הצעה להוראת הסוגיה הדנה בדבריהם של חז"ל על היצר הרע, והשוואתה למימרות נוספות של חכמים בנושא. מתוך כך ניתן ללמוד על היחס הרב גוני של חכמינו ליצר הרע, ולצדדיו החיוביים והשליליים כאחד.
הסוגיה בה אנו עוסקים היא סוגיה מיוחדת. בעוד שבהרבה מהסוגיות לא קל למצוא את העניינים אקטואליים ורלוונטיים לחיי התלמיד המודרני, הרי שסוגייתנו נשארת ותישאר לעולם רלוונטית. ההתמודדות עם היצר היא מלחמה פנימית של כל אדם מאז ומעולם והיא מתרחשת בכל יום, ויש לפעמים שבכל היום. אמנם לא באופן שווה אצל כל אחד אבל היא בהחלט נמצאת אצל הכל. למלחמה זו יש השלכות מרחיקות לכת על כל אדם באשר הוא לכיוונים שונים. יש שנופלים מהמאבק ונוטשים, יש שמצליחים ועולים, ויש "שבע יפול צדיק וקם" שהמלחמה שלהם קשה איתו והם נלחמים, קמים, נופלים ולא מוותרים.
סוגייתנו (סוכה נב) עוסקת ביצר הרע. היא כוללת צירוף אגדתות ומימרות של חכמים על יצר הרע. כל חכם מביא מימרא נכונה לדעתו על היצר ומנסה להראות איך תופס אותו ואיך הוא מוכיח את דעתו וככה כל חכם מוסיף על השני עוד נדבך בהיכרות שלו עם היצר.
בהצעת השיעור שלפנינו מוצגים ציטוטים ומקורות נוספים מדברי חכמים, כדי להעשיר ולהעמיק את העיון בנושא היצר הרע.
בלב השיעור נמצאת ההבנה שיחסם של חכמים ליצר הרע לא היה חד גוני. יש צד מסויים שלפיו היצר הרע הוא הדבר הגרוע ביותר שיש, הוא רע, הוא מלאך המוות, והיחס אליו צריך להיות של הימלטות וחשש.
יש צד אחר שלפיו יש אפשרות של שליטה ביצר. ישנם כלים שאפשר להתמודד איתו בעזרתם.
ויש צד שלישי, שלפיו יש ביצר הרע דברים חיוביים!! כן. יש בו צד טוב שבלעדיו לא היה יכול העולם להתקיים. היצר הרע הוא הכרחי. כוח המוות הוא בו בזמן גם כוח החיים.
את השיעור כדאי לפתוח בהקרנת קטע מהסדרה "שטיסל" - דקה 47.50.-52.00.
(הסבר ההקשר: בקטע המוצג, נראים אריה ואשתו טובי, הורים במשפחה חרדית. טובי רוצה שבעלה יעזוב את הכולל וילך להוציא את הכישרון שה' חנן אותו- וילך לשיר בלהקה חסידית. אריה שומע בעצתה והולך לאודישן. הוא שר "ואפילו בהסתרה"...ומיד כובש את לב כל השומעים שהיו איתו. הם רוצים לצרף אותו תכף ומיד. בין לבין החזרות, נראה אריה עומד ומדבר עם ראש הלהקה- גרליק. גרליק מספר לו שהוא טוב עוד יותר מהזמר שהיה לפניו בלהקה. צבי אריה שואל אותו בסקרנות מה קרה לאותו זמן שהיה לפניו. גרליק עונה לו שהקודם היה זמר ענק. ועם הזמן הוא התלהב ממעמד הבמה. ולקח את זה קצת רחוק ולאט לאט בגלל זה הוא התחיל לחפף...ל הוריד את הזקן..את הפאות..את הכיפה.. ולבסוף נמאס לו מאשתו "הכבויה" לטענתו. שהייתה לובשת בגדים חרדיים משעממים והוא עוזב את אשתו הילדים וחי חיי הפקרות בתל אביב. צבי אריה, שאשתו אף היא לובשת בגדי חרדים נראה חושב לעומק. מגיע הבייתה. רואה את אשתו בבית ומתקשר לגרליק ומודיע לו שהוא עוזב את הלהקה.)
