א. נכתוב על הלוח את המשפט הבא (מתוך תנא דבי אליהו):
נבקש מהתלמידים להשלים את המשל ע"פ דמיונם. נשמע כמה מהתלמידים. ונאמר להם שנחזור לסיפור זה בהמשך השיעור.
ב. כעת נתלה בשני קצוות הכיתה שני שלטים-
נבקש מהתלמידים להיעמד על הרצף שבין שמחה ליראה לפי תחושתם ביום הכיפורים. נבקש מכמה תלמידים (בעודם עומדים) להסביר את בחירתם. כיצד הם מרגישים ביום הכיפורים? איזה רגש דומיננטי עולה בהם ביום זה? (נאמר לתלמידים כי ניתן כמובן להעלות גם רגשות אחרים- עצבות, בושה, התעלות...)
ג. המשנה במסכת תענית אומרת: "אמר רבן שמעון בן גמליאל: לא היו ימים טובים לישראל כחמשה עשר באב וכיום הכיפורים" יום הכיפורים הוא אחד הימים השמחים ביותר בשנה. נשאל את התלמידים: מדוע לדעתכם יש שמחה גדולה ביום זה?
ד. כעת נחזור למשל בו פתחנו את השיעור ונלמד אותו ואת הנמשל שלו:
ה. לאחר קריאת המדרש נבקש מהתלמידים לשתף בהבנתם את המדרש, ברעיון ש"תפס" אותם וכו'.
נבקש מהתלמידים להסביר את המשל ואת הנמשל.
מה הופך את יום הכיפורים ליום של שמחה? כאן כדאי להזכיר את ההמשכים שכתבו בתחילת השיעור- מן הסתם רוב התלמידים תיארו כעס של המלך על השלכת הזבל בפתח ביתו, מה שיכול להדגיש לנו את חסדו וגדולתו של הקב"ה- ששמח כשבניו עושים תשובה ומיטהרים. כמו כן המדרש בסופו מתאר את השמחה של העולם כולו ביום הכיפורים- נראה שלתשובה יש השפעה במעגלים מתרחבים והטהרה שמביאה עימה התשובה משפיע על האדם, על העם ועל העולם כולו.
ו. עד כאן עסקנו בשמחה של הקב"ה ביום הכיפורים, כעת נראה שיום זה הוא יום של שמחה גם עבור עמ"י, השמח בכפרתו שהרי "עיצומו של יום מכפר" ניתן לראות זאת בדברי התלמוד הירושלמי, שאומנם נאמרו על ראש השנה אך מתקשרים גם ליום הכיפורים:
ז. כעת נשאל את עצמנו ואת תלמידנו- לאור הלימוד היום, על יום הכיפורים כיום של שמחה, מה זה אומר לנו? איך מתפללים מתוך עמדה כזו? איך מתכוננים ליוה"כ לפי זה? איך צריכה להיראות הסעודה המפסקת? וכו'.
ח. לסיום, אפשר להשמיע את ביצועו היפה של יונתן רזאל לפיוט "היום תאמצנו" הנאמר ביום הכיפורים ומבטא את הביטחון בה' ובמחילה והכפרה של יום הכיפורים- 'ואתם הדבקים בה' אלוקיכם חיים כולכם היום'
מצורף קישור למילות הפיוט וללחן באתר פיוט: