אשמח לקבל רעיון לפתיחת שיעור וכן שאלות בסגנון שאלוני בחינות הבגרות לסיפור החסידי "האיש שנשאר בשדות"
קרא תשובהשלום עירית
הפתיחה לשיעור צריכה להיגזר מהנושא המרכזי שאליו את רוצה לכוון את הלמידה. מטרת הפתיחה היא להציף את הנושא המרכזי, או להעלות שאלה שתלווה את המשך הלמידה, או לסקרן ולחבר את התלמידים להמשך וכו'. בסיפור "האיש שנותר בשדה" עולים הרבה כיוונים שאפשר לדבר עליהם- הקשר אל הצדיק, משמעות התפילה, יום הכיפורים, השינה כסמל לשיכחה עצמית, הסוס כסמל לעולם החומר ועוד
לכן את צריכה להחליט מהו "עמוד השדרה" של השיעור שלך, הלוז שאליו את רוצה להוביל ולפיו להחליט כיצד לבנות את השיעור.
לי נראה כי הנקודה המרכזית בסיפור היא הדרך. האם הדרך היא רק אמצעי או שמא יש לה מטרה ותכלית בפני עצמה. החסיד חושב שהדרך היא רק אמצעי להגיע למטרה- שהיא תפילת יום הכיפורים אצל הבעש"ט, ובסוף הסיפור הוא מגלה כי בדרך עצמה התרחש דבר מה משמעותי, והתיקון שלו התרחש דווקא בדרך. באופן פרדוקסלי, התפילה שלו הגיעה אל המעמקים שאליהם הגיעה, דווקא משום שהוא לא ידע זאת, והתייסר ברגשות אשם וחרטה , כלומר ההבנה כי יצא דבר מה טוב מהדרך עצמה היא הבנה במבט רטרוספקטיבי, מבט לאחור, הדברים לא היו מתרחשים כך אם הוא היה חושב מראש על הדרך כתכלית בפני עצמה...
נראה לי כי זו הזדמנות להציף אצל התלמידים התבוננות על היחס שלהם אל הדרך- אל תהליכים שהם עוברים בחיים, חיפוש דרך ונתיב, החמצות, התבוננות לאחור על דרכים שעברתי בחיי והיכולת לראות את הטוב שהיה בהם וכד'. פעילות פתיחה אפשרית כזו היא לפזר בכיתה תמונות שונות של דרכים (כביש, שביל, דרך ביער, במדבר, בשלג, טביעות רגליים, צומת דרכים, דרך ללא מוצא וכו' וכד') ולבקש מכל תלמיד לבחור תמונה אחת שמסמלת בעיניו/ מזכירה לו דרך כלשהי שהוא עשה בחייו, מי שרוצה משתף בבחירה שלו, ואז עוברים לקריאת הסיפור וללימודו, ובסוף, כשמגיעים לדבר על משמעותה של הדרך בסיפור, מקשרים למה שעלה בפתיחת השיעור.
לחילופין אפשר רק להראות תמונה אחת יפה ומעניינת של דרך כלשהי ולבקש מהתלמידים להתבונן בה, ולכתוב בכמה משפטים מה עולה בראשם למראה התמונה.
לגבי שאלות הבגרות, שלוש דוגמאות לשאלות:
1. בחר בסיפור קצר או במעשה חכמים שלמדת.
הסבר רעיון מרכזי ביצירה שבחרת ושתי דרכי עיצוב התורמות לביטוי רעיון זה (מוטיב, סמל, תיאורי טבע וסביבה, מבנה דיאלוג ועוד).
2. ערכים שונים באים לידי ביטוי במעשי החכמים שלמדת
א. הסבר מהו הערך הנלמד מכל אחד משני מעשי החכמים שלמדת. (15 נקודות)
ב. ציין שתי דרכי עיצוב שבאמצעותן נלמד הערך (דרך אחת מכל מעשה חכמים). (18 נקודות)
3. א.הצג את הקונפליקט בסיפור קצר ובמעשה חכמים שלמדת, והסבר אותו בכל אחת מהיצירות. (10 נקודות)
ב.מהו הלקח (או הלקחים) שאפשר ללמוד מהסיפור הקצר או ממעשה החכמים, וכיצד אנו למדים מהיצירה (הסיפור הקצר או מעשה החכמים) את הלקח (או הלקחים)? (23 נקודות)
כל טוב
ובהצלחה
רעות