שיעורי ספרות באתר לב לדעת נכתבו על ידי מורים ומדריכים מנוסים ועיקרם הם הצעות הפנמה והשראה. על כל מורה להפעיל שיקול דעת לגבי הוראת התכנים. מאמרים מוסמכים לתכני הבגרות מופיעים רק באתר הרשמי של מפמ"ר ספרות בחמ"ד ד"ר טלי יניב
השיר שייך לז'אנר שירים העוסקים בזיכרון השואה. במקום להעלות את הכאב הקשור בשואה, השיר מעלה את הכאב שנוצר בעקבות פער בין דורי ביחס לזיכרון השואה.
האב, ניצול שואה, מחובר לעבר, נוסע עם ילדיו למעין "מסע שורשים" ואז מתגלה שהנבירה בהיסטוריה לא מעניינת את ילדיו. הוא שם בגופו ובנפשו, אך הם לא איתו.
א. כתיבת כותרת השיר על הלוח: "שם אמרתי"- איזה שאלות אפשר לשאול על הכותרת? (מה אמרתי? איפה זה שם? מה משמעותו? מי אמר ולמי אמר? למה מתחילים את השיר במילה שם? ....) לנסות לחשוב במה יעסוק השיר, לאור הכותרת? רצוי לנסות לבודד את המילים ולהתייחס לכל אחת בנפרד. במובן הפשוט הכותרת מדברת על מקום מסויים בעבר שבו נאמרה אמירה אישית כלשהי.
ב. תרגיל: אופציה א: סבב- כל תלמיד אומר משפט אישי שעולה לו בראש והוא קשור לעברו.
אופציה ב: יצירה- לבטא דרך ציור/ פיסול בפלסטלינה/ חמר, את הקשר שלי לעבר.
ג. אסיף: כל תלמיד בשתף במה שכתב/ יצר. בסבב השיתוף רצוי לשים לב לאיזה עבר כל התלמיד התכוון (אישי, משפחתי, לאומי)
ד. קריאת השיר
מתוך: שמש חצות, ספרית פועלים, תשל"ז (1976)
ה. שאילת שאלות: לפני ניתוח השיר. מיד בסיום הקריאה- כל תלמיד שואל שאלה על השיר (כל סוג שאלה- תוכן/ מבנה/ קושי...) רצוי לרשום את השאלות (אפשר על הלוח) ובסיום הלמידה לוודא שיש תשובות לכל השאלות.
ו. ניתוח השיר: הניתוח יעשה בדרך הבאה: על כל בית תישאל שאלה מרכזית, והיא זו שתכוון את התלמידים ע"י ניסיונות שלהם לענות על השאלה- לנתח את הבית, להבינו, ומתוך כך להבין את השיר כולו.
בית 1: מהו האזכור המקראי המופיע בבית זה? מה דומה ומה שונה בין סיפור חלום יעקב לדברים שמתאר הדובר בשיר? (שניהם שוכבים עם אבן מתחת לראשם, אך אצל יעקב ישנה הבטחה שזרעו יהיה כעפר הארץ, והכוונה לזרע רב. בשיר הדובר, שהוא חלק מזרעו של יעקב, מרגיש כעפר הארץ בגלל ההשפלה שהוא חווה ע"י הנאצים)
בית 2: מה המכנה המשותף של תיאורי הנוף המצוירים בבית זה? למה הם רומזים? (תיאור של דרך משובשת ולא נוחה לנוסעים בה. הנוסעים הם האב ובניו. הדרך המשובשת מרמזת כנראה על אסון או חוויה שלילית הקרבה ובאה.) (ניתן להתעכב על הפסיחה בבית זה שרומזת על שבר)
בית 3: כיצד בבית זה השאלות משקפות את הפער בין האב ובין ילדיו? (הם שואלים שאלה עם סימן שאלה ברור. שאלה שמתארת את החיבור שלהם להווה- "אוויר מתוק"- הם מחפשים דברים נעימים. האוויר שהיה פה בעבר הוא אוויר של מוות. בעוד האב שואל בלי סימן שאלה. אלא במשפט שמבטא תדהמה. הוא עצמו העבר. הוא לא מבין איך המקום הזדקן כ"כ ופתאום יש טיח שנופל מהקירות. יש הרס וחורבן)
בית 4: מה מייצגת הישישה בחלון? מה דמותה ודבריה מוסיפים למשמעות השיר? (הישישה חיה בעבר. מהזווית שלה היא עברה גם את אותה מלחמה, ומאז היא לא התקדמה. אין בה חיות. אין בה דמעה. יש בה משהו מנותק, מפחיד. משהו שמרמז על המוות הקיים במקום.)
בית 5: מה השינוי בין הבית הראשון לבית זה, ומה משמעות השינוי? (הדובר יצא לחפש את ביתו: "ביתי" והגיע ל"בית". ז"א- אין בית. פה היה עבר שלם של משפחתיות. שורש י.ל.ד חוזר 3 פעמים, אך אין משפחה. תחושת ניכור ביחס לבית אבל גם ביחס לעתיד, לחיבור לילדיו שלו. הוא מדבר אבל רוח עוברת בין המילים והוא לא מצליח לדבר. לא מצליח לחבר את ילדיו אל העבר שכ"כ חשוב לו)
בית 6: איזו מילה חסרה בבית זה, ומדוע? (בית- כי אין לדובר בית בשום מקום. לא בעבר ולא בהווה. לא ברור לאן הוא חוזר.) מה משמעות השאלות של הבנים ואיך הם קשורות לשאלה שלהם בבית 3? (הבנים עסוקים בהווה. גם בבית 3 וגם פה. )
סיום: יש בבית האחרון פסיחות שמדגישות את השבר בין האב לבניו. הוא לא הצליח לחבר אותם למה שהיה חשוב לו, לעברו, שהוא חלק בלתי נפרד ממנו. הפסיחות והשאלות של הבנים מדגישות את הבדידות של הדובר.
ז. שאלות הפנמה בעקבות השיר: (יש לבחור שאלה אחת, ולא את כולן.) לתת לתלמידים זמן לענות על השאלה בכתב ולאחר מכן מי שמעונין ישתף במה שכתב.
• האם יש דברים שאתה חווה שיש בהם נתק בינך לבין הוריך? כיצד ניתן לגשר עליו?
• איזה נקודה בעברך משמעותית לך עד כדי כך שנראה לך שהיא תלווה אותך כל חייך? כיצד היא משפיעה עליך בהווה?
• "הרוח עברה בינך לבין המילים"- מתי הרגשתך שמילותיך לא נשמעו? מה הייתה הסיטואציה שבה זה קרה? איזו תחושה זו היתה- נסה לתאר במילתת רגש אחת את תחושתך (כואב, משפיל, מאתגר)?