הצעה להוראת הסוגיה העוסקת בדמותו של רבי אליעזר ובצורת הפסיקה המאפיינת אותו, אל מול העיקרון האוסר לומר דבר שלא שמע מפי רבו.
רבי אליעזר בן הורקנוס, מוזכר בשם הסתמי רבי אליעזר, מגדולי התנאים בדור השני, בתקופת חורבן בית שני ולאחריו, ומבחירי תלמידיו של רבן יוחנן בן זכאי. ריב"ז מכנה את רבי אליעזר במסכת אבות "בור סוד שאינו מאבד טיפה". תלמיד חבר של רבן גמליאל דיבנה ובר הפלוגתא של רבי יהושע בן חנניה. הסוגיה מביאה לנו טעימה על דמותו של רבי אליעזר, מה מניע אותו לפסוק הלכה, כיצד הוא פועל במצבי קיצון בו הוא צריך להגיד דבר שלא אמר בשם רבו, ואף רשימה של דברים שמאפיינים את רבי אליעזר. בסוגיה ניתן לראות את ניסיון הגמרא והחכמים לדייק את תגובותיו של רבי אליעזר, המנסים לאורך הדרך להעמיד את התנהגותו במבחן המציאות ולראות האם הוא עקבי בעקרונותיו. 'שלא אמר דבר שלא שמע מפי רבו לעולם', האם הדבר אפשרי? האם זה נכון? האם יש לעקרון זה מחירים?
בבלי מסכת סוכה, דף כ"ז עמוד ב – כ"ח עמוד א, רש"י ד"ה 'אין לך כל שבט', 'לא מפני שהפליגו בדברים', 'אין יוצאים מסוכה לסוכה', 'אינן אלא מפי השמועה'. תוס' ד"ה 'כל עוף שפורח עליו מיד נשרף'.
שאלות לעיון:
תורף החידוש הלמדני:
ר' אליעזר היה תקיף מאוד באופיו, והיה עומד על דעתו ולא היה מעביר על מידותיו (תענית כה:ב). בשעת פטירתו אמר: הרבה תורה למדתי, והרבה תורה לימדתי. הרבה תורה למדתי ולא חסרתי מרבותי אפילו ככלב המלקק מן הים. הוא שמר על מסורת בית שמאי, ולא זז ממנה. הוא לא אמר דבר שלא שמעו מרבותיו. סגנונו היה עז ונמרץ, ומאמריו מצטיינים בחריפות. קיצוני היה בהשקפותיו החברתיות והדתיות.
בסוגיה ניתן לראות את העקשנות וההליכה עד הסוף של רבי אליעזר וללמוד על תכונותיו ועקרונותיו. לאורך כל הסוגיה ניתן לראות את אמירותיו ומנגד, שאלות החכמים הבאים לערער את עקרונותיו הקיצוניים ולברר האם הם אכן עומדים במבחן המציאות. בתחילה מקשים עליו בנושא יציאה מהסוכה ברגל, לעומת חייב אדם להקביל פני רבו ברגל. לאחר מכן, מביאים מעשה ממבחן המציאות, ובודקים האם אכן ר"א שומר על העקרון שלא להגיד דבר שלא שמע מפי רבו לעולם. העקרון אכן עומד במבחן המציאות, ור"א יוצא מסוכת ר' יוחנן רק כדי לא להגיד הלכה שלא שמע מפי רבותיו. הסוגיה ממשיכה בתלמידיו השואלים אותו שלושים הלכות סוכה ונענים רק על שתיים עשרה. ולאחר שלא מקבלים תשובות על כל השאלות, תלמדיו כבר לא מסוגלים לשאת עקרון הסותר את ערך העברת ההלכות מדור לדור ושואלים בצורה נחרצת ומופתעת, באמת כל דבריך אינן אלא מפי השמועה?! רק אז, רבי אליעזר כביכול 'נכנע' למציאות, 'יורד' לדרגת תלמידיו ואומר להם: עכשיו אתם מכריחים אותי (הזקקתוני) להגיד דבר שלא שמעתי ובאמת 'חושף' בפניהם כמה ממידותיו, שאחד מהם מוכיח להם שמעולם לא אמר דבר שלא שמע מפי רבותיו.
שלב ראשון: נצייר 'שמש ערכים' על הלוח; בו כל אחד מחברי הכיתה יצטרך להגיד ערך-שניים שהוא מאמין בו.
שלב שני: נבקש לכתוב על דף, מתוך הערכים הכתובים על הלוח, על איזה ערך לא אוותר לעולם.
שלב שלישי: כל אחד יכתוב על הדף מדוע לא יוותר על ערך זה, מה החשיבות שלו בעולם שלי.
נבקש ממי שרוצה להציג את הערך שלו ועליו לתאר לכיתה מדוע ערך זה חשוב עד כדי כך שלא יוותר עליו בשום מצב.
נבקש מהתלמידים במהלך הסוגיה לשים לב לאחד התנאים המרכזיים בסוגיה ולערכים המלווים אותו. (ניתן יהיה להביא מקורות נוספים, כגון המשנה באבות ובשאר המקומות המדגישים את התנהגותו).
לאחר לימוד הסוגיה נשאל את התלמידים האם יש קשר בין תשובות ר"א לר' יוחנן בעניין שבטי ישראל לבין המסר שרוצה להעביר לרבי יוחנן כשהחמה מגיעה לסוכה? וכן נשאל את שאר שאלות לעיון המובאות למעלה. נפתח לדיון וננסה לברר את ערכי רבי אליעזר בחייו ובמבחן המציאות, האם הם רלוונטיות, הגיוניות, עולות על גבי שאר ערכים של העברת המסורת, ולימוד פסקי הלכה חשובים.
לסיום, נעבור למשימת כתיבה אישית:
בהמשך לערך שכתבת בתחילת השיעור,