תיכון
יסודי
גני ילדים
חומרי הוראה > תיכון > מעגל השנה > קלה שבקלות קשה שבקשות

קלה שבקלות קשה שבקשות

צוות לב לדעת, רעות ברוש
הדפסה
מקצוע: מעגל השנה
נושא: קלה שבקלות קשה שבקשות

 

א.     מחלקים לתלמידים שאלון אישי כל אחד מסמן – ואח"כ נשמע את תשובותיהם- ניסיון לראות מה היה הכי קשה.  נבדוק במיוחד איך הגדירו את החזרה בתשובה- כקשה או קלה.

ב.     נשאל את התלמידים מה אומרת להם המילה תשובה- ונכתוב את התשובות על הלוח .

ג.       נקרא את דברי הרב קוק בפתיחה לאורות התשובה:

   הרב אברהם יצחק הכהן קוק, פתיחה לספר 'אורות התשובה'

התשובה היא תופסת את החלק היותר גדול בתורה ובחיים. עליה בנויות כל התקוות האישיות והציבוריות. היא מצוות ה', שהיא מצד אחד קלה שבקלות, שהרי הרהור תשובה הוא כבר תשובה; ומצד אחד הרי היא קשה שבקשות, שלא יצאה עדיין אל הפועל במלואה בעולם ובחיים.

 

(חשוב להסביר בהקשר זה לתלמידים שכשהרב קוק מדבר על התשובה, הוא לא מדבר על תשובה דווקא מחטא מסויים אלא על התשובה כשיבה אל העצמי, כתנועה בסיסית של חיים, של התקרבות אל המקור, ושל תיקון עולם.)

 

ד.      ננסה להבין יחד את האמירה לגבי התשובה שהיא 'קלה שבקלות וקשה שבקשות', אפשר ליצור על הלוח את הטבלה הבאה: (לדוגמא)

קלה

קשה

אני אדם טוב

כולם נכשלים ונופלים

ה' מקבל שבים

דרישות אינסופיות, תמיד יש מה להשתפר

מחשבה טובה היא כבר משמעותית

כל כך קשה לשנות התנהגות והרגל

זה בידיים שלי

תמיד חוזרים לאותה נקודה

כל עוד הנר דולק אפשר לתקן

אנשים לא באמת מאמינים בתיקון

 

 

ה.     נקרא את דבריו של רבי נחמן מברסלב, ונבקש מהתלמידים לנסח את אמירתו במילותיהם שלהם.

 

ליקוטי מוהר"ן תנינא תורה מח

וְהַכְּלָל אֲהוּבִי אָחִי חֲזַק וֶאֱמַץ מְאד וֶאֱחֹז עַצְמְך בְּכָל הַכּחוֹת לִשָּׁאֵר קַיָּם בַּעֲבוֹדָתֶך וְאַל תָּחוּשׁ (=אל תיבהל, אל תתייחס) וְאַל תִּסְתַּכֵּל כְּלָל עַל כָּל הַנַּ"ל אוֹ כַּיּוֹצֵא בָּזֶה וְאִם אַתָּה רָחוֹק מְאד מְאד מִמֶּנּוּ יִתְבָּרַך וְנִדְמֶה לְך, שֶׁאַתָּה פּוֹגֵם בְּכָל שָׁעָה מַמָּשׁ נֶגְדּוֹ יִתְבָּרַך עִם כָּל זֶה כְּנֶגֶד זֶה תֵּדַע שֶׁאִישׁ כָּזֶה שֶׁהוּא מְגֻשָּׁם (=גשמי, חומרי) כָּל כָּך, כָּל תְּנוּעָה וּתְנוּעָה שֶׁהוּא מְנַתֵּק עַצְמוֹ מְעַט מְעַט מִן גַּשְׁמִיּוּתוֹ וּפוֹנֶה לְהַשֵּׁם יִתְבָּרַך הִיא גְּדוֹלָה וִיקָרָה מְאד מְאד וַאֲפִלּוּ נְקֻדָּה קְטַנָּה מְאד, שֶׁהוּא נֶעְתָּק מִגַּשְׁמִיּוּתוֹ אֵלָיו יִתְבָּרַך הוּא רָץ בָּזֶה כַּמָּה וְכַמָּה אֲלָפִים פַּרְסָאוֹת (=מידת מרחק) בְּעוֹלָמוֹת עֶלְיוֹנִים 

 

ו.       נסכם את השיעור בדיון עם התלמידים בשאלות הבאות: מה יוצר לאדם את התחושה שהתשובה היא קשה? מה גורם לו לחוש ייאוש? והשאלה החשובה יותר- כיצד אפשר להשיב לעצמנו את האמון? כיצד ניתן לחזק את האמונה שהתשובה היא זמינה ואפשרית עבורנו? איזו עצה יש להם לתת לאדם הרוצה להתחזק באמונה ביכולת לשוב תמיד?

 

 

חדש באתר

פורים קטן
שיעורים לחודש אדר

מהבלוג שלנו

הרהורים על תפקידה של השמחה בבית הספר
לקראת המש... מש... משנכנס אדר – האם עודדנו את התלמידים ליצור , לשמוח או שעסקנו בעיקר בנתינת גבולות וכללים שאסור לעבור?
הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו והיו חלק
מקהילת אנשי חינוך חולמים ויוצרים
אנחנו מתחדשים!!! תכף תכף ועוברים לבית חדש, לאתר חדש. מוזמנים להשתתף איתנו בבניה ובדיוקים, נשמח אם תוכלו להצטרף אלינו ולמלא את 'שאלון לב לדעת'. מחכים לכם... לכניסה לסקר לחצו כאן