מערך של 4 שיעורים מלווה לפרק יצר ויצירה שביחידת הבגרות
שיעור ראשון - שיקום היחס הראוי ביחס ליצרים בכלל ובפרט היחס ליצר המין. בניגוד למחשבה כי היצרים בכלל ויצר המין בפרט הם שליליים ולכן יש לברוח מהם, ננסה להראות את יקרת היצרים. נבין שהם טובים עד מאוד ולכן אדרבה יש צורך לדעת כיצד להשתמש עמם כראוי.
שיעור שני - לא נסתפק בשיקום היחס ליצר אלא גם נבין מדוע יצר המין הוא היצר החזק ביותר וממילא מדוע יש להתייחס אליו בצורה המכובדת והזהירה ביותר.
(בהתאם להתפתחות ולזרימת השיעור ניתן לצרף את השיעור הראשון ואת השיעור השני לאחד)
שיעור שלישי - שיעור משלים למהלך זה נדבר על הגבורה והאיפוק כערך חשוב שיש להכירו ולהפנימו כשלב מרכזי בשלבי ההתמודדות הנכונה והשימוש ביצר.
שיעור רביעי - נעסוק בייאוש וההתמודדות עימו
קהל יעד: כיתות י"א י"ב
מטרת השיעור הראשון
שיקום היחס הראוי ביחס ליצרים בכלל ובפרט היחס ליצר המין. בניגוד למחשבה כי היצרים בכלל ויצר המין בפרט הם שליליים ולכן יש לברוח מהם, ננסה להראות את יקרת היצרים. נבין שהם טובים עד מאוד ולכן אדרבה יש צורך לדעת כיצד להשתמש עמם כראוי.
ההבנה שיצרים הם ברכה גדולה לאדם ולעולם
1. פתיחה: נחלק דפים ונבקש מכל אחד שיכתוב על הדף מהן האסוציאציות שעולות לו מהמילה "יצר" או "יצר המין". לא נשתמש כרגע בדפים אלו אבל נשאל את כלל בכיתה שאלה פתוחה "מה הרגשתם בעת כתיבת המשימה" – (בלי קשר כרגע לתוכן הנכתב.)
2. נעיין במקור הראשון, נלמד אותו ביחד ונציף שאלות.
נעיין במקור הבא בדברי ר' צדוק וננסה לענות על שאלות אלו.
3. נסכם כי יצרים הם כוחות של יצירה, שימוש נכון ביצרים יכולים להביא את האדם ואת העולם למקומות גבוהים ביותר. בלעדיהם אין חיים. (בהקשר זה ניתן להביא את המקור על ביטול יצר העריות ואת החידלון שבעקבותיו, ניתן גם להביא את המדרש כי לולי יצר הרע אדם לא בנה בית לא נשא אישה וכו' וכו
להרחבה
כעת נדגים עקרון זה מסיפור שקרה, נקריא קטע או נחלקו ונדון לגביו :
4. הדגמת העקרון הנ"ל על יצרים ספציפים, רוב העבודה כעת היא שלהם, בצורה חיה ותוססת:
נשאל בכיתה מהם היצרים שישנם. שיזרקו לחלל האוויר כמה שיותר יצרים נכתוב את מה שהם יאמרו בטור, לא משנה הסדר:
נסמן + בצד ימין של הלוח ונסמן – בצד השני ונבקש שיגידו מה החיובי ומה השלילי שבכל יצר
נכתוב את תשובתם, הלוח ייראה כך (הדגמתי 4 יצרים אפשר להמשיך עוד) :
+ החיובי _ השלילי
קיום הגוף, מחיה, בריאות ,כוח אוכל גרגרנות, זללנות, כולסטרול, רדיפת אוכל,
עני חשוב כמת, גמילות חסדים, ביסוס כלכלי ממון קמצנות, רדיפת בצע, שוחד, אוהב כסף לא ישבע
בריאות הגוף, חילוף חומרים, התחדשות שינה בזבוז זמן, עצלנות, כבדות, וכו'
קיום העולם, המשכיות, קירבה בין איש לאשתו, מין פריצות, אונס, פורנוגרפיה, זנות, סטיות, פדופילים
נסכם חלק זה בתובנה שאין יצר רע, אלא הכל תלוי בצורת השימוש
5. הפעלה: נעשה הפעלה שממחישה את העיקרון שכל כוח הוא חיובי ותלוי במשתמש
א. נחלק לכולם פלסטלינה ונבקש מהם ליצור בפלסטלינה משהו משמעותי עבורם (אפשר לתת כיוון אנשים, חיות, בובה קטנה, דובי חמוד וכו' אפשר להשאיר הוראה פתוחה). נבקש שכל אחד יעמיד את היצירה שלו לפניו. כל אחד יסביר מה יצר ומדוע בחר בכך.
