ביאור סוגיית הסתירה בין שני סיפורי הבריאה בבראשית פרק א' ובפרק ב'
הבנת המשמעויות הנגזרות מסיפורי הבריאה השונים
פיתוח ההכרה בחיוניותו של הקשר בין האיש והאשה
עמידה על היחס בין ישויות נפרדות בתוך המערכת הזוגית
בירור היחס בין כל אחת מהישויות במערכת הזוגית למערכת
ביאור המושגים: "סוד הנסירה" ו"קהילת הנישואין"
מקורות חובה בפרק זה הם: בראשית פסוקים מתוך פרקים: א', ב', ה', בבלי ברכות סא. ורש"י שם, בראשית רבה פרשה ח', הרב סולובייצ'יק- קהילת הנישואין
מקורות בחירת החובה בפרק זה הם: אחד מבין שלושת המקורות הבאים: איתמר אלדר, זאב סולטנוביץ, הרב קנוהל
מקורות רשות נוספים להעמקה
פרק זה הוא המשך ישיר של הפרק הקודם וממשיך ומברר מהי מהות הקשר בין איש לאישה.
1. משחק פתיחה: המורה מכין זוגות של פאזלים. חלקי כל פאזל שונים. כל הפאזלים מודפסים על שמיניות בריסטול בצבע הזהה. על כל חלק משני חלקי הפאזל מודפסת אות. השוני בין החלקים הוא בצורה ובאות המודפסת עליהם. שני חלק הפאזל יוצרים ביחד מילה בת שתי אותיות. יש אפשרויות רבות ליצור מילים. למשל: כ-ן, כ-י, כ-ר וכו'. כל תלמידה קיבלה חלק אחד של הפאזל ונתבקשה לתאר אותו. צבע, צורה משמעות האות המודפסת עליו, וזאת כדי לפתח את התחושה של כל חלק בפאזל הוא בעל משמעות בפני עצמו, למרות שברור כי חסר לו חלק להשלמת השלם. לאחר מכן נתבקשו התלמידות למצוא את בן הזוג של החלק שבידיהן. התלמידות גילו עד מהרה שלמרות, שנראה היה להן שהן מזהות ממרחק את החלק החסר, יש מספר אפשרויות ורק אחת מהן מתאימה במלואה. התלמידות נתבקשו לשתף את המליאה במסקנות ובשאלות שעלו במהלך המשחק. (כל יחידה היא ישות עצמאית, יש מספר "שידוכים" אפשריים, יש יחדה אחת שמשלימה במלואה, צריך להתאמץ כדי להגיע לשלמות, לפעמים צריך לבחון מספר אפשרויות עד שמוצאים את החלק המתאים.האם זה אומר שיש רק חלק אחד מתאים? ואיך אדע מהו החלק המתאים? האם אני עלולה שלא למצוא את החלק המתאים?)
2. לימוד המקורות:
1. קראי את המקורות שלפנייך ועני: כיצד נבראה האשה? (לפי המתואר בפרק א' נראה כי ביום השישי לבריאה נבראו הזכר והנקבה יחדיו, הרי שמפרק ב' עולה כי הזכר הוא שנברא ראשון, והנקבה נבראה מתוך צלעו.)
2. מהי מהות הקשר בין האיש והאשה, כפי שהיא באה לידי ביטוי כבר בבריאתם? (בחירה , עצמאות של כל צלע, לפי הסיפור הראשון האיש והאשה הם נשמה אחת, גוף אחד, שלימות).
1. מהו לדעתך היחס בין המקורות השונים לבריאת האשה? (השלמה, סתירה) הסבירי והוכיחי את עמדתך מהפסוקים.
(בפרק א' מתואר השלב הראשון של בריאת האדם כיצור דו-מיני, שצידו האחד זכרי וצידו השני נקבי, ואילו פרק ב' מתאר את השלב השני בהשלמת בריאתו של האדם, עת ניסר הקב"ה בין שני חלקי האדם והשלים לכל מחצית מהאדם את גבו, וכך נוצרו הזכר והנקבה כיצורים עצמאיים.
