חג הפורים הוא חג שעניינו המרכזי הוא השמחה. "לעשות אותם ימי משתה ושמחה" (אסתר, ט, כב) בשיעור זה נעסוק במשמעותה של שמחת הפורים ונראה כיצד כל מצוות היום- מקרא מגילה, משתה ושמחה, משלוח מנות ומתנות לאביונים כולן מכוונות לעיצוב שמחת החג ולהפיכת יום זה ליום של "אורה, שמחה, ששון ויקר..."
א. נקרא בקריאה איטית את פסוקי הסיום של פרק ט' במגילת אסתר (במעט דילוגים, כדאי שהתלמידים יהיו מול תנ"ך פתוח) לפני הקריאה נבקש מהתלמידים לשים לב אילו מילים חוזרות על עצמן בפסוקים.
ב. נזמין את התלמידים להתבוננות בפסוקים- אילו מילים הן מילים מנחות בקטע? איך מצטייר חג הפורים מתוך הפסוקים?
להלן שתי נקודות מרכזיות העולות מן הפסוקים, כמובן שאפשר לראות ולהוסיף עוד ועוד, לפי מה שעולה מן התלמידים:
המילה "שמחה" היא מילה דומיננטית מאד בפסוקים, והיא חוזרת 5 פעמים, ונראה שהיא אכן הציר המרכזי שסביבו נבנית המהות של חג הפורים.
גם המילה "היהודים" חוזרת 7 פעמים, אולי כהדגשה לכך שזהו חג שחגגו היהודים על אף היותם מפוזרים ומפורדים בגלותם בין הגויים. חג הפורים וכל מה שקדם לו חשף את ההשתייכות הלאומית ואת ה"נקודה היהודית" באופן עמוק.
ניתן לדבר על הקשר בין שתי המילים ולהראות שהפסוקים עוסקים בשאלה מהי שמחה יהודית וכיצד היא באה לידי ביטוי.
ג. נשאל את התלמידים מה לדעתם בפורים כפי שאנו חוגגים אותו היום, (וכפי שהם חווים את חודש אדר באופן כללי) יוצר את תחושת השמחה של יום זה? לאחר שנשמע את תשובותיהם, נקרא את דבריו של הרבי מליובאוויטש המתאר את המיוחד בשמחת ימי הפורים:
(הרב מנחם מנדל שניאורסון, מתוך : הרבי מדבר לילדי ישראל, פורים, עמ' 245)
ד. נחלק לכל תלמיד את הכרטיס הבא ונבקש ממנו לחשוב במשך כמה דקות ולענות על השאלות המופיעות בו:
ה. נשמע את תשובות התלמידים המעוניינים לשתף במה שכתבו ונערוך דיון קצר סביב שתי השאלות- מהי שמחה? ואיך שמחים?
ו. מהתבוננות בהלכות חג הפורים נראה שכל מצוות היום מטרתן להוות ביטוי לשמחה ולעצב אותה. כפי שכתוב בפסוקים שקראנו בתחילת השיעור: "לעשות אותם ימי משתה ושמחה" יום הפורים אמור להיות יום של שמחה. נחלק את התלמידים לארבע קבוצות, כל קבוצה תערוך לימוד על אחת ממצוות היום ותנסה לחשוב איך מצווה זו מביאה לידי ביטוי את השמחה המיוחדת של יום זה. דפי הלימוד לכל קבוצה מצורפים.
ז. לאחר הלימוד בקבוצות כל קבוצה תציג בקצרה את הלימוד שלה לשאר המשתתפים תוך התמקדות בשאלה "איך תורמת המצווה אותה למדנו להפיכת יום הפורים ליום של שמחה?"
ח. בכיתות בהן הדבר מתאים, נקרא את דבריו של הרב יצחק גינזבורג המתאר את משמעותן של ארבע מצוות הפורים (נספח ב)
ט. לסיום השיעור נשאל את התלמידים מה לדעתם ניתן ללמוד מחג הפורים על הדרכים בהן אנו יכולים להגיע לשמחה גם בשאר ימי השנה?