שיעור זה הוא המשך ישיר לבירור תפיסת העולם הייחודית של הלל, הנלמדת דרך המחלוקת שלו עם שמאי. נפגוש ביטוי לתפיסות העולם השונות בשדה של היחס לזולת, ונכיר לעומק את הענווה של הלל הזקן שמהווה דוגמה לכל מנהיג ואדם.
תרגיל מוביל – מובל: יוצאים עם התלמידים למרחב גדול ומתוחם שמתאפשרת בו תנועה. התלמידים מתחלקים לזוגות. כל זוג מקבל כיסוי לעיניים. אחד מבני הזוג מכסה את עיניו, ועל השני להוליך אותו במרחב ולהכיר לו את השטח ללא מילים דרך מישוש הליכה ותנועה. כעבור 5 דקות מתחלפים.
וריאציה נוספת לתרגיל: אפשר להפוך את המרחב הגדול למסלול מכשולים/מבוך שיוצרים על ידי חוטים מתוחים בין עצים/עמודים, והמוביל אמור להנחות את המובל לעבור בבטחה.
עיבוד:
נרשום בצד הלוח את התכונות/הכלים של המנהיג שיעלו התלמידים.
נעבור ללימוד מדרש על התכונות הייחודיות בהנהגה של הלל. במהלך הלימוד נזמין את התלמידים לשים לב: איך מתבטאת ההובלה של הלל? אילו תכונות נלוות אליה? האם אלו תכונות שחשנו בהן בתרגיל?
את לימוד המדרש נתחיל בשאילת שאלות, כלי מרכזי בהבנת מדרש:
כל זוג יכתוב 5 שאלות להלל ו-5 שאלות לאיש הקנטרן (ברמת מידע חסר/הבנה/העמקה).
איסוף במליאה - כל זוג ישתף בשאלה אחת לכל דמות (כותבים הכל על הלוח).
תלמיד שמעוניין לבחור בשאלה ולנסות לתת לה כיוון למענה - משתף.
[שאלות לדוגמה: - איך הלל לא מעמיד את הקנטרן על מקומו, ולו בשביל כבוד הנשיאות? - מה משמעות דבריו בסיום? – האם הלל באמת מתכוון לדבריו 'שאלה גדולה שאלת'? – מהיכן הסבלנות? – למה כל כך חשוב לקנטרן להכעיס את הלל? – מה משמעות שאלותיו? ].
נחזור לתרגיל ולמשימת ההתבוננות (שלב זה אפשר לערוך כדיון או לתת משימות כתיבה):
ראינו שההובלה של הלל במעשה עם הקנטרן התבטאה בהנהגה של עצמו, של המצב ושל הקנטרן.
[שתי הצעות לדוגמה: -למען ערך/תפקיד/ מטרה נעלה הסבלנות של האדם גדלה.
- להתבונן מעבר להתנהגות של האדם שמולי, לנסות להקשיב ולהבין מה הוא באמת צריך].
משימה: התחלקו לזוגות. אחד מבני הזוג משתף במקרה שבו כעס/ היה חסר סבלנות. מנסים לחשוב יחד האם ואיך אפשר להתמודד עם הכעס וללכת בדרכו של הלל. מה זה דורש מאיתנו?
אפשר לבקש לשתף במליאה במסקנות השיח.
אם השאלות הללו לא נשאלו, מעניין להעמיק בהן:
למה כל כך חשוב לקנטרן להצליח? מה המניע שלו?
[אם נעמיק במשמעות השאלות שלו, נוכל אולי להבין יותר. הקנטרן מנסה להוכיח שאין סיבה לדברים. העולם נברא כפי שנברא ויסוד הבחירה הוא אפסי. ואם יצליח להכעיס את הלל יוכיח את גישתו שאפילו סבלן כהלל לא יכול לנצח את ה'טבע' המולד. דרך תשובותיו של הלל נבין, שיש סיבה מוסרית ומשמעות לדברים. ולכן גם אפשר להאמין ולקבל את העובדה שאדם מגיע למעלה על ידי עבודה ובחירה].
*למימרה הפותחת "לעולם יהא..." נתייחס בהקשר של האגדתא הבאה.