לפי דברים הללו מתברר שפרק א' מתאר מציאות רוחנית אלוקית קדם עולמית (מה תכנן הקב"ה לברוא) ואילו פרק ב' מתאר את ההתממשות של העולם כפי שמתואר בסדר השתלשלות המאורעות.
אפשר למצוא רמז לכך ש"היה תכנון מוקדם", שהרי טרם יצירת האדם בפרק א' נכתב "נעשה אדם", כפי שהסבירו חז"ל שנתייעץ עם המלאכים- אם כן פרק א' מתאר מציאות רוחנית קדם מעשית.)
2. מדוע יש צורך בשני שלבים בבריאה? (הפתרון לשאלה זו נעוץ במבט נרחב יותר על התהליך, תוך דגש על תעודתו הסופית המתקיימת בשלב השלישי - "ודבק באשתו והיו לבשר אחד" (ב', כד). אם כן, לפנינו תהליך מורכב לפיו בשלב הראשון הזכר והנקבה נבראים בצורה מאוחדת, בשלב השני ריבונו של עולם מפרידם, ובשלב השלישי הם מוצאים זה את זו ומחליטים על התאחדות מתוך רצונם החופשי.)
3. מהו היתרון ומהו החיסרון של כל אחד מהשלבים בבריאת האישה?
(לשלב הראשוני של הבריאה המאוחדת מספר חסרונות בולטים: החיבור הינו כפוי, אין בו מימד של בחירה, אין בו היכרות של שני הצדדים זה עם זו וממילא – גם אין לחיבור זה פרות. בלשון החסידות נקרא חיבור זה חיבור של גב לגב – חיבור ראשוני כפוי, שאינו ממלא את מלוא תעודת האדם כבעל יכולת בחירה, אך יש לו חשיבות רבה בפני עצמו. אילו לא נברא האדם מאוחד עם הנקבה, לא היה יכול לחוש בשלב השלישי כאשר יבחר להתחבר אליה מרצונו החופשי, כי מצא את עצמו בה, כי השלים את מלוא ברייתו. רק אז, כאשר יבחרו הזכר והנקבה מתוך רצונם החופשי להתאחד, מתוך היכרות של פנים אל פנים, ישא חיבורם פרי. הנסירה מביאה את האדם ממצב של 'הפניית עורף' למצב של 'היישרת מבט' הגורמת לאחדות גבוהה יותר. הנסירה מאפשרת הבנה טובה של בן המין השני יותר ממצב של שתי ישויות שנבראו לכתחילה כנפרדות, וזאת, כי היו בעבר גוף אחד. החיסרון: יש קושי במציאת הבחירה המתאימה. אין עצמות בבחירה כי יש רק בחירה אחת מתאימה)
3. אלו עקרונות חשובים להתנהלותך בתחומי החיים השונים ניתן ללמוד מתיאור בריאת האישה? (חשיבות הבחירה, חשיבות שמירה על העצמאות, פיתוח האישיות, חשיבותו של קשר עין)
(ועוד, חז"ל מספרים שבמפגש השני הגיעה חוה בצורה מושכת, מקושטת בתכשיטים. הצורך הזה מביע את המתח בין המינים. יצירת קשר מתוך מתח סמוי על מנת לבנות חיים משותפים, גם הריחוק וגם הקישוט הם אלה שגורמים את היחס בין האיש לאישה:
בכך נחלקו האמוראים: לפי דעה אחת חוה היתה דבוקה לגבו של האדם. בריאתם היתה כאחד ובעת בריאתה התבצעה נסירה-פירוד וכל אחד היה עצמאי. לפי דעה זו "צלע" אין פירושה "עצם מצלעות האדם" אלא פירוש אחר: צד, כך מפרש רש"י-
"פרצוף - חילקו לשנים, שהיה זכר מכאן ונקבה מכאן.
זנב - היה לו לאדם הראשון, ונטלו ממנו, וברא את חוה."
(רש"י, שם)
וכן בבראשית:
"מצלעותיו - מסטריו, (מצדו) כמו (שמות כו כ) ולצלע המשכן, זהו שאמרו שני פרצופים נבראו:" (רש"י בבראשית פרק ב)
לפי דעה אחת בפרק א' מתוארת בריאה של "דבקים", האדם וחוה. ובפרק ב' מתוארת ההיפרדות ואופן בריאתם המשוכללת.
