א. להראות שופר- להעביר בין התלמידים, לתת להם להרגיש אותו, למשש, לבקש מאחד מהם (או המורה) לתקוע בו.
שיעלו בזיכרונן את הרגעים של תקיעת שופר. אם קול השופר היה מילים- מה הן היו. שיכתבו את ה"תרגום" של הקול למילים.
סבב.
ב. נלמד את המשל הבא, בשם הבעש"ט:
בתחילה נתמקד בהבנת הסיפור כפי שהוא ורק אח"כ ננסה להבין את הנמשל. (אפשר לספר בע"פ ולא להקריא מהדף- אך יש לשים לב לא "לפספס" פרטים מהותיים.
שאלות שיכולות לעזור בחידוד ההבנה:
למה שלח האב את בנו למדינות רחוקות? מה הביא לאובדן כל רכושו של הבן? "מלבד שאינם מאמינים לו, לא נודע כלל שם אביו"- מה הכוונה? מדוע החליט הבן לשוב לארצו רק לאחר שכלו כל הקיצים ולא קודם לכן? מה משמעות העובדה שהבן שכח את לשון מדינתו?
ננסה להבין את הנמשל- המלך, הבן, הנסיעה לארצות רחוקות בהם לא נודע שמו, ההליכה אחר התאווה, הגורמת לאובדן האוצרות שהעניק לו המלך, אובדן היכולת לדבר, השומר, הצעקה...
הדגשה- בסיפורנו השופר מסמל את מה שמעבר למילים, את מה שקדם להם. המילים שייכות לעולם של האדם המחוכם, לעולם של המבוגרים, למשמעות. הפניה אל ה' בראש השנה היא פניה ממקום פשוט, עמוק וראשוני יותר. לעומת מה שעשינו בהתחלה, כאן רואים שהשופר הוא הקול הפנימי שלנו, ובמצב שבו אין מילים ואין קשר, דווקא פניה מעומק הנפש, ממקום שמעבר להסברים היא שעוזרת לשבור את המסכים.
ג. תרגיל כתיבה: נדמיין את ארמונו של אותו מלך בעת המפגש המחודש עם בנו, לאחר שנות ההתרחקות וניתוק הקשר. אתה אחד מאנשי ארמונו של המלך- המשרתים, השומרים, החדרניות, או שמא אישתו של המלך... היית עד למפגש המרגש בין השניים. תאר את המפגש מנקודת מבטך- מה ראית? מה הרגשת?
ניתן כמה דקות של שקט והתרכזות לכתיבה ואז נערוך סבב של שיתוף או רק נזמין את המעוניינים בכך להקריא את שכתבו.
ד. ניתן לסיים את השיעור בנקודה זו, וניתן גם, למעיזים שבינינו, לצאת עם התלמידים לשטח פתוח, עדיף חורשה או שדה, בו כל אחד יכול למצוא לו פינה שקטה משלו, ולנסות במשך כמה דקות להרהר בעצמו ובחייו, בקשר שלו עם ה' ובמעשיו בשנה החולפת. נאמר לתלמידים מראש, לפני שהם מתפזרים לפינותיהם, לנסות לאחר כמה דקות "לתקוע בשופר" פנימי שלהם, לנסות לשחרר ממעמקיהם איזה קול ראשוני, איזו המיה או זעקה המכונסת בתוכם ולתת לה לצאת, כקול פשוט.
ה. לאחר כמה דקות נתכנס שוב, ונזמין את המעוניינים בכך לשתף בחוויה שעברו.