שלום וברכה ויישר כוח על האתר !!!
אני מחנך כיתה ט' בישיבה תיכונית, אני מלמד מחשבת ישראל אך אין לנו חומר לימודי מסוים , במחצית א' עשינו פרויקט שכל אחד בחר שאלה באמונה שהוא רוצה לחקור והתלמיד היה צריך להכין מצגת עם תשובות ורעיונות שמצא
הייתי שמח לקבל רעיון לפרויקט - עבודה שיצטרכו להכין בנושא של אמונה (יש אפשרות עבודה דרך מחשבים)
תודה רבה !!
קרא תשובהערב טוב
ראשית, יישר כח גדול על העשיה החינוכית ועל היצירתיות.
שנית, הנושא ('אמונה') הוא קצת רחב, וקצת קשה להגיב בלי לדעת מה המקורות אותם למדתם, ומי התלמידים וכו', ובכל זאת - אציע כמה רעיונות לפרוייקט, ובע"ה תוכל להיעזר במשהו מהם, ולהתאימו לתלמידיך.
1. יצירה
אפשר לאתגר את התלמידים ולבקש מכל תלמיד ליצור (= לצייר, לפסל, לצלם תמונה, לכתוב סיפור/ שיר, להלחין, ליצור סרטון קצר, להציג, להכין כרזה) איזושהי יצירה שמושפעת ממה שנלמד במהלך השנה. כדי לסייע לתלמידים לדייק, כדאי לחלק את העבודה לשלבים - בשלב הראשון יבחר כל תלמיד 'תת נושא' מהחומר שנלמד במהלך השנה, ויחזור עליו, אח"כ יחשוב על פרוייקט יצירתי שברצונו לעשות, אח"כ יגש עם הצעתו אל המורה -שיוודא שהתלמיד אכן מחובר לחומר שנלמד, מבין ומפנים, ושהרעיון היצירתי איננו רק 'לצאת ידי חובה'. בשלב הבא ואחרי אישור המורה, ייצור כל תלמיד את יצירתו, ובשלב הבא אפשר וכדאי לקיים תערוכה (עם ההורים? לשיקולכם) של היצירות, כאשר כל תלמיד צריך לכתוב בכמה שורות הסבר ליצירה - מה הנושא הנלמד, מה הוא ניסה לבטא באמצעות היצירה וכו'.
ב. ראיון
אפשרות אחרת היא לבקש מהתלמידים להכין עבודת סיכום שתכלול שני חלקים. החלק הראשון יהיה סיכום החומר שנלמד (או מענה על שאלות שאתה תכין להם, שמייצרות סיכום שכזה), ובחלק השני הם יידרשו לראיין מישהו שסיפור חייו קשור באיזשהו אופן לאחד הנושאים (מישהו שמאמין, שאירע לו נס, שעבר משבר, מישהו שמייצג עבורם מודל של איש מאמין וכו'. שוב - הדוגמאות שלי חלקיות בגלל חוסר ההיכרות עם החומר הנלמד והתלמידים).
ג. כתיבה
בדומה להצעה הקודמת, גם הצעתי הזו כוללת שני חלקים - הראשון צריך להיות סיכומי/ ביטוי של ידע והבנה, והשני - הזמנה לכתיבה אישית, של יומן של דמות דמיונית או אמיתית, שהתחבטה בשאלות של אמונה, או לכתיבה של סיפור שיביא לידי ביטוי שאלות אמוניות.
הפרי של מהלך כזה יכול להיות חוברת של כתיבות/ סיפורים שכאלו שהכיתה מוציאה, בענייני אמונה
ד. מחשב ורשת
אפשרות אחרונה היא לאתגר את התלמידים במציאת סיפורי אמונה ברשת שממחשים (או שאחרים) מהדעות (או אחת הדעות) שנלמדו במהלך השנה. לצורך הדוגמא - אם למדנו על הרמב"ם המדבר על הדרך לאהבה ויראה שעוברת בהכרת הבורא דרך הטבע והבריאה, הרי שתלמיד שיביא סיפור של אדם שחסר בתשובה בעקבות מראה נוף או תופעת טבע חריגה - יקבל נקודות על כך...
התלמידים ישזרו את הסיפורים והדוגמאות שיביאו במצגת משותפת שבה תהיה שקופית אחת למקור ושקופית אחר לסיפור/ סרטון שמצאו ברשת.
בהצלחה רבה
אורי