תיכון
יסודי
גני ילדים
חומרי הוראה > תיכון > תושב"ע > סיכום שלבי החתונה - פרק ד'

סיכום שלבי החתונה - פרק ד'

צוות לב לדעת
הדפסה
מקצוע: תושב"ע
נושא: סיכום שלבי החתונה - פרק ד'

בשיעור זה נבקש לסכם את כל הנקודות שפגשנו ולהציף את המשמעויות השונות שנידונו במהלך הלמידה

 

רקע

שיעור זה יהווה סיכום ללימוד הפרק הרביעי בחוברת העוסק בשלבים של יצירת קשר נישואין על פי ההלכה. פרק זה ביקש לעשות לתלמידות סדר והבנה במה שהן רואות ופוגשות בכל חתונה אליה הן מגיעות וליצור את החיבור בין העקרונות המשפטיים לעקרונות המהותיים שבמוסד הנישואין כדת משה וישראל. 

 

שאלות לעיון

  • מה גרם לשינויים השונים במוסד הנישואין במהלך הדורות?
  • מה המשמעות העומדת מאחורי כל אחד מהשלבים של מהלך הנישואין?
  • מה בתהליך הנישואין שלנו מהווה חידוש ומה מהווה המשכיות למה שהיה נוהג בדורות קודמים?
  • מה דעתכן על הוספת חידושים שונים (שיר, הקראה של קטע וכדומה) בתוך מעמד החופה?

 

הצעה לפעילות

א. צפייה בסרט: כסיכום לכל שלבי הלימוד של פרק זה נצפה עם הבנות בסרט חתונה שידגים בצורה ממשית את כל העקרונות ההלכתיים שלמדנו בפרק זה. תוכלי להביא סרט חתונה שלך או של  מכרים שלך או במידה והצפייה בסרט של אנשים מוכרים נראה לך מביך ולא מתאים, תוכלי למצוא באתר "יוטיוב" כמה סרטי חתונה של זוגות לא מוכרים. במהלך הצפייה בסרט הבנות יצטרכו לרשום את כל המעשים בעלי המשמעות ההלכתית שהם רואות ולהגדיר את תפקידם (ניתן לבצע את המשימה הזאת כבוחן מסכם לפרק). לאחר שהבנות כותבות את התשובות שלהן למשימה, נצפה עם הבנות שוב בסרט ונגדיר יחד בקול את שמהלך החתונה מציג. אפשר לתת לבנות במשימה העצמאית או רק בצפייה המשותפת לציין את כל השלבים בהם ישנה מחלוקת הלכתית או שינויים במהלך הדורות כפי שנלמד בחומר.

ב. סבב: כל אחת מהבנות תתבקש לחשוב על שלב אחד מתוך התהליך הנלמד שמעורר בה רצון וסקרנות והבנה ומשמעות ועל שלב אחר שמעורר בה סימני שאלה, קושי ואתגר להבנה. בסבב נבקש מהבנות לשתף בשלבים עליהם חשבו. סביר להניח שמה שיהיה קשה לאחת יהיה מסקרן לאחרת וכך סך השלבים יצופו שוב בחלל החדר ויגיעו תוך אתגר למגע וחשיבה על היחס שלנו אליהם.

ג. לימוד ודיון: כסיכום לנקודות שפגשנו במהלך הפרק, אנחנו מבקשים לעורר דיון ומחשבה סביב כמה מהנקודות שעלו בפרק. נניח בפינות הכיתה ארבעה כרטיסים ובהם נושאים שונים לדיון ומחשבה: אהבה וביסוסה במחויבות, קשר רוחני וקשר פיזי בין בני זוג, קידושין כמעשה קניין, חתונה כאבן בבניין ירושלים. הבנות יסתובבו בחדר ויתיישבו ליד הכרטיס שעוסק בנושא שהכי נגע והיה משמעותי עבורן במהלך הלימוד. לאחר גיבוש הקבוצות תדון כל קבוצה בנושא שקיבלה ובהבנות שהתגבשו אצלה לגביו במהלך לימוד הפרק. כל קבוצה תכתוב מסמך ובו תסכם את ההבנות שנולדו אצלה ביחס לנקודה הנידונה ותקריא אותו בהמשך לכל הכיתה.