נקרא לאחד התלמידים ונבקש ממנו ליצור חרב גדולה מהפלסטלינה, וללכת איתה לכל יצירה ויצירה ולהרוס אותה (ברקע יישמעו קולות אנחה וצער...)
נשאל – פלסטלינה היא טובה או לא? פלסטלינה של דובי חמוד כן אבל של חרב לא תלוי במשתמש
הפעלה נוספת אפשרית:
ב. נחלק בלונים בכל מיני צבעים ונבקש מכל אחד שינפח את הבלון בגודל שירצה. אחר כך נשב במעגל וכל אחד יסביר למה ניפח כך. נראה כי את איכות החומר (בלון) ניתן למדוד על פי הרוח שבו.
ניקח בלון נוסף ננפח אותו עד שיתפוצץ ללמדנו ששימוש לא נכון בחומר יכול לגרום לאבדון, אך אין הדבר אומר שהחומר- יצר הוא שלילי
6. נסכם את מסקנת השיעור:
אין כוח שבשורשו הוא שלילי, החכמה הגדולה היא כיצד להשתמש בצורה הנכונה בכל כוח וכוח. יצר הטוב ויצר הרע הוא אותו כוח בדיוק, שמשתמשים בו לשלילה הוא מתגלה כרע וכאשר משכילים להשתמש בו כראוי מתגלה הוא כטוב.יצר השינה מצד אחד מאפשר חידוש כוחות חיים אך מצד שני הוא יכול לגרור את האדם לעצלנות. יצר הממון מאפשר לאדם להתפרנס בכבוד אך בו זמנית יכול להוביל את האדם לרדיפת ממון ולקמצנות. יצר האכילה גורם לאדם לאכול ולחזק את כוחות גופו אך בגלל יצר האכילה יכול האדם לזלול ולאכול אכילה גסה לא הכרחית. בעזרת יצר המין ניתן להביא חיים חדשים לעולם אך בו זמנית בגלל יצר המין נגרמים קלקולים כזנות וכפריצות. יצר הרוחניות יכול להביא את האדם ואת העולם לידי קירבת ה' מופלאה, יכול הוא להביא את האדם לנבואה, אך אותו יצר יכול לגרום לבני האדם לעבוד עבודה זרה.
כאשר כוח מתבטל מהעולם הרי שבהכרח יש פה הפסד גדול שהרי ישנם פחות כוחות שניתן להשתמש בהם למגמות חיוביות.
(כאשר ביטלו את יצר העבודה זרה הרי שפסקה גם ההשראה החיובית, כוח הנבואה, וכאשר ניסו לבטל את יצר העריות הרי העולם חדל מלהתקדם וגם תרנגולת לא מטילה ביצים, וכל שכן שהאדם לא יכול להמשיך להביא חיים חדשים לעולם.אנחנו שמחים אוהבים ומברכים את בורא עולם אשר נטע כוח אדיר ומופלא זה אשר בעזרתו ניתן להדמות אליו ולהיות שותפים משמעותיים בבריאה וביצירה.הביטויים השליליים של יצר העריות הם פסולת מכוערת של גרעין קדוש וטהור! )
7. אסיף:
נחזור לדפים שכתבנו בתחילת השיעור. נבקש שיכתבו כרגע בצד השני של הדף את האסוציאציות שעולות להם מהמילה יצר, אחר כך נעשה סבב לבדוק מה היתה ההרגשה כעת. נבקש מתנדבים שישוו בין מה שכתבו בפתיחת השיעור למה שכתבו כעת וננסה יחדיו לנתח את התהליך שעברנו..
כך ונראה את שתי הצדדים שביצר. צרה ויצירה, קושי והזדמנות, וכי הכל תלוי באדם.
נעשה סבב זריז מה כל אחד לקח מהשיעור.
כך ניסינו לשקם במעט את הכבוד האבוד של כוחות החיים, של היצרים.
בכיתות מעמיקות יותר שווה ללמוד את דברי הרב גורן שמתיר נשיאת כלי נשק בשבת כי הוא מגדיר את כלי הנשק ככלי שמלאכתו להיתר, שהרי אם צריך להשתמש בו הוא מותר וזה לא איסור ואכמ"ל