תיכון
יסודי
גני ילדים
חומרי הוראה > תיכון > מחשבת ישראל > רגשות תחושות ותאוות

רגשות תחושות ותאוות

שרהלה מסינג
הדפסה
מקצוע: מחשבת ישראל
נושא: אני עצמי

לכל אדם, יש עולם רגשות עשיר ומגוון. התורה הקדושה נותנת יחס רב אל רגשותיו של האדם. "לב טהור ברא לי אלוקים ורוח נכון חדש בקרבי" (תהילים נא') – הלב הוא מעבדת הרגשות, אנו מבקשים מהקב"ה "לב טהור" – לב נקי, לב שמרגיש חיים, קדושה, צמיחה.

ביחידה זו אנו ננסה להעמיק ולבחון אילו רגשות אנו מייצרים כדי שיהיה לנו לב טהור? באילו קווים מנחה אותנו התורה כדי ליצור לב טהור? אילו רגשות אנו מאמצים ועל אילו עובדים לוותר בכדי ליצור לב טהור?

 

רמב"ם היד החזקה הלכות דעות פרק א'

 דעות הרבה יש לכל אחד ואחד מבני אדם וזו משונה מזו ורחוקה ממנו ביותר יש אדם שהוא בעל חמה כועס תמיד ויש אדם שדעתו מיושבת עליו ואינו כועס כלל ואם יכעס יכעס כעס מעט בכמה שנים ויש אדם שהוא גבה לב ביותר ויש שהוא שפל רוח ביותר ויש שהוא בעל תאווה לא תשבע נפשו מהלוך בתאווה ויש שהוא בעל לב טהור מאד ולא יתאווה אפילו לדברים מעטים שהגוף צריך להן ויש בעל נפש רחבה שלא תשבע נפשו מכל ממון העולם כעניין שנאמר אוהב כסף לא ישבע כסף ויש מקצר נפשו שדיו אפילו דבר מעט שלא יספיק לו ולא ירדוף להשיג כל צרכו ויש שהוא מסגף עצמו ברעב וקובץ על ידו ואינו אוכל פרוטה משלו אלא בצער גדול ויש שהוא מאבד כל ממונו בידו לדעתו ועל דרכים אלו שאר כל הדעות כגון מהולל ואונן וכילי ושוע ואכזרי ורחמן ורך לבב ואמיץ לב וכיוצא בהן... יש מהן דעות שהן לאדם מתחילת ברייתו לפי טבע גופו ויש מהן דעות שטבעו של אדם זה מכוון ועתיד לקבל אותם במהרה יותר משאר הדעות ויש מהן שאינן לאדם מתחילת ברייתו אלא למד אותם מאחרים או שנפנה להן מעצמו לפי מחשבה שעלתה בלבו או ששמע שזו הדעה טובה לו ובה ראוי לילך והנהיג עצמו בה עד שנקבעה בלבו:

 

עיון ודיון:

לאחר קריאת הטקסט, התלמידים מתיישבים בקבוצות דיון של שלושה עד ארבעה תלמידים. התלמידים מקבלים מקלות ודפים ריקים, עליהם להציב דף בקצה כל מקל ועליו לרשום רגש שמתואר בטקס ומצדו השני של המקל, לשים פתק עם הרגש המנוגד לו. לדוגמא : "בעל חמה וכועס תמיד" -------------------- "דעתו מיושבת עליו ואינו כועס כלל". לאחר הצבת הפתקים, ייערך דיון בקבוצה.

 

שאלות לדיון:

  • האם יש רגש אמצעי?
  • האם הקיצוניות הזו נכונה ומופיעה בכל אדם?
  • האם תיקון של אדם יכול להיעשות ע"י הקצנה של רגשות?
  • כיצד אנו יכולים לרכוש רגש מאוזן?
  • האם טוב להרגיש רגשות קיצוניים?
  • למה אנו הולכים למקומות ורגשות קיצוניים?

לאחר הדיון, כל קבוצה תחליט האם שייך לשים שם של רגש באמצע המקל. הקבוצה תצטרך לתת שם לרגש ואותו להציב במקום שהיא חושבת על המקל, בין שתי רגשות קיצוניים.

 

דמיון מודרך (על חלקו השני של הטקסט)

 

דרושה מוזיקה מרגיעה, והרפיה קודם לכן.

מוליכים את התלמידים למקום קסום ורגוע.

בחרי לך פינה שנעים לך לשכב בה, הניחי את ראשך, שחררי את כל איברי גופך והביטי לשמיים. מעל לראשך את רואה בועות אוויר גדולות שמתעופפות, רגע מתקרבות אלייך ורגע מתרחקות. כשאת מתבוננות היטב, את רואה  שעל הבועות כתוב שמות של רגשות שחזקים אצלך, כל מני רגשות שטוב לך איתם ושאת פחות אוהבת התבונני היטב בבועות (לתת זמן להתבונן, איזה צבע הן, גודל , שקיפות וכו'), אילו בועות את בוחרת לקחת, אילו בועות את רוצה להרחיק ממך? קחי לך בועות שמושכות אותך והניחי אותן על איבר בגופך שמוכן ורוצה לקלוט את הבועות הללו. כשתרגיש מלאה בבועות שבחרת, פתחי אט אט את עינייך...

