק השריר ותרגיל מתיחה לאותו השריר.

שאלה זו היא שאלת ידע אך היא משלבת עקרונות מנושא ההפנמה. בשאלה זו יש יישום ורלוונטיות,אומנם לא מתחום הרגש אך מתחום הגוף בצורה חזקה, יש יישום בפועל של החומר הנלמד, וכן שימוש באפיקי לימוד נוספים(ציור) ע"פ שיטת ריבוי האנטליגנציות בכיתה.

 

שאלת סיכום בנושא מרכיבי הכושר הגופני:

מהם מרכיבי הכושר הגופני?מהו לדעתך המרכיב החשוב ביותר? הסבירי מדוע

כיצד פיתוח מרכיב כושר זה יכול לסייע לך להיות אדם טוב יותר?

תשובה: 

 מרכיבי הכושר הם: סבולת,מהירות,כוח,גמישות,קוארדינציה, שיווי משקל,זריזות,קינסטזיה.

לדעתי המרכיב החשוב ביותר הוא סבולת. אדם בעל סבולת טובה יכול להתמיד במשך זמן בפעילות גופנית בלי להתעייף. יכולת הסבולת תשפיע גם על כך שהמתאמן לא יאבד את כוחו ויכולותיו ביתר המרכיבים, כיוון שהעייפות מורידה את היכולות בכל מרכיבי הכושר.

ככול שאשפר את יכולת הסבולת שלי אוכל להיות אדם אפקטיבי ויעיל יותר, בכך אוכל לתרום לסביבתי במשך זמן רב יותר באופן פיזי, ובצד הנפשי ככול שהסבולת שלי תהיה טובה יותר פחות אתעייף. כשאני מתעייפת אני נעשית קצרת רוח ועצבנית מה שמשפיע על יחסי לסובבים אותי. סבולת טובה יותר תעזור לי להיות אדם סובלני ורגוע יותר. אני מאמינה שאנשים רגועים הם קשובים יותר לסובבים אותם וכך מסוגלים לראות את האחר ולא רק את עצמם.

 

שאלה 4:

דיווח מאתמערכת וואלה! ספורט

יום שלישי, 12 בנובמבר 2013:

הפציעה של ליאונל מסי במשחקה של ברצלונה מול ריאל בטיס ממשיכה להעסיק את הקטלאנים, אבל לא רק אותם, אלא גם את ראשי נבחרת ארגנטינה  מסי, שסובל ממתיחה בשריר הירך האחורי ברגל שמאל, נפצע בפעם הרביעית השנה וייעדר כנראה עד סוף 2013. בברצלונה מקווים שהארגנטינאי יחזור כשיר לחלוטין בתחילת 2014, אבל בארגנטינה מודאגים מאוד מהפציעות החוזרות ונשנות של הכוכב שלהם וחוששים מאוד לקראת המונדיאל המתקרב בברזיל ביוני הבא.

שאלה-

מהם מרכיבי הכושר העלולים להפגע אצל מסי בעקבות הפציעה?

באילו תכונות אופי יאלץ מסי להעזר בכדי להחלים מהפציעה ולשוב לשחק במונדיאל?

דגם לתשובה:

בעקבות הפציעה מסי עלול לאבד כוח מתפרץ ברגל שמאל, הוא עלול לאבד מיכולת שיווי המשקל שלו עקב חוסר איזון במסת השריר. גמישותו של מסי ברגל שמאל עלולה להפגע, מהירות הריצה שלו תרד ומהירות התגובה והזריזות תרד עקב חוסר התאמה בין הרגל הפצועה לבריאה.

בכדי להחלים על מסי להעזר בסבלנות רבה ולא להתחיל לרוץ לפני שהוא יתאושש לחלוטין ורופאיו יאשרו את חזרתו לאימונים. עליו להיות ממושמע וצייתן לרופאיו,ולגייס את מידת הענווה, שכן בתור אחד הכדורגלנים הטובים בעולם יהיה לו קשה לשבת בבית ולצפות באחרים שגונבים לו את הבמה.