ואילו הדעה השניה סוברת- שהאדם נברא לבדו עם זנב ומחלק זה נבראה חוה. הסברא שהאדם נברא דו-פרצופי יותר מקובלת ומוזכרת בדברי רבותינו.)
תיאור בריאת האדם מופיע פעמיים בפרשת הבריאה- בפרק א' ובפרק ב' של ספר בראשית. בפרק א' מופיע תיאור של בריאת האדם: "זכר ונקבה ברא אותם" ובפרק ב'- קודם מתוארת בריאת האדם, אח"כ האמירה כי 'לא טוב היות האדם לבדו' ורק אז בניית האישה מצלעו של האדם. קולמוסים רבים נשברו במטרה ליישב את השוני בין שני התיאורים. אנו נתמקד בפרק זה ברעיון הנסירה- רעיון שמקורו בגמרא והמשיך והתפתח מאד בעולם המחשבה היהודית, בעיקר בכתבי הקבלה והחסידות.
ע"פ רעיון זה האדם נברא בהתחלה כדמות דו פרצופית- אדם אחד בעל שני צדדים- איש ואישה, או ממש יצור אחד, דו מיני- מעורבב משני המינים (כתיאור בפרק א') ולאחר מכן הקב"ה ניסר והפריד את הדמות הזו לשתי ישויות נפרדות- איש ואישה. ולאחר הנסירה חזרו ונפגשו במפגש מחודש, אחר. (כתיאור בפרק ב')
בשפת הקבלה נקראים שני סוגי הקשר הללו "אחור באחור" ו"פנים בפנים"- כשקשר של אחור באחור מבטא קשר שמצד אחד יש בו חיבור חזק מאד, אולם הוא מאופיין בתחושת הכרח ובריחוק, המבטים לא יכולים לעולם להיפגש.
בקשר של פנים בפנים יש נפרדות, יש שתי ישויות שונות, אולם יכול להיווצר ביניהן מפגש משמעותי מאד של קירבה גדולה, בחירית.
נושא הנסירה מעלה בצורה חזקה מאד את מהות הקשר בין איש לאישה- מחד גיסא היותם מחוברים ודבוקים זה בזה מקדמת דנא , ומאידך גיסא- את החשיבות שיש לנפרדות, לנתינת מרחב לכל אישיות בפני עצמה ולבחירה בקשר מתוך חופש ולא מתוך הכרח.
קהילת הנישואין
הרב סולובייצ'יק מכנה במאמרו את הקשר הזוגי בכינוי: "קהילת הנישואין".
נסחי את מגילת היסוד של קהילת הנישואין על פי דברי הרב סולובייצ'יק
אנו מאמינים ב __________________________________
לשם כך אנו מכריזים בזאת על הקמת קהילת הנישואין ________________________________
מטרות הקהילה _______________________________________
תפקידי הקהילה _______________________________________
ישנם שני מצבים של קשר: ישנו קשר טבעי, פשוט כל כך עד שלא נותנים עליו את הדעת. כך הוא, למשל, הקשר בין הזרוע לגוף. איננו חושבים עליהם כמחוברים, כי ברור לנו שהם דבר אחד. מצב נוסף של קשר, הוא הקשר המודע, בו מופיעה הכרת הערך של הקשר והרצון לקיים אותו, כלומר, ליצור תנאים שישמרו עליו. באותו משל, כאשר מתעוררת סכנה של פירוד בין הזרוע לגוף, נותנים את הדעת על הקשר ביניהם, מבינים את ערכו ומנסים ליצור תנאים שישמרו עליו ויעצימו אותו. הרב משתמש כדוגמא, במונח שחכמי הסוד משתמשים בו כאשר הם מפרשים את הפסוקים של יצירת אדם וחוה: "וַיִּבְרָא אֱלוֹהִים אֶת הָאָדָם בְּצַלְמוֹ" (בראשית א, כז), הם אמנם היו שניים - "זָכָר וּנְקֵבָה בָּרָא אֹתָם" (שם), אבל לא היתה נתינת דעת על הקשר המוחלט, ההכרחי והטבעי הזה שבין זכר ונקבה. הם היו