ד. תרגיל כתיבה: במהלך הלימוד פגשנו שלושה אופנים של יצירת קשר בין איש לאשה: לפני מתן תורה, בתקופת חז"ל, החל מתקופת הגאונים (אפשר גם להתייחס לתקופה המודרנית ולשינויים שחלו בצורת השידוכין בתקופה זו). כל בת תבחר את אחת מהתקופות ותכתוב מכתב אהבה מאיש לאשה או להיפך שיבטא את הנקודות המייחדות את אופן הקשר בתקופה שבחרה. לאחר הכתיבה נסכם על הלוח את המאפיינים הייחודים לכל תקופה ואת הגלגול שעבר מוסד הנישואין מלפני מתן תורה ועד היום. אם יש בנות שמוכנות לשתף במה שכתבו את כל הכיתה ניתן להשתמש בכתיבה שלהן כחלק מהסיכום. לחילופין אפשר לוותר על תרגיל הכתיבה ולבקש מהבנות בקצרה לסכם את שלושת התקופות שפגשנו ואת המאפיינים המיוחדים של כל תקופה.

ה. יצירה:  כסיכום לפרק נוכל לבקש כשיעורי בית או כמשימה בכיתה מכל אחת מהבנות לבחור את אחד מהשלבים בתהליך הנישואין וליצור דגם, לצייר ציור, לבחור שיר, לכתוב קטע שיבטא את מקומו בתוך התהליך כפי שהבת תופסת אותו לאחר הלימוד.    

 

תשומת לב

שיעור זה בנוי ומורכב משלבים רבים שכל אחד מהם יכול לקחת זמן רב. כדאי לבחור את השלבים שהכי מתאימים לסגנון הכיתה שלך (לימוד ודיון, תרגיל כתיבה, יצירה וכו') בכדי שהרעיונות המרכזיים בשיעור יעברו.  

 

להרחבה

מצורף קישור למאמר שכתב הרב ישראל סמט לביאור משמעותם של מנהגי החופה ומופיע באתר "טובים השניים" של רבני צהר (מי שמסתבכת עם הקישור, יכולה כמובן למצוא את המאמר גם דרך "חיפוש" באתר של צוהר). מאמר זה נוגע בכל הנקודות שעסקנו במהלך הפרק ומרחיב ומציע נקודות מבט נוספות עליהן.

 

מצורף קישור למאמר מסכם על מהות החופה והקידושין שנכתב ע"י הרב אורי שרקי וגם בו מופיעות נקודות מבט נוספות על פני אלו שהוצעו במהלך חוברת הלימוד שלנו והשיעור

 

 

 

חדש באתר

מורים עושים רוח
מוזמנים להצטרף לקבוצת הפייסבוק שלנו- מורים עושים רוח- לקבל השראה, למצוא רעיונות, להתייעץ, לשתף ולשאול שאלות.

מהבלוג שלנו

הרהורים על תפקידה של השמחה בבית הספר
לקראת המש... מש... משנכנס אדר – האם עודדנו את התלמידים ליצור , לשמוח או שעסקנו בעיקר בנתינת גבולות וכללים שאסור לעבור?
הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו והיו חלק
מקהילת אנשי חינוך חולמים ויוצרים
אנחנו מתחדשים!!! תכף תכף ועוברים לבית חדש, לאתר חדש. מוזמנים להשתתף איתנו בבניה ובדיוקים, נשמח אם תוכלו להצטרף אלינו ולמלא את 'שאלון לב לדעת'. מחכים לכם... לכניסה לסקר לחצו כאן