א. נפתח את השיעור בהסבר משמעותו של חודש מרחשון ע"פ ספר התודעה, ונראה כי יש לשם משמעות כפולה וכמעט הפוכה, מצד אחד משמעות של שפע של גשמים, ומצד שני משמעות של צרות ומרירות. נשאל את התלמידים איך לדעתם ניתן להסביר את העובדה שלמילה אחת יכולות להיות משמעויות הפוכות? ומה זה אומר לגבי מהותו של החודש? איך כדאי שנתייחס אליו?
ב. (אם הזמן קצר ניתן לדלג על שלב זה שמהווה סטייה קלה מנושא השיעור...) רחל אמנו, שיום פטירתה חל בחודש זה, יולדת את בנימין ומתה בלידתה. לפני מותה היא קוראת לו - בן אוני. המילה אוני יכולה להתפרש גם כצער ואבל וגם ככוח. לאחר פטירתה קורא יעקב לתינוק 'בנימין' והדבר מעורר קושי- מדוע לא השאיר יעקב את שמו של התינוק כפי שקראה לו רחל?
הרמב"ן על בראשית לה יח מסביר את משמעות מעשהו של יעקב:
נשאל את התלמידים: מדוע שינה יעקב את שמו של בנימין? מה משמעות המעשה? מה אנו יכולים ללמוד מכך, ומהמקור הראשון שראינו על חודש מרחשון, על היכולת שלנו להתייחס למציאות שסביבנו?
נראה , כי אנו יכולים לראות את חודש חשון בשתי צורות- הוא יכול להוות עבורנו נפילה, לאחר ימי החגים: נפילה אל השגרה, אל הסתמיות, אל האפרוריות וההתכנסות החורפית, והנפילה הזו מובנת ולגיטימית. ומאידך - כמו יכולת שינוי השם - ביכולתנו להכריע שזה זמן של עבודת השגרה- ליצור יום יום משמעותי וטוב, וזמן של התחברות לשפע שמגיע לעולם בתקופת הגשמים.
ג. בחסידות הסבירו את מהותו של חודש מרחשון בחיבור לחודשים הקודמים לו- אלול ותשרי, ימי התשובה והחגים הרבים שבו. נקרא את המקור ונבקש מהתלמידים לשקף אותו, כלומר לחזור על הנאמר בו במילותיהם תוך דיוק ונאמנות לכתוב בו, ללא פרשנות וללא תוספות. לאחר שתלמיד אחד ישקף את הכתוב, נזמין את האחרים המעוניינים בכך לשתף במחשבותיהם ותובנותיהם על הכתוב.
ד. דברי האדמו"ר מויז'ניץ מזמינים אותנו לשתי תנועות- אחת היא ההתבוננות לאחור וראייה מה עדיין מרחשין שפתינו? מה עדיין 'הולך איתנו', חקוק בנו מימי תשרי? נבקש מכל תלמיד לרשום לעצמו נקודת שיא אחת שהיתה לו בחודשיים הקודמים, חוויה אחת משמעותית, רגע שנצרב בתודעתו. לאחר כמה דקות של כתיבה נאפשר למי שמעוניין בכך לשתף בדבריו. ניתן לצורך שלב זה להיעזר בדף הכתיבה המצורף.
ה. כעת אנחנו מגיעים לשאלה הקשה יותר- איך אפשר "להחדיר רושם והשפעת הקדושה מימים נעלים אלו ולחקקם בקרבנו, למען יעמדו לימים רבים"? ננסה יחד להבין למה זה כל כך קשה לתרגם את השיאים לימי המעשה והשגרה?
ו. נבקש מהתלמידים להעלות הצעות לשאלה זו - איך אנחנו, כיחידים וככיתה יכולים להמשיך את המחשבות הטובות והרצונות הטובים שהתגלו בנו בחודשים אלול ותשרי? איך אפשר לשמר את רגעי השיא בתודעתנו, ושישפיעו על הוויתנו? (נמנה אחד מהתלמידים לרשום את כל ההצעות שהועלו, ואח"כ ניתן לתלותן על לוח המודעות כתזכורת...)
להרחבה: דרשת הרבי מליובאוויטש על הפסוק 'ויעקב הלך לדרכו' ועל העבודה המתאימה לימי חשון: