תיכון
יסודי
גני ילדים
חומרי הוראה > תיכון > מחשבת ישראל > כיצד מגיעים לאמונה?

כיצד מגיעים לאמונה?

גבריאלה בסון
הדפסה
מקצוע: מחשבת ישראל
כיתה: י"א- י"ב
נושא: אמונה וגאולה, כיצד מגיעים לאמונה?

 

יחידת הלימוד: מתוך הספר 'אמונה וגאולה', פרק 'אני מאמין'- כיצד מגיעים לאמונה? עמ' 58-60 המקור- הרב אליהו דסלר, "מכתב מאליהו", כרך ג' עמ' ,161 (הערה- המקור יופיע בסוף הקובץ)

רקע על התוכן-

השיעור מתעסק בנושא חשוב ורלוונטי לחיי התלמידות ומותאם לגילם. נושא האמונה מורכב מתתי נושאים רבים ומגוונים, כאשר כל אחד שופך אור על הנושא מהיבט אחר ויחד יוצר תמונה שלמה ומרהיבה. לימוד האמונה על היבטיו השונים נפגש עם חיי התלמידות בסיטואציות שונות, כל אחת לפי מעלתה ולפי צורת החיים שבחרה לעצמה. מטרת השיעור הינו לדקור את נושא האמונה מתוך יחידות הלימוד הנלמדות בתוכנית הבגרות של מחשבת ישראל. על כן בחרתי לנגוע בפרק העוסק בשאלה 'כיצד מגיעים לאמונה?' ולכן בחרתי במקור שנכתב ע"י הרב דסלר מתוך הספר מכתב מאליהו, בו הוא מונה את חמשת הדרכים לדעתו כיצד רוכשים את האמונה.

החידוש המרכזי של השיעור-

החידוש המרכזי של השיעור הינו לתת עצות בפועל כיצד לרכוש את האמונה. תחילה התלמידות ינסו, מתוך חייהן האישיים, לדלות כיצד הן מתמודדות עם מצבים מורכבים ולעשות לעצמם מעין שיקוף. לאחר מכן נפנה לרב דסלר לקבל עצות מעשיות נוספות ולבסוף נשווה בין דברי הרב לתחושות התלמידות ונראה כיצד ואילו כלים אני מאמצת לחיי. מטרת השיעור הינו לגרום לתלמידה לגשת אל הנושא מעצמה ולהשלים את התמונה בעזרת גדולי ישראל. השיעור מציף את הערגה לחיות חיים אמונים מתוך קניין אישי שלי (=של כל תלמידה באשר היא). המטרה הינה לנסות ולהגיע למסקנות מעשיות מעבר לדיבורים ולהתמודד עם השאלה הנפוצה- 'ומה בתכלס? הדיבורים יפים אבל איך הם באים לידי ביטוי בפועל?' ושאלות מעין אלה.

במהלך השיעור השתמשתי במספר כלים להפנמה כגון: קריאה בחברותות/ קבוצות, שאילת שאלות/ שיקוף עצמי- קצת בסגנון אחר ועבודה בגשמיות.

כלים אלו שזורים בחלקי השיעור יחד עם עזרים נוספים שיחד יוצרים שיעור החותר להפנמה.

יש לציין שלימוד נושא האמונה לא יכול להסתפק רק בשיעור אחד אלא בלימוד לאורך כל החיים. לכן אין יומרה ששיעור זה יקיף את הנושא בכללותו, אלא יביא טעימה ללימוד הנושא מתוך חיבור לחיים.

 

פתיחה-

אפתח את הנושא בהקרנת הסרט בסיפורו האישי של דודו חטואל ממגורשי גוש קטיף. הסרט מתאר את המשבר אותו עבר דוד חטואל בתחילה בפיגוע בו נרצחו אשתו ובנותיו וממשיך לתיאור הגירוש האישי מביתו שבגוש קטיף.

לפני הקרנת הסרט אכתוב על הלוח משימה מנחה שעל התלמידות לתת עליהן את הדעת במהלך הצפייה-

*כתבי אמירות שתפסו אותך במהלך הסרט ודיברו אליך/ תובנות/ שאלות/ תהיות וכו'.

הנק' המשמעותיות בסרט, אמירות מפתח ודגשים לפי הדקות בסרט. (על המורה לא לעצור יותר מידי כדי לא להעלות את התלמידות, אלו נק' שמתוכם יכול המורה לשלוף בהתאם לסגנון הכיתה אם בכלל): 13:30 גילוי הבשורה, 14:00 נושא שאילת שאלות באמונה, 14:24 'עלי להמשיך, להמשיך לחיות, להאמין, לאהוב', 16:03 האם ניתן להרהר אחר מעשיו של הקב"ה? האם ניתן להגיע להבנה?, 16:25 האסון כמחדד את קדושת החיים, 22:40 משל העקבות בחול, 30:12 'אני מקבל את גזירת הקב"ה ואין לי שאלות', 32 'אנו ממשיכים להאמין'.

 

לאחר הקרנת הסרט, אאפשר מספר דקות לדברים לחלחל, משום היות הסרט עוצמתי ומרשים מאוד.