 

שאלת סיכום בנושא תזונה:

בחרי מאכל העשוי מלפחות 3 מרכיבים אותו נוהגים להכין בביתך.

א.כתבי את המתכון .

ב.צייני ליד כל אחד ממרכיבי המתכון לאיזה אב מזון הוא משתייך.

ג.כיצד ניתן לשנות את המתכון כך שהמאכל שבחרת יהיה בריא יותר.

ד. כיצד לדעתך יגיבו בני המשפחה לשינוי?

ה.הכיני את המאכל בצורתו הבריאה והגישי לבני המשפחה? מה הייתה תגובתם? האם התגובה היתה שונה מהמצופה?הסבירי מדוע.

כיצד ניתן להפוך לסוכני שינוי מבלי לאיים על הסביבה?

 

דגם לתשובה:

המאכל הוא פיצה ביתית.

המתכון הוא...

הבצק- פחמימות, גבינה צהובה- חלבון ושומן, רסק עגבניות- קבוצת הויטמינים ומנרלים אך באופן חלקי כיוון שזה מזון משומר.

ניתן  להפוך את המתכון לבריא יותר ע"י שימוש בקמח מלא, שיש בו יותר סיבים תזונתיים, להכין את רסק העגבניות בבית וכך למנוע שימוש בחומרים משמרים, להוסיף מעל הפיצה עגבניות, זיתים, בצל ובכך להגדיל את כמות הויטמינים והמינרלים...

לדעתי בני המשפחה לא ירצו לאכול מהפיצה ויגידו שאני עם כל השגעונות בריאות שלי הורסת להם את כל הדברים הטעימים.

הכנתי את הפיצה ולהפתעתי הפיצה התקבלה בהתלהבות ואפילו אמרו שהיה טעים. מאוד הופתעתי מהתגובה החיובית, ואני חושבת שהם קיבלו את הפיצה בשמחה כי לא שיניתי את הכל. אם הייתי לדוגמא מורידה בגבינה צהובה או שמה גבינה רזה במקום הם היו מתנגדים, אבל המראה החיצוני של הפיצה לאל השתנה ולכן הם הסכימו לנסות.

לדעתי בכדי לעשות שינויים צריך לשנות בהדרגה ורק משהו קטן שלא מאיים. אם רוצים לחולל שינוי גדול צריך ללכת צעד צעד וכל פעם לשנות משהו קטן, רק ככה אפשר להתקדם. שינוי דרסטי יכול ליצור אנטי.

 

שאלה אחרת על אותה מטלה:

כיצד הרגשת לאחר תגובת בני המשפחה על המאכל הבריא יותר?

דגם תשובה- כשבני המשפחה אכלו ונהנו מהמתכון החדש גיליתי כמה תגובה חיובית משמחת אותי. הפנמתי כמה תגובה חיובית למעשה של אדם אחר יכולה להיות משמעותית. ללמדתי כמה חשוב להגיב בצורה חיובית לאחרים וכמה זה יכול ליצור הרגשה טובה אצל האחר.

הדפסה

חדש באתר

השתלמויות בבתי ספר
אנו מציעים לבתי ספר השתלמויות שנתיות ומפגשים חד פעמיים לאורך השנה ובחופשת הקיץ וכן ליווי פדגוגי מתמשך. רוצים לשמוע עוד? השאירו פרטים ואנחנו נחזור אליכם בהקדם.

מהבלוג שלנו

הרהורים על תפקידה של השמחה בבית הספר
לקראת המש... מש... משנכנס אדר – האם עודדנו את התלמידים ליצור , לשמוח או שעסקנו בעיקר בנתינת גבולות וכללים שאסור לעבור?
הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו והיו חלק
מקהילת אנשי חינוך חולמים ויוצרים
אנחנו מתחדשים!!! תכף תכף ועוברים לבית חדש, לאתר חדש. מוזמנים להשתתף איתנו בבניה ובדיוקים, נשמח אם תוכלו להצטרף אלינו ולמלא את 'שאלון לב לדעת'. מחכים לכם... לכניסה לסקר לחצו כאן