תיכון
יסודי
גני ילדים
חומרי הוראה > תיכון > תורת חיים > התדמית הנשית- מה עשינו לעצמנו?

התדמית הנשית- מה עשינו לעצמנו?

עפרה ליפשיץ
הדפסה
מקצוע: תורת חיים
נושא: מיחיד לזוג

מטרות השיעור:

התלמידות יבינו שההתעסקות המרובה בעולם שלנו בחיצוניות פגעה בנו. ובפרט בהחצנה של הגוף הנשי.

 

פתיחה:

 

תרגיל כתיבה: פנו אליך אמרגנים ובקשו ממך להצטרף לתחרות מלכת יופי. הם ממש מאמינים שתזכי. האם תצטרפי?

לאחר שהבנות כותבות לעצמן את התשובה, נאסוף את דבריהן במליאה ונכתוב בכותרות את התשובות על הלוח.

סביר שהרבה מהבנות לא ירצו כי הן לא מאמינות ביכולת שלהן לזכות. לאחר הסבב- ניתן להרחיב את הדיבור על הדימוי שיש לנו על עצמנו ומנגד על מלכות יופי. (יפות אבל טיפשות.... מעניין לראות שברשימת מלכות היופי- הן כולן צעירות- 18-20 בדר"כ אבל רובן המשיכו ללימודים באקדמיה- עו"ד. כלכלה. אפילו רפואה.)

למה קשה לנו עם איך שאנחנו נראות? למה לא לרוץ לתחרות מלכת יופי? ( בהתעלם מההיבט הצניעותי והערכי) כיוונים לתשובה ניתן לראות בסרטונים הבאים:

מדבקת היופי

צייר הקלסתרונים

כל סרטון בארוך של 3-4 דקות. בשניהם משתקפים ניסויים שנעשו על נשים שמראים שנשים לא מרוצות מהמראה שלהן ומעריכות את עצמן כלא יפות- האחד עם מדבקה שגורמת לך להאמין שאת יפה יותר והשני עם צייר קלסתרונים שצייר נשים לפי איך שהם תיארו את עצמן, והתיאור לא היה מחמיא.

 

דיון בעקבות הסרטים

א.      איך אחרי התובנות הנ"ל, יש עדיין בנות שרוצות להיות מלכות יופי?

מה יש בתרבות בעולם שלנו שגורם לנו לא לאהוב את המראה שלנו? או לאהוב אותו עד כדי החצנה שלו בתחרות מלכת היופי?! מנגד.....

 

נביא לתלמידות דף עם שלושת המקורות הבאים:

נרקיסוס – אגדה יוונית

לפני שנים רבות חי נרקיסוס, עלם חמודות שהיה בנם של אל הנהר קפיסוס והנימפה ליריופי. נרקיסוס, בשל יופיו המיוחד, משך אליו עלמות ונימפות רבות אולם נרקיסוס דחה את חיזוריהן והתנכר להן. לאחר שדחה בזלזול את הנימפה אכו, שהתאהבה בו נואשות, החליטו האלים להעניש אותו על יהירותו ואכזריותו ושלחו את נמסיס להטיל עליו קללה. נמסיס הענישה אותו בכך שלעולם לא יוכל לאהוב אלא רק את עצמו.

יום אחד טייל נרקיסוס ליד אגם והתכופף על מנת לשתות מים. כאשר ראה נרקיסוס את דמותו נשקפת אליו מן המים מיד התאהב נרקיסוס בעצמו ולא יכול היה לנתק את מבטו מהבבואה שלו - עד שמת. במקום שבו מת צמח ועלה פרח נפלא שנימפות המים כינו "נרקיס"

  • ישנו מונח פסיכולוגי הנקרא "נרקיסיזם".  מה תהיה משמעותו בעקבות סיפור זה?

 

סיום הסיפור על פי אוסקר ווילד

"כשנרקיס מת, הפך האגם לאגם מר, ופיות ההרים באו בבכי מן היער לשיר לאגם ולנחמו. אמרו הפיות לאגם: "אבלך מובן לנו. הן נרקיס היה יפה תואר עד מאד".

"האמנם היה נרקיס יפה תואר?" שאל האגם.

"מי כמוך יודע זאת? לידנו הוא תמיד עבר, אבל אותך היה מבקש, והיה שוכב על שפתך ומסתכל בך, ובמראה של מימך היה משתקף יופיו".

ענה האגם: "אבל אני אהבתי את נרקיס כי בשעה שהיה שוכב על שפת המים ומסתכל בי, תמיד ראיתי איך בעיניו משתקף יופיי שלי".

  •   מהו המסר שמוסיף אוסקר ווילד על האגדה מן המיתולוגיה היוונית?
  •  מה הקשר בין שני מקורות אלו לבין תחרות מלכת היופי?

