שלום וברכה !
ראשית תודה רבה על האתר המדהים ועל העצות הנפלאות שאתם נותנים~
שנה הקרובה אני אלמד בכיתתת חינוך מיוחד pdd בכיתה ישנם כ 6 תלמידים , המחנכת שלהם ביקשה שאלמד אותם הלכה ( הלכות לבחירתי..), יחד עם זאת חשוב לה שאלמד את ההלכות בצורה מעניינת שיהיה להם "חיות " וחוויה טובה .
אשמח לקבל מכם עצה טובה איך עושים את זה ? באיזה כיוון ללכת ?
תודה רבה רבה !!
קרא תשובהשבוע טוב
יישר כח על החיפוש אחרי ההוראה המעניינת והחוויתית, בכיתה מאתגרת שכזו.
לצערי, תחום החינוך המיוחד איננו התחום ה'טבעי' שלי, ועל כן אני מניח שההצעות הבאות יצטרכו לעבור דיוק והתאמה לכיתה המסויימת שלך, לאור הידע והניסיון שצברת.
1. בחירת החומרים
אם באפשרותך לבחור את התחומים ההלכתיים שאותם תלמד, יכול להיות שזה עצמו צעד חשוב לקראת הוראה משמעותית ורלוונטית.
הניסיון מלמד שבחירת חומרים שקשורים לעולם של התלמידים (בין אם מדובר בהלכות חגים ומועדים, לפני כל חג, או הלכות הקשורות לעולם החברתי שלהם - שקר ואמת, מציאה ואבידה, איסור כינוי שמות גנאי ועוד ועוד, ככל שאתה מבין שמתאים ומעניין אותם).
2. חיבור לעולם שלהם
צעד נוסף הוא בחיבור הנלמד לעולם של התלמידים - מנהגים מהבית שכל אחד יכול להביא ולספר עליהם, סיפורים שקרו להם בנושא ההלכתי המדובר ועוד
3. לימוד חוויתי
במקרים רבים אפשר לא ללמוד מהספר, אלא ללמוד באמצעות חוויה - כך למשל בהלכות בישול בשבת, אפשר להביא לכיתה כוסות, מים חמים, פלטה, תיונים וכו' וכו' ולתרגל הלכה למעשה כיצד לא עוברים על איסור בישול בשבת. או למשל אם לומדים הלכות ארבעת המינים לפני סוכות - להביא אותם לכיתה ולראות בעיניים את הפסולים/ צורת הנענוע וכו'.
4. הבעת דעה עצמית, שותי"ם
בלימוד הלכה, אנו נוטים לפעמים לא לאפשר לתלמידים להביע דעה - מתוך הרצון ללמד אותם את ההלכה הנכונה. יחד עם זאת, במקרים רבים מאוד מאוד ישנן מחלוקות בין פוסקים, ועל כן אפשר בשום שכל להציב בפני התלמידים שאלות (אמיתיות - מהשו"תים בספרים או ברשת, או מדומיינות), ולבקש מהם להכריע (לאור ידע מוקדם/ אינטואיציה/ או אחרי שלמדו מקור אחד או שניים). כך התלמיד מביע דעתו, חושב ויוצר, ומוצא אח"כ שיש מי שאמר זאת מהראשונים או האחרונים.
5. הצגות
אפשר ורצוי להשתמש בכלי ההצגות בלימוד הלכה - להמחיז סיטואציות מורכבות, להציג 'נכון' ו'לא נכון' במקרים מסויימים וכו'.
בהצלחה רבה
אורי