תפילה היא אחת המצוות הקשות והמאתגרות שיש לכולנו. העיסוק בנושא התפילה דרך הלימוד ביחידת משנה, הפגיש אותנו עם מתחים ושאלות רבות שאנחנו כאנשים מתפללים חווים ופוגשים מידי יום דרך המפגש שלנו עם מצוות התפילה. שיעור זה מהווה הצעה לחזרה על חומר הלימודים מתוך נקודת מבט המחפשת את הרלוונטיות וההפנמה שיכולים להיות למוקדי הלימוד אותם פגשנו.
לַעֲשׂוֹת מֵהַתּוֹרָה תְּפִלָּה. דְּהַיְנוּ כְּשֶׁלּוֹמֵד אוֹ שׁוֹמֵעַ אֵיזֶה מַאֲמַר תּוֹרָה מִצַּדִּיק הָאֱמֶת, אֲזַי יַעֲשֶׂה מִזֶּה תְּפִלָּה, דְּהַיְנוּ לְבַקֵּשׁ וּלְהִתְחַנֵּן לְפָנָיו יִתְבָּרַךְ עַל כָּל מַה שֶּׁנֶּאֱמַר שָׁם בְּאוֹתוֹ הַמַּאֲמָר, מָתַי יִזְכֶּה גַּם הוּא לָבוֹא לְכָל זֶה, וְכַמָּה הוּא רָחוֹק מִזֶּה. וִיבַקֵּשׁ מֵאִתּוֹ יִתְבָּרַךְ, שֶׁיְּזַכֵּהוּ לָבוֹא לְכָל הַנֶּאֱמָר שָׁם בְּאוֹתוֹ הַמַּאֲמָר:
א. פתיח: נעמיד על בריסטולים תלויים או על קבוצות שולחנות מתחים שונים שפגשנו במהלך לימוד נושא התפילה:
נבקש מכל התלמידים להסתובב בין הבריסטולים.
ב. תרגיל חזרה: נחלק את התלמידים לחברותות ונבקש מכל חברותא לעבור על כל הקטעים שלמדנו בנושא התפילה ולשייך בין הקטעים לבין המתחים כפי שהצבנו אותם באופן כללי בתחילת השיעור.
(להלן הצעה לשיוך הקטעים והמתחים:
תפילה אישית מול נוסח קבוע: רמב"ם על השתלשלות התפילה, תפילות כנגד קרבנות או כנגד אבות, המאירי על תפילת רבי נחוניה בן הקנה, ליקוטי מוהר"ן תנינא תורה כ"ה, תפילת קבע מול תחנונים, תפילה בשעת סכנה והנוסחים שמוצעים לה בגמרא.
תפילה בציבור מול תפילה לבד: הרב קוק על תפילות כנגד אבות או כנגד קרבנות, המשנה על תפילת מוסף, הצעות הנוסח בגמרא לתפילה בשעת סכנה.
תפילה של הודיה מול תפילה של בקשה: תפילות האבות שמהם נלמדה התפילה, מבנה תפילת שמונה עשרה, תפילות רבי נחוניה בן הקנה, תפילה בשעת סכנה ונוסחיה השונים בגמרא.
תפילה קצרה מול תפילה ארוכה: תפילת רבי נחוניה בן הקנה במשנה ובברייתא, המשנה על תפילת שמונה עשרה או מעין שמונה עשרה והפרשנות עליה, תפילה בשעת סכנה.
ג. אסיף: נעבור יחד עם התלמידים על כל אחד מהמתחים ונחזור יחד על הקולות השונים שהשמענו דרך הטקסטים שלמדנו ביחס לכל אחד מהמתחים.
ד. תרגיל כתיבה: נבקש מכל אחד מהתלמידים לבחור את אחד מהמתחים שהכי נגעו בו ולנסח מעין דו שיח בין שני הקולות שהמתח מציף. השיחה יכולה להיות בין שתי דמויות שמחזיקות באידיאולוגיות שונות, בין שני טקסטים שפגשנו, בין האנשה של הקולות עצמם וכדומה.. תלמידים שיסכימו לקרוא את שכתבו לפני הכיתה – ישתפו בקריאה.
ה. לעשות מהתורות תפילות: נבקש מכל תלמיד לחזור אל הטקסטים שפגשנו ולבחור שלושה קטעים מהם הוא ינסח לעצמו עצה לתפילה משמעותית יותר שיכולה להתעורר בו בעקבות מה שלמד. אפשר ללמוד עם התלמידים לפני תרגיל זה את תחילת התורה של רבי נחמן מברסלב (מצורף במקורות השיעור) בה הוא מורה לעשות מהתורה הנלמדת תפילה שתיכנס בלב ובחיים ובכך להפוך אותה משכל קר למציאות חיה ובוערת.
ו. יצירה: נביא לכיתה חומרי יצירה ונבקש מכל אחד מהתלמידים להפוך את אחת העצות עליהן חשב לדגם יצירתי. דרך הדגמים היצירתיים השונים שהתלמידים ייצרו, נבקש מהם לשתף במשהו מתוך העצה עליהם חשבו ולתת אותה כמעין מתנה לשאר בני הכיתה על מנת שנצליח להתפלל טוב יותר.
שיעור זה מהווה העצמה לשיעור חזרה לקראת בחינה לאחר לימוד נושא התפילה שבחומר הלימודים ביחידת משנה. בכיתות חלשות יותר, נכון להקדים לשיעור זה, שיעור חזרה פרונטאלי יותר שיעזור לתלמידים לסדר את המידע שרכשו בראש, ורק אז לעבור לשיעור הזה שיעזור למידע להגיע באופן מסודר ונושם ללב.