שאלות שנדונו בכיתה/נקודות למחשבה שהועלו בכיתה
פירוט רגשות הגיבורים בניגוד לדרכה של תורה בתיאור אירועים.
משמעות הרגשות השונים.
לאה שנואה? אהובה פחות מרחל? בעיני מי? (בעיני אחרים או רק בעיניה?)
מדוע הסכימה רחל להחלפתה בלאה?
מדוע הסכימה לאה להתחלף עם רחל?
כיצד זה לא הרגיש יעקב שאין זו לאה?
משמעות המדרש.
משמעות שמות השבטים.
כיצד באה לידי ביטוי אחוות האחיות?
מה היה חלקה של רחל ומה היה חלקה של לאה בקשר עם יעקב (בחייהן ולאחר מותן)?
משמעות ברכת העם לבועז (מגילת רות)
אהבה רומנטית ואהבה נצחית/הרב שלמה אבינר מתוך: "טל חרמון"
יעקב אבינו חייב לעבור מן המצב של האהבה הרומנטית אל האהבה האחראית היונקת מן הנצח. ויש שהראשונה חוצצת בפני השניה, לכן הקשר בין יעקב לרחל הוא עקר ללא בנים. הולכים הדברים ומתבהרים, עד שרחל אומרת: "הבה לי בנים ואם אין מתה אנכי", והיא נפתלת "נפתולי אלוקים" עד שה' פותח רחמה. ואמנם, יש עדיין איזה קושי: "ויהי בהקשותה בלדתה... ותצא נפשה כי מתה". המלכות הזמנית של רחל צריכה לפנות מקום למלכות הקבועה של לאה. האהבה הרומנטית היא חיונית בתור הכנה למצב יותר עליון של "והיו לבשר אחד". הוולד נוצר ע"י שניהם ושם נעשה בשרם אחד והבית השלם נבנה משניהם.
רחל אמנו מרעיה לאם/הרב עזריאל אריאל
לא כך ראה יעקב אבינו את הדברים. אהבתו היתה נתונה לרחל. הוא ראה בה-בראש ובראשונה את היותה רעיה. משנגזר עליו לשאת גם את לאה, סבור היה כי חלוקת תפקידים תהיה ביניהן: רחל-רעיה לאישה, ולאה-אם לילדיהם... לא כך נראו הדברים בעיניהן של שתי האחיות. שתיהן סברו כי לא ניתן להפריד בין שיני הייעודים. לאה מתפללת פעם אחר פעם כי הילדים שהאי יולדת ליעקב יביאו לכך שיאהב אותה גם כרעייתו ולא יראה בה רק אם לילדיו. רחל, שאמנם זכתה להיות רעיה ליעקב, לא הסתפקה בכך וביקשה להיות גם אם...
בתהפוכות החיים התחלפו התפקידים. דווקא לאה, אם הבנים, זכתה להיקבר כרעיה ליד יעקב אישה. ודווקא רחל אמנו, היא שזכתה להיקבר בדרכם של גולי ירושלים, ולהיות: "רחל מבכה על בניה..." והיא זאת שזכתה לקבל את הבשורה: "ויש תקוה לאחריתך, נאם ה', ושבו בנים לגבולם".