הקריאה "חייב אדם לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצרים" מטילה הרבה אחריות על כתפינו. בכל שנה ושנה לעורר מחדש את הזיכרון, את ההיזכרות, לקחת אחריות על החוויה האותנטית שלנו בליל הסדר. לספר לעצמנו את הסיפור. בשיעור זה נעסוק במשמעות הזיכרון האישי של יציאת מצרים.
א. נקרין לתלמידים את הקטע מתוך הסרט "נסיך מצרים" בו מתוארת יציאת מצרים. (ניתן לצפות בקישור המצורף, או בסרט המלא בדקות 1:17:30- 1:22:22)
ב. לאחר הצפייה, נשמע מעט מחשבות או רגשות שעולות בתלמידים לאור הצפייה
ג. כעת נעבור ללימוד בחברותות (דף הלימוד מצורף) לאחר כל מקור ישנן שאלות מנחות, נעודד את התלמידים לחשוב, להוסיף ולהעמיק במקורות מעבר לשאלות עצמן.
ד. נתכנס שוב לפורום בכיתתי ונזמין חברותות המעוניינות בכך לשתף בתובנותיהן מהלימוד.
ה. נחלק לכל תלמיד דף ובו כתוב "והגדתי לעצמי ביום ההוא..." מה אני מספר/ת לעצמי השנה? (מצורף) ונבקש מהם לכתוב בכמה שורות, מה יהיה הלוז, המרכז של סיפור יציאת מצרים האישי שלהם השנה?
ו. ניתן לסיים את השיעור בדבריו של ברל כצנלסון אודות זיכרון יציאת מצרים, או בשירו היפה של אמנון ריבק "כל אדם צריך מצרים"
פסח! עם שומר במשך אלפי שנים את יום צאתו מבית עבדים ודרך כל מחילות השעבוד והאונס והאינקוויזיציה והשמד והפרעות, נושאת האומה בליבה את הגעגועים לחופש ומביאה אותם לידי ביטוי עממי אשר לא יפסח על כל נפש מישראל, על כל נפש ענייה ומרודה! מאבות אל בנים, דרך כל הדורות נמסר דבר יציאת מצרים זיכרון אישי, אשר אינו מחוויר ואינו דהה.
"בכל דור ודור חייב אדם לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצרים". אין לך שיא של הכרה היסטורית מרומם מזה, ואין לך התמזגות של יחיד וכלל - ברחבי כדור העולם ובעמקי הדורות - גדולה מאשר בצו פדגוגי עתיק זה. איני יודע יצירה ספרותית יותר מחנכת לתיעוב העבדות ולאהבת החירות כסיפור השעבוד ויציאת מצרים. ואינני יודע שום זיכרון עתיק שכולו מופנה לקראת העתיד, שכולו סמל להווה ולעתידנו כ"זכר ליציאת מצרים".
איזה יצר חירות עמוק טבוע בלב עם שיכול היה באביב ימיו ליצור יצירה גאונית כזאת ולמסור אותה מדור לדור.
איך עושים את זה?
פעם נשאלתי על ידי כמה תלמידים כיצד אדם יכול להרגיש שהוא יצא ממצרים הרי באמת הוא לא היה שם? שאלתי אותם: מי ניצח במלחמת ששת הימים אנחנו או המצרים, הירדנים או הסורים? אמרו לי כולם בביטחון גמור: אנחנו!! מה זאת אומרת?. שאלתי שוב ושוב, כולם התרעמו עלי: בודאי שאנחנו ניצחנו. הכנו אותם שוק על ירך וכו'.
אחר כך שאלתי מישהו מכם נלחם ב"ששת הימים"? מישהו מכם חי בתקופה ההיא? איך אתם אומרים "אנחנו"? פה הם נאלמו דום. נכון שיש בימינו אנשים שזכו לשחרר את הכותל ולהיות שם, אבל אתם כולכם נערים צעירים? הם החלו להצטדק ולומר: נכון! לא היינו חיים במלחמה אבל עם ישראל ניצח וזה אומר שאנחנו ניצחנו. אמרתי להם שהם באמת צודקים, לא רק כלפי הדורות שחיים איתנו אלא גם כלפי הדורות שהיו. צריך לומר "אנחנו ניצחנו".
האמת היא שלא רק בהצלחה צריך לומר "אנחנו". גם כלפי השואה צריך להרגיש כל אחד שהוא נשרף בשואה. שהוא גורש ועלה על המוקד באינקווזציה. שלו עצמו נחרב בית המקדש. לכן הוא בוכה בתשעה באב. כך הגמרא מספרת על רבי יהודה בר אלעאי שהיה בוכה בערב תשעה באב כאילו מתו מוטל לפניו. למרות שהוא חי בדור אחרי חורבן בית המקדש.
את ההרגשה זאת צריך להרחיב עד יציאת מצרים. כששואלים אותך מי יצא ממצרים אתה צריך לומר "אנחנו". ואותנו הוציא משם. ולא רק על זה צריך להרגיש כך, גם על האבות אברהם יצחק ויעקב צריך לומר אבותינו. וכך על כך דבר ודבר.