קטע זה הינו קטע מעניין. מוצג כאן הקונפליקט עם היצר הרע. בין "הצלחה מסחררת" לבין חיים רגילים ו"משעממים". עם זה כדאי לפתוח את השיעור, ואז לשאול את התלמידים – מה הדילמה שעמדה בפני אריה? האם אריה נהג נכון? האם היה יכול/ צריך לנהוג אחרת? לאחר שנשמע תגובות להחלטתו, נמשיך בעיון במקורות.
לחילופין, ניתן לפתוח בכמה מסיפורי התנאים המופיעים במסכת קידושין בסוגיית ייחוד, ובעזרתם לדון בעצמת היצר הרע ובנוכחותו בחיינו.
הסיפורים:
לאחר מכן, נפנה ללימוד מקורות משלוש קבוצות.
ניתן לחלק את המקורות לדפי מקורות, ולחילופין, להניח אותם בכיתה ולהזמין את התלמידים להסתובב בין המקורות וללמוד אותם, ואז לשוב למקומם.
שאלת הנחיה:
הסבר לדעתך מי בוכה ועל מה, ואם יש דרך אחרת לפרש את הקטע.
לאחר הלימוד של המקורות הללו/ לאחר הסיבוב בין המקורות, נשים מוזיקה שקטה בכיתה, או שנשקיט את הכיתה לגמרי, ונבקש מכל תלמיד לשבת עם עצמו ולחשוב כיצד הוא מרגיש לגבי היצר הרע לאור המקורות הללו.
שאלת הנחיה: לאור מה שקראת, האם השתנתה לך התפיסה לגבי היצר הרע? איך אתה מרגיש כעת לגביו?
שאלות הנחיה:
בחלק זה, ננסה לשקף, ומתוך כך לחזק אצל התלמיד ואת רוחו. נחלק לתלמידים טבלה שעוסקת בהתמודדות האישית שלהם עם היצר ותוצאותיה.
ההנחיה: חשוב על מקרים בהם אתה זוכר שנפגשת עם היצר. אין צורך לציין את המקרים.
מלא לפי הטבלה פעם שניצחת והתגברת ופעם שהפסדת ונפלת.
| התגברתי | נכשלתי |
נסה לתאר איך הרגשת?
מה קרה כשהגעת לאותו מקרה שוב?
האם זה השפיע עליך אישית?
האם זה השפיע עליך חברתית?
האם אחרי זה קיבלת על עצמך משהו?
האם ראית את עצמך באור שונה לאחר המקרה?
כמובן שהטבלה אישית ונשארת אצל התלמיד בלבד. וכאמור, אין צורך לספר את המקרים.
יחד עם זאת, ניתן לעורר דיון על התחושות וההשלכות של ההתמודדות עם היצר, ועל היכולת להתמודד איתו – גם לאור ההבנה של המקורות שיש בו כוחות חיים.
[1] קידושין פא' עמ' '
[2] שם.שם.
[3] קידושין פא עמ' ב'
[4] גמרא סוכה נב.-נב:
2 שם. שם.
[6] שם.שם
[7] בבא בתרא ט,א-
[8] מדרש רבה קהלת ד,יג
[9] קידושין ל עמ' ב'
[10] ברכות ה' עמ א
[11] בראשית רבה ט,א
[12] יומא סט' עמ' ב'
[13] שבת פח' עמ' ב'
[14] הרב קוק אדר היקר מאמר שלישי עמ' ל-לא'. הוצאת הרב קוק.
[15] רבי צדוק מלובלין רסיסי לילה אות י"ג.