ממש גוף אחד. העובדה שלא היתה נתינת דעת על הקשר, גרמה לתחושה של חוסר. אם לאדם לא היתה דעת כלל, ממילא הוא לא היה מרגיש צורך לתת אותה על משהו, ואז לא היתה לו שום בעיה. אבל כאשר יש לו דעת, אלא שיש משהו בטבע שהוא לא נותן עליו את הדעת הזאת, הדבר גורם לדיסוננס (מצב של סתירה) ולתחושה של בדידות. בהמשך סיפור הבריאה, מתרחש תהליך מורכב: נסירה (חיתוך, כמו במילה מסוֹר), הפרדה, נתינת הדעת על כך שיש פה שניים, ואז מגיע רצון ההתאחדות. לכאורה רצון ההתאחדות הוא לא יותר מאשר רצון להחזיר את הדברים אחורה, למצב שלפני הנסירה, אבל הדבר איננו נכון. לפני הנסירה לא היה רצון בקשר, מודעות אליו והכרה בערכו. ההכרה בערכו של דבר, נוצרת תמיד על ידי המודעות אליו, כאשר מבינים את הייחוד שבו, את ערכו, את התועלת שבו, את השמחה שהוא נותן ואת העונג שהוא מעניק.
תהליך הנסירה, כמו כל סוג של חיתוך והפרדה, הוא מורכב וקשה. הוא קשה גם מבחינה גופנית, כי לא קל לאדם כאשר חותכים את הצלע שלו. אין הכוונה כאן לאחת מעצמות החזה (כדברי הנוצרים), אלא (כמו צלע במשולש) לאחד הצדדים של האדם. האדם ואשתו היו מחוברים גב אל גב (ע' ברכות סא.), היו לו פנים לכאן ולכאן, ועל כן הם לא ידעו זה את זה פנים אל פנים. החיבור היה גמור, אבל לא בדעת. צריך היה להפריד אותם כדי שיוכלו לראות, להביט, להתבונן ולהבין זה את זה. בתורה, יש לנו את הסיפור הראשון של ניתוח בהרדמה כללית - כדי שהכאב לא יהיה חזק כל כך, הורדם האדם בשעה שד' לקח את צלעו. הבעיה בתרדמה, היא שבאמת לא מרגישים את הכאב. וכשלא מרגישים את הכאב, נדמה שסוף סוף הוקל לנו, נפטרנו ממשהו שהכביד עלינו. לעומת זאת, אם היינו מרגישים את כאב ההפרדה והחיתוך, הוא היה נורא, עולה אלפי מונים על תחושת ההקלה. אבל כשלא מרגישים את הכאב, יש רק תחושה של הקלה. היתרון הוא עצמו החיסרון, הפיתרון הוא גם הבעיה, וממילא - לא פיתרון שלם. ואז מתחיל תהליך שני, חדש, של היכרות פנים בפנים. "זֹאת הַפַּעַם עֶצֶם מֵעֲצָמַי וּבָשָׂר מִבְּשָׂרִי" (בראשית ב, כג). לפתע מכירים. זה תמיד היה כל כך קרוב, דומה ושייך, אבל לא היתה מודעות לכך. עכשיו האדם יודע, מעריך, מבין ולכן בוחר בקשר הזה מרצונו. המודעות לכך שיש כאן שני אנשים נפרדים, היא המודעות לאפשרות שהקשר יכול גם לא להתקיים. מודעות זו, היא היוצרת את המוטיבציה לרצות בקשר, להדגיש את ערכו, ולהתאמץ כדי לשמור עליו. תהליך זה מלווה את האדם כפרט, ואת החברה ככלל, בשלבי ההתפתחות השונים שלהם. כל אחד מאיתנו נולד לתוך מציאות מסוימת, שהקשר שלו איתה הוא הכרחי וטבעי. בתוכה, עליו לעבור תהליך של מודעות, הערכה מחדש, עשיית סדר ופיתוחם של רצון ובחירה. אלו שלבי ההתפתחות מן הינקות אל הבגרות, שהם בעצם שלבי ההכרה. הם כוללים התרחקות והפרדות, כמו גם חיבורים והערכות חדשים. כשם שאלו שלבי החיים של היחידים, כך הם גם שלבי החיים של עמים ותרבויות, ושל העולם בכללתו.