כעת נערוך שיח בכיתה בה אאפשר לתלמידות להביע את עצמן, ע"פ רצונן, בהקשר להנחיה שנכתבה על הלוח, התלמידות עברו טלטלה וכעת ההזדמנות לשתף ולהציף את הדברים.

 

[ש[הערה:

הסרט הספציפי של דוד חטואל מכיל בתוכו נושאים רבים באמונה: אמונה בשעת משבר, שאילת שאלות, דרכי התמודדות, כיצד מגיעים למעלה זו, ועוד. הסרט אף מעלה שאלות רבות ומגוונות.

עניין זה יכול להוות כחסרון ולכן יש לתת על כך את תשומת הלב בהתאם לסגנון הכיתה. בנוסף הסרט הינו ארוך מאוד ולכן יש להפעיל שיקול דעת אם להראות את כולו, אילו חלקים להתמקד (בשיעור זה אני מתמקדת באופן בו ניתן להגיע למדרגה של קניין האמונה), מה סף רגישות התלמידות שבכיתה שהרי מדובר בסיפור קשה ועוד. ]

 

הסרט אומנם מעלה סיפור אישי של אדם אחר אך המטרה כעת הינה להפנות את השאלות והתובנות שעלו בסרט ובהקרנת הסרט, לחיים האישיים של התלמידות ולשאול כיצד זה פוגש אותי.

לכן אבקש מכל אחת לחשוב על סיטואציה בחיים שבה היא נתנסתה באירוע שבו מבחן האמונה שלה עמד בניסיון (יש להדגיש שהאירוע לא חייב להיות בסדר גודל כמו של דוד חטואל אלא יכול להיות הדבר הפשוט ביותר).

האירוע יעמוד ככותרת בדף ולאחריו שאלות נוספות והן:

כיצד התמודדתי עם הסיטואציה? באילו עיניים בחנתי את המציאות? האם יכולתי להסתכל מעיינים אמוניות? כיצד התמודדתי עם הבעיה? מה היווה העוגן עבורי?

 

נאפשר לתלמידות שמעוניינות, לשתף.

נציין בפני התלמידות שאכן נושא האמונה מכיל בתוכו רבדים רבים אך המסר המרכזי והרושם החזק מהסרט בו אנו נתמקד הינו דרגת האמונה בה נמצא דוד חטואל ולכן נתמקד בשאלה כיצד מגיעים לאמונה?/ כיצד הופכים את האמונה לקניין אישי?

אבקש מהתלמידות לכתוב מספר דרכים כיצד לדעתן ניתן להתמודד עם מצבים אלו- זוהי שאלת המשך לשאלה הקודמת ולכן יכולות להוסיף על הסיפור האישי שלהן ממקומות אחרים.

את ההצעות שיציעו התלמידות נכתוב על הלוח והם יעמדו לנגד עינינו במהלך קריאת המקור (וליד כל תשובה נציין את שם התלמידה).

 

לימוד המקור והתבוננות:

לאחר שהתחושות והמחשבות הועלו על כתב וקיבלו ביטוי, נעבור בהמשך ישיר ללימוד קטע העוסק בהפיכת האמונה לקניין אישי.

נפנה לרב דסלר על מנת לקבל עצות מעשיות, פרקטיות, ברות ביצוע לשאלה שמהדהדת בנו.

נחלק את הכיתה לקבוצות של חמש כנגד מספר ההצעות של הרב דסלר.

על כל קבוצה לקרוא את ההצעה ולאחריה-

*לנסח מחדש את ההצעה במילים שלהן, לא מתוך הדפים.

*לשתף בשתי שאלות שעלו בקבוצה לגבי ההצעה.

*האם ההצעה פרקטית? האם היא רלוונטית להיום? במה היא תורמת?

 

לאחר שכל קבוצה מציגה את ההצעה שלה נוכל לצרף אותן יחד לתמונה שלמה ולדון בה כמכלול.

 

סיכום:

את דבריהן של התלמידות נכתוב על הלוח באופן תמציתי בכדי שכולן יוכלו להיות שותפות בדבריהן של חברותיהן.

ונפנה שאלה אחרונה לסיום- איזה הצעה אני לוקחת לחיי? מה אני מאמצת? איזו הצעה אני מוסיפה לארגז הכלים שלי? ואם אין הצעה שנגעה בי אז השאלה תהיה מדוע? מה חסר בהן?

 

חדש באתר

מספרים בפיוט- הלל בארובה
סיפורו של הלל מזמן אותנו לשיח על התמדה, ועל לימוד תורה בימים של קור וחורף

מהבלוג שלנו

הרהורים על תפקידה של השמחה בבית הספר
לקראת המש... מש... משנכנס אדר – האם עודדנו את התלמידים ליצור , לשמוח או שעסקנו בעיקר בנתינת גבולות וכללים שאסור לעבור?
הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו והיו חלק
מקהילת אנשי חינוך חולמים ויוצרים
אנחנו מתחדשים!!! תכף תכף ועוברים לבית חדש, לאתר חדש. מוזמנים להשתתף איתנו בבניה ובדיוקים, נשמח אם תוכלו להצטרף אלינו ולמלא את 'שאלון לב לדעת'. מחכים לכם... לכניסה לסקר לחצו כאן