תיכון
יסודי
גני ילדים
חומרי הוראה > תיכון > ספרות > נהג האוטובוס שרצה להיות אלוקים - אתגר קרת

נהג האוטובוס שרצה להיות אלוקים - אתגר קרת

יפעת הוכמן
הדפסה
מקצוע: ספרות
נושא: הסיפור הקצר

שיעורי ספרות באתר לב לדעת  נכתבו על ידי מורים ומדריכים מנוסים ועיקרם הם הצעות הפנמה והשראה. על כל מורה להפעיל שיקול דעת לגבי הוראת התכנים. מאמרים מוסמכים לתכני הבגרות מופיעים רק באתר הרשמי של מפמ"ר ספרות בחמ"ד ד"ר טלי יניב

 

השיעור הוא על סיפור פוסטמודרניסטי, על "נהג האוטובוס שרצה להיות אלוקים" מאת אתגר קרת. שמצד אחד כתוב בצורה מאוד פשוטה יומיומית עד נמוכה, (שימוש בסלנג וכד') ומצד שני מעלה שאלות משמעותיות ביחס לערכים, אידאולוגיות ודילמות מוסריות.

 

א. נפתח את השיעור בשאלה: מהם חלקי הסיפור הקצר? שאלה זו נועדה לחקור ולרענן ידע מוקדם.

לאחר שנכתוב על הלוח כל מה שהם אמרו אני מבקשת להתמקד בתהליך ובשינוי.

מבקשת לשים לב בשעת הקריאה מי מהדמויות עוברת שינוי. ומהו השינוי?

 

ב. קריאה בסיפור.

 

ג. מליאה: הצעות למי עבר תהליך? מה השינוי? אילו ערכים באים לידי ביטוי בתהליך, כלומר במה הדמות האמינה לפני ואחרי השינוי? האם השינוי מהותי ומשמעותי?

כיצד בנויות הדמויות בסיפור? האם ניתן לראות אותן כדמויות אותנטיות או פתטיות שעוצבו בהגזמה במכוון? אם כן מה זה אומר על המספר ועמדתו כלפי אידאלים?

תפיסת האלוקות בסיפור - רחום וחנון או נהג שיושב על כיסא גבוה ומחליט מי יעלה ומי לא? (קובע גורלות). דיון מנמיך את מושג האלוקות או דן בו ברצינות?

מה מוסרי: שמירת החוקים או שבירתם? אולי זו יכולה להיות השאלה המרכזית או סוג של מטלה / משימה לברר עד כמה הערכים שאנו מאמינים בהם תקפים בכל מצב או שאנו אמורים לבחון אותם בכל פעם מחדש בבחינת "כל מקרה לגופו"? האם יש ערכים נצחיים ותקפים בכל מצב?

 

ד. משימה בקבוצות: נציב ערכים שונים - ערך לכל קבוצה, כגון: להיות נחמד, ללכת אחרי האמת שלך, להיות נאמן לעצמך, לדאוג ולעזור לאחרים, לקחת אחריות וכד' ונבקש מהתלמידים לתת דוגמאות למצבים מנוגדים שבהם הערך הנידון יהיה מחויב המציאות או מזיק?

נערוך דיון בכיתה האם נהג האוטובוס אכן האמין באידאלים שלו או שזה סתם היה "פוזה"? האם אדי היה חיובי או שלילי? האם המניע הנסתר של המספר לא היה לבלבל אותנו עם ערכינו ולבטא מסר שהכול יכול להיות מקובל? שאלות אלו נועדו גם לערער על המחשבות המקובעות שלהיות מוסרי זה "שחור לבן". יש תלמידים שמצדדים בבחורה וטוענים שהייתה נחמדה באמת ושזה לא נכתב בציניות! זהו סיפור פוסטמודרניסטי שאמור לערער על תפיסות מקובלות כך שהטקסט מאפשר דיונים אמתיים ולא מאולצים ומכווני מטרה בתהליך הלמידה

 

 לסיום ניתן לתלמידים מאמר קצר על פוסטמודרניזם והם יצטרכו לזהות מאפיינים פוסטמודרניסטיים בסיפור. 

חדש באתר

השתלמויות בבתי ספר
אנו מציעים לבתי ספר השתלמויות שנתיות ומפגשים חד פעמיים לאורך השנה ובחופשת הקיץ וכן ליווי פדגוגי מתמשך. רוצים לשמוע עוד? השאירו פרטים ואנחנו נחזור אליכם בהקדם.

מהבלוג שלנו

הרהורים על תפקידה של השמחה בבית הספר
לקראת המש... מש... משנכנס אדר – האם עודדנו את התלמידים ליצור , לשמוח או שעסקנו בעיקר בנתינת גבולות וכללים שאסור לעבור?
הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו והיו חלק
מקהילת אנשי חינוך חולמים ויוצרים
אנחנו מתחדשים!!! תכף תכף ועוברים לבית חדש, לאתר חדש. מוזמנים להשתתף איתנו בבניה ובדיוקים, נשמח אם תוכלו להצטרף אלינו ולמלא את 'שאלון לב לדעת'. מחכים לכם... לכניסה לסקר לחצו כאן