לקראת חג הפסח כל בית ישראל עסוקים בניקיון אינטנסיבי של הבית. אמנם ידועה האימרה "אבק זה לא חמץ" ובכל זאת, ברוב הבתים, מעבר להכשרת הבית לקראת החג וניקויו מחמץ מנקים ומסדרים את הבית גם מאבק ובלגן... הרצון להדר במצוות ביעור החמץ מביא בתים רבים להשקעה עצומה בניקיון הבית והברקתו לפסח מתוך מסירות וחביבות המצוה.
רבים מתלמידינו יהיו בעזרת ה' שותפים בעבודות הניקיון הללו, ורגע לפני היציאה לחופש זה הזמן להעמיק במשמעות הניקיון ולעודדם לשותפות ולעזרה בבית.
א. נערוך סבב בו נבקש מכל אחד מהתלמידים לספר מה הוא עושה בבית לקראת פסח, מהי השותפות שלו בהכנות?
נשאל את התלמידים האם הם אוהבים את ההכנות לפסח ומדוע?
ב. נלמד יחד את דבריו של הרב איתמר שוורץ:
הרב איתמר שוורץ, בלבבי משכן אבנה, חג הפסח, מידת הניקיון עמ' פ- פח
ד. ע"פ הרב שוורץ, הניקיון לפסח, מעבר להיותו הכנה לפסח מצד ניקוי החמץ והכשרת הבית, יש בו גם צד של עבודה פנימית וקניית מידות בנפש. נשאל את התלמידים מה לדעתם יכולה להיות ההשפעה של הניקיון על הנפש?
ה. כדאי לשמוע את התלמידים ולאפשר לדברים להגיע מהם, ובכל זאת נצרף כאן כמה נקודות עבורך, המורה: ישנה מידה של נקיות בנפש, של זכות, של תחושה של מרחק מרע. הניקיון החיצוני משפיע גם על אפשרות הניקיון הפנימי. בצורה דומה גם סדר משפיע על תחושת הסדר והבהירות בנפש. כמו כן סדר וניקיון מאפשרים לחוש התחדשות, מאפשרים להתחיל מחדש, לתת מקום לאור חדש. נקיון הבית וסידורו מאפשרים למשפחה כולה להרגיש את האפשרות להתחדש, לקבל אור חדש.
ו. כעת נלמד יחד את דבריו של האדמו"ר מפיאסצנה, המציע כיוון נוסף בהבנת משמעות הניקיון וההכנות לפסח:
האדמו"ר מפיאסצנה, מאמר תורה, תפילה ושירה לה'.
ז. מה משמעות המאמץ וההשתדלות הרבה בניקוי הבית לקראת פסח ע"פ האדמו"ר מפיאסצנה? איזו משמעות חדשה הוא מעניק להשקעה והנמרצות הבאות לידי ביטוי בניקוי זה?
ח. כעת נחלק את התלמידים לקבוצות ונבקש מהם לנסח את "עשרת הדיברות למנקה לפסח". לאור המקורות שנלמדו בשיעור והרעיונות שעלו בו. לאחר העבודה בקבוצות כל קבוצה תציג את התוצר שלה.
ט. נסכם עם התלמידים את הנקודות השונות שעלו בשיעור זה, ונזכיר להם עוד משמעות אחת, הרלוונטית מאד עבורם- כיבוד ההורים. ההכנות לפסח הן הזדמנות מצוינת לשותפות אמיתית בבית ולסיוע מכל הלב להורים.