 

לאחר שהתלמידים פותחים את העיניים, הם מתבקשים לנפח בלון ועליו לרשום את הרגשות אותן בחרו לקחת. הכל נעשה בשקט מוחלט ובליווי מוזיקה. בסבב בין בתלמידים, כל תלמיד יוכל לשתף במה שחווה ולספר לאן לקח את הבועות בגופו.

כאן המקום לחזור אל הטקסט ולדבר על היכולת שנתן לנו הקב"ה לבחור בטוב. מלבד הרגשות המולדים בנו, אנו יכולים "לאמץ" רגשות חיוביים ולסלק מאיתנו רגשות שליליים (כעס, תאווה). זו הדרך ליצור "לב טהור" ולהפיח בקרבנו רוח חדשה.

 

לאחר שעסקנו בהגדרה של רגשות חיובים ובדרך לרכוש אותן, ניתן לפנות לדבר על רגשות שליליים שעלינו להוקיע מתוכנו:

ספר הישר – השער השישי

התאווה היא ראש ושורש לכל המעשים הרעים. וכשייתן אדם רשות לתאוותו, לא יישאר מעשה מן המעשים הרעים אשר לא יעשה אותם. והתאווה היא מצויה בתשעה דברים, במאכל ובמשתה, בנשים בעושר ובשררה ובעסקים ובמלבוש ובמרכב ובתענוגי הגוף ובשאר מיניהם.

 

שאלות לדיון:

  • מהי התאווה?
  • מדוע התאווה מוגדרת כרגש?
  • כיצד הרגש הזה שנקרא תאווה נמצא בכל פינה בחיינו?
  • כיצד ניתן להיפטר מרגש התאווה?
  • מדוע להפטר מהתאווה?

 

כל תלמידה תשב עם עצמה מספר דקות ותנסה לחבר תפילה. בתפילתה היא תבקש על רכישת הרגשות החיוביים (אלו שכתבה על הבלון), ועל הסרת הרגשות השליליים (אלו שעלו בעקבות הדיון של התאווה). תלמידים שירצו להקריא את תפילתם- מוזמנים.

 

ניתן לסיים את היחידה בשירו של  אלון אולארצי'ק "תגיד לי מה אתה מרגיש" שמתאר בחן את הצורך להרגיש ולדבר על רגשות:

תגיד לי מה אתה מרגיש \ אלון אולארצ'יק

טוק טוק תפתח שם

תגיד לי מה אתה מרגיש

לא אל תגיד לי מה אתה חושב

רק תגיד לי מה אתה מרגיש

פתח את עצמך חביבי

דבר ישר מהלב

בוא ותעשה לעצמך טובה

כי זה שווה את הכאב

 

לא אל תרד מזה

אל תתחמק מזה

 

טוק טוק טוק תפתח לי

אף פעם זה לא מאוחר

בוא ותעשה מאמץ קטן

ותראה שזה אפשר

על מה אתה מגן שם

על מה אתה כל כך שומר

שב ותספר לי מה אתה מרגיש

ואני אהיה חבר

 

לא אל תרד מזה

אל תתחמק מזה

 

כמה שנמאס לי בין אנשים להסתובב

ולהגיד כל הזמן אני חושב אני חושב אני חושב

כן אפשר לברוח אבל זה לא יסתדר

כי עצמך יבוא איתך לכל מקום אחר

הפה לא נח לרגע המצח מתקמט

אך מה אני מרגיש באמת....

 

סיכום

בתת יחידה זו התוועדנו אל הרגשות המצויים באדם, דיברנו על הצורך לנתב את רגשותינו ולבחרו בטוב, בכדי להיות עובדי ה' עם "לב טהור" דיברנו על רגשות מהם יש להתרחק ולהימנע, כפי שהתורה מצווה אותנו, כדי להתרחק מכל רע. עסקנו בחשיבותם של הרגשות בבניית האישיות. 

חדש באתר

מספרים בפיוט- הלל בארובה
סיפורו של הלל מזמן אותנו לשיח על התמדה, ועל לימוד תורה בימים של קור וחורף

מהבלוג שלנו

הרהורים על תפקידה של השמחה בבית הספר
לקראת המש... מש... משנכנס אדר – האם עודדנו את התלמידים ליצור , לשמוח או שעסקנו בעיקר בנתינת גבולות וכללים שאסור לעבור?
הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו והיו חלק
מקהילת אנשי חינוך חולמים ויוצרים
אנחנו מתחדשים!!! תכף תכף ועוברים לבית חדש, לאתר חדש. מוזמנים להשתתף איתנו בבניה ובדיוקים, נשמח אם תוכלו להצטרף אלינו ולמלא את 'שאלון לב לדעת'. מחכים לכם... לכניסה לסקר לחצו כאן