 

מסכת נדרים ד

"אמר שמעון הצדיק: מימי לא אכלתי אשם נזיר טמא חוץ מאדם אחד, שבא אלי מן הדרום יפה עינים וטוב רואי וקווצותיו סדורות לו תלתלים, אמרתי לו: בני, מה ראית לשחת שער נאה זה? אמר לי: רועה הייתי לאבי בעירי, והלכתי לשאוב מים מן המעיין ונסתכלתי בבבואה שלי, ופחז יצרי עלי וביקש לטורדני מן העולם, אמרתי לו: ריקה! מפני מה אתה מתגאה בעולם שאינו שלך, שסופך להיות רמה ותולעה? העבודה, שאגלחך לשמים! עמדתי ונשקתיו על ראשו, אמרתי לו: כמותך ירבו נזירים בישראל, עליך הכתוב אומר: (במדבר ו) "איש כי יפליא לנדור נדר נזיר להזיר לה' ".

  • מה שווה ומה שונה בין הסיפור לבין הסיפור על נרקיס?

 

[למורה: לקרוא קודם על נרקיסוס- מה קורה כשמתרכזים רק בחיצוניות? "אדם בתוך עצמו הוא גר" והוא לא רואה אף אחד אחר. הוא פוגע בסביבה וגם בעצמו. היופי שלו לא שווה דבר כשאין עיסוק בפנים. פנים/ פנמיות/ גם פנים (קמץ) עיסוק בפנימיות הוא תמיד עם פנים לאחר- יופי פנימי נובע מפניה שלי לאחר. נרקיסיזם= אהבה עצמית מופרזת שלא מאפשרת לאהוב אחרים באופן נורמאלי. סופו של נרקיסוס- מוות. יש להדגיש שהמסר הוא שמי ששוקע באהבת עצמו, סופו למות מכך. דהיינו- זה לא טוב לאהוב את עצמך יתר על המידה! ועוד- הדגש הוא על אהבת היופי החיצוני של עצמך. החיצוניות היא המרכז והיא נהפכת להיות אופיו של האדם.

אוסקר ווילד מקצין את הסיפור על נרקיס, ובעצם אומר- כולנו שבויים באהבה עצמית עד כדי כך שאנו לא יכולים לראות את הזולת. התבוננות ביופי של עצמי משתלטת על תכונות פנימיות. ויותר מכך. כשאדם עסוק בהתבוננות שלו על עצמו בלבד, הוא מייצר סביבו 'סביבה של מתבוננים על עצמם', והעולם הופך להיות עולם בו כל אחד עסוק במראה שלו ואוהב את עצמו. יש כאן הקצנה וחידוד של המסר ההרסני של הסיפור על נרקיסוס, שלא מדובר על חריג המנותק מהחברה, אלא על התנהגות המחוללת תופעה חברתית.

התיקון של נרקיסוס יכול להילמד מהגמרא בנדרים. יש מי שמבין שהיופי החיצוני יכול להעביר אדם על דעתו, גם כשמדובר ביופי שלי, ולא בהסתנוורות מהאחר. אדם יכול להסתנוור גם מעצמו וזה מסוכן. ביהדות מלמדים להתגבר על כך. מה רואה שמעון הצדיק בנער שגורם לו להתפעל? א. יופי מרהיב של הנער ושל שערו. ב. שליטה עצמית שהנער מפגין. הוא מסתכל על עצמו כמי שמדבר אל הזולת. הוא פונה אל יצרו בגוף שני כאילו הוא מנותק ממנו. זה מוכיח שהוא לא כבול באהבת עצמו. הפסוק שמצטט שמעון הצדיק על הנזיר משתמש בביטוי "יפליא לנדור נדר" כמו בברכה על פעילות הגוף "ומפליא לעשות" ביטוי שמדגיש את העלאת הגופניות למדרגה של קדושה. זה מתקשר לכך שהנער נדר לגלח את שערו לשם שמים- לעלות מתוך היופי הגופני לקרבת ה'. מלכתחילה מטרת האיסור של הגילוח מטרתה לכער את הנזיר- אסור לו גם לסרק ולחפוף ראש- דווקא כדי שיופיו יפגם (מי שמסתפר רואים יותר כמה הוא יפה)- המטרה: לא להסתכל על עצמך ולא להתעניין ביופי שאתה עושה על אחרים. כשהוא ממלא את ימי נזירותו- הוא מצווה להסתפר ולשתות יין (שקודם נאסר עליו) והוא עדיין נזיר- הוא כבר התחנך ועכשיו הוא יכול לחזור ולחיות חיים נורמאליים ולנהוג בחיצוניות במידה ראויה ומתונה.]

 

לפני שנסכם- נתקדם למהלך הבא שמטרתו להנכיח לתלמידות- שלא משנה אם אנחנו אוהבות את המראה שלנו או לא- אנחנו עסוקות בזה מאוד!

מעמידים את כל הבנות בכיתה ומניחים על הרצפה קו עם מספרים מ- 1-10. שואלים שאלות וכל בת נעמדת ליד המספר שמתאים לתשובה שלה:

1.      עד כמה אני מרוצה מהמראה שלי?

2.      כמה אני משקיעה (זמן ומחשבה) במראה שלי?

3.      עד כמה אני מודעת להלכות צניעות?

4.      עד כמה חשוב לי לשמור על הלכות צניעות?