הרב קוק, אורות, אורות ישראל, קמ"ב, י"ג
אי-אפשר לאדם להפרד מדבקות האלוקית, ואי-אפשר לכנסת ישראל להפרד מצור ישעה אור ד' אלוהי ישראל. אבל אי-האפשרות הזאת, ההולכת ומופיעה בכל הדורות, יש בה הכרח טבעי, שאיננו נותן מקום לבהירות הדעת לגלות את פעולתה. על כן באים ימים שתרדמה נופלת על האדם, והפרצופים ננסרים זה מזה, עד שהפירוד הגמור נעשה אפשרי, ובכללות התרדמה במקום צלע מחוברת, חיבור טבעי, גב לגב, עומדת תפארת אדם בכליל הדרה, שהבחירה השכלית מכרת לומר "זאת הפעם עצם מעצמי ובשר מבשרי", והעולם מתכונן בהופעת חיים ותולדות קיימות עדי עד. האפשרויות לדבר "גבוהה גבוהה", על דבר שמד, על דבר כפירה, על דבר פירודים מוחלטים, הן תולדותיה של הנסירה, המביאה לידי ההתאחדות הגמורה, הצורית החפשית, "כמשוש חתן על כלה ישיש עליך אלוהיך". החזיון מתגלה ביחושה של התורה אל האומה, שהחיבור הטבעי הולך ומתפרד על ידי הנסירה התרדמית, וגמר הנסירה הוא תוכן הבנין, המביא לאחדות משוכללת, ותורה חוזרת ללומדיה, וכל בניך למודי ד' ורב שלום בניך.
צדיק אחד סיפר: הבעל שם טוב ציפה שיעלה כמו אליהו בסערה השמימה. כשנפטרה אשתו, אמר: "ציפיתי שאעלה כמו אליהו בסערה השמימה, ואפילו בשוק באמצע היום לעיני כול. אבל עתה, כיון שאיני אלא פלג גוף, שוב אין הדבר בגדר האפשר".
...והוסיף ר' אריה ואמר: "אדם צריך להתייחס לאשתו כאילו היא חלק ממנו ממש, כפי שהוא מרגיש את ידו או רגלו כך ירגיש אותה. ובדידי הווה עובדה,
שאשתי המנוחה לא הרגישה טוב וסבלה מכאובים, ובאתי לד"ר נחום קוק ואמרתי לו: רגלה של אשתי כואבת לי".
"כשאענוד טבעת על אצבעך
תענדי ריחיים על צווארי
ותקדשי אותי.
מחשבות יהיו לקמח
אהבה ללחם טרי
מלח של ברית ימתיק בשרי
ותעשי אותי מאד נוכח
ותעשי אותי מאד מעשי
בעולם בו אני מוקרן על אוויר
ואין מנוחה לנפשי
בחוכמת נשים
בריחיים של אבן
מבית
אוכל להיות כאן
להיות ממשי."
* מאמרו של איתן פינקלשטיין "אחד שהם שניים שהם אחד"
* מאמרו של הרב איתי מור יוסף: "על תרבות הזוגיות הדתית-לאומית: רציונליות, קדושה ורומנטיקה"
* מאמרו של רן כלילי: "תכלית הנישואין"
* מאמרו של הרב איתמר אלדר לפרשת תזריע: "בצאתי לקראתך, לקראתי מצאתיך".
* "מגילת היסוד של מועצה ציבורית להורים בישראל" היא דוגמא למבנה וסגנון של מגילת יסוד. מגילת העצמאות עשויה לשמש גם היא דוגמא למבנה וסגנון של מגילת יסוד.
*מאמרו של הרב אורי שרקי: "משברים בעידן הגאולה" מתוך ספר זכרון להרוגי מרכז הרב, סיון תשס"ח.