 

דיון: נשאל את הבנות – מה לדעתן הקשר בין המקורות שלמדנו למערך שלם, שאנו מתחילות ללמוד, בנושא צניעות? (תשובות אפשריות: עיסוק בחיצוניות מרחיק אותנו מצניעות. עיסוק בחיצוניות גורם לנו לאהוב את עצמנו או יותר או להפך- בכל מקרה זה גורם להדגיש את החיצוניות ולא את הפנימיות- וזה עיסוק לא צנוע)

 

תרגיל הפנמה:

כתיבה לנרקיסוס: כל בת בוחרת דמות שהיא רוצה להיות: נימפה. הנזיר. שמעון הצדיק או היא עצמה- נערה במאה ה-21. מה הדמות אומרת לנרקיסוס?

 

בשלב הבא נציג את הנתונים הבאים ונשאל: מה הנתונים הבאים מלמדים אותנו?

  • ·         שנת 2012- כמה זוגות (יהודים) התחתנו במדינת ישראל? 37,751

כמה זוגות התגרשו? 11,037 (27%)

שיעורי הגירושין הכפילו את עצמם מאז שנות ה-60. למה?

(הערה- כמובן שיש צד טוב בגירושין. ואל לנו לשפוט. לא לשווא היהדות מאפשרת גירושין. השאלה היא- למה בדורנו אחוז המתגרשים גדל כל כך? מה זה מעיד על חוזקתו של התא המשפחתי? מה זה מעיד על ערך האהבה בדורנו? )

מה אחוז הנשים הנאנסות? אחת מכל 5 נשים! (אחת מכל 3 תעבור הטרדה מינית. ) גם אחוז זה גדל פי 3 בשנים האחרונות. למה? (רק 20% יגישו תלונה במשטרה.... )

(הערה- יש להזהר שלא יוצג כאילו נשים אחראיות להטרדות מיניות. מטרת הנתון להראות שהפריצות בדור שלנו גדלה ואחת התוצאות שלה היא יותר הטרדות מיניות. כל מורה בהתאם לכיתה תשקול אם להציג נתון זה)

  • ·         נשים וגברים עוסקים במקצוע הדוגמנות, אך נשים דומיננטיות בו יותר, בפרט בדוגמנות מסלול ובדוגמנות מגזיני אופנה. דוגמניות על משתכרות יותר מדוגמנים בסטטוס דומה, ככל הנראה בגלל הנחה שיכולת המשיכה שלהן כלפי לקוחות גברים גדולה מיכולת המשיכה של דוגמנים גברים כלפי הנשים הלקוחות.
  • ·         בשנת 2012 נחקק בישראל חוק הגבלת משקל בתעשיית הדוגמנות, התשע”ב-2012‏‏ האוסר הפקה והצגה של פרסומת שבה מופיע דוגמן בתת-משקל, בהתאם לחישוב מדד מסת גוף. בנוסף, אם נעשה שימוש בעריכה גרפית לשם הצרת היקפי הגוף של אדם המוצג בפרסומת, יש לכלול בפרסומת הבהרה המציינת זאת. החוק נכנס לתוקף ב-1 בינואר 2013.

 

ננסה לחבר את כל מה שהיה לנו בשיעור עד כה (אפשר לתת לבנות לעלות את הדברים ולכתוב את מה שהן אומרות):

נכתוב על הלוח:

בדור שלנו יש:

  • מלכות יופי.
  • אני לא מרוצה מהמראה שלי!
  • אני מתעסקת הרבה במראה שלי!
  • נרקיסיזם- אנחנו מאוהבים במראה שלנו!
  • לא רואים את הזולת.
  • יותר גירושין. יותר אונס.
  • יותר נשים מדגמנות מגברים.

 

לסיום: כל תלמידה אומרת מילה- מה כל זה מעיד על העולם בו אנו חיים? כותבים את המילים על הלוח. ועוברים לתרגיל כתיבה: הפתרון שלי למצב.....

להדגיש לתלמידות שזה יכול להיות פתרון אישי עבור כל אחת או פתרון לכיתה, לאולפנה, למדינה, לנשים, לעולם וכו.....

חדש באתר

מורים עושים רוח
מוזמנים להצטרף לקבוצת הפייסבוק שלנו- מורים עושים רוח- לקבל השראה, למצוא רעיונות, להתייעץ, לשתף ולשאול שאלות.

מהבלוג שלנו

הרהורים על תפקידה של השמחה בבית הספר
לקראת המש... מש... משנכנס אדר – האם עודדנו את התלמידים ליצור , לשמוח או שעסקנו בעיקר בנתינת גבולות וכללים שאסור לעבור?
הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו והיו חלק
מקהילת אנשי חינוך חולמים ויוצרים
אנחנו מתחדשים!!! תכף תכף ועוברים לבית חדש, לאתר חדש. מוזמנים להשתתף איתנו בבניה ובדיוקים, נשמח אם תוכלו להצטרף אלינו ולמלא את 'שאלון לב לדעת'. מחכים לכם... לכניסה לסקר לחצו כאן