תיכון
יסודי
גני ילדים
חומרי הוראה > תיכון > מעגל השנה > "מולדת לא בונים רק בכאב ובדמעות" - בעקבות נאומה של מרים פרץ

"מולדת לא בונים רק בכאב ובדמעות" - בעקבות נאומה של מרים פרץ

גדעון שרלו, צוות לב לדעת
הדפסה
מקצוע: מעגל השנה
נושא: יום העצמאות

ביום העצמאות האחרון קיבלה מרים פרץ את פרס ישראל על מפעל חיים. בשיעור זה נעסוק בערכים אותם הביאה מרים לידי ביטוי בנאומה, תוך דגש על ערך האחדות וראיית הטוב בכל אחד, ונתוודע למשמעות הפרס שקיבלה על מפעל חיים לחיזוק הרוח היהודית והישראלית. כדבריה: "אם יש בינינו תהומות נדע לבנות מעליהן גשרים..בפאזל הזה יש מקום לכולנו!"

 

נספר לתלמידים שביום העצמאות מחלקים את 'פרס ישראל' שהוא פרס יוקרתי שמעניקה מדינת ישראל בכל יום עצמאות מדי שנה. נבקש מהתלמידים להעלות הצעות על מה ולמי יש לתת את פרס ישראל ובאילו תחומים. נערוך בצד הלוח רשימה. נראה שהמשותף הוא שמדובר באנשים שתרמו למדינה וקידמו אותה בכל מיני תחומים, בעיקר פרקטיים.

לחילופין, ניתן לתת לתלמידים את שמות הזוכים בפרס ישראל בשנים האחרונות, למעט מרים פרץ, וכל זוג יצטרך למצוא מידע באינטרנט על הדמות כולל את הסיבה בגינה זכה בפרס ישראל. מתוך כך נבקש מהתלמידים להגדיר את העקרונות של הענקת הפרס.

 

צפיה בנאום ודיון כיתתי:  נקדים ונספר לכיתה שאנו הולכים לצפות בנאום שנשאה מרים פרץ אחת ממקבלי פרס ישראל לשנת תשע"ח, בטקס הענקת הפרס.

בכיתות בעלות יכולת ריכוז גבוהה ניתן להקרין את כל הנאום [כ-16 דקות]:

 

  • כאשר נחלק לכל זוג תלמידים ערך אחד הנמצא בדבריה ונבקש מהם לצטט משפט מדבריה שמסמל את הערך הזה.
  • לחילופין ניתן לתת משימה לתלמידים לערוך רשימה של כל הערכים הבאים לידי ביטוי בנאום [בין הערכים ניתן למנות: ענווה, ראיית הטוב, צמיחה מתוך משבר, כיבוד הורים, משפחתיות, אמונה, חינוך, אהבת תורה, ציונות, אהבת ארץ ישראל, אהבת עם ישראל, ממלכתיות, חשיבות השפה העברית, אחדות, שליחות, דרך ארץ, וכמובן שניתן להוסיף עוד].

לאחר הצפייה נאסוף את המשפטים ואת הערכים שהביאה מרים בנאום לידי ביטוי, נרשום אותם על הלוח ונבקש מהתלמידים לבחור שני ערכים עיקריים עליהם ירצו לבצע משימה יצירתית בהמשך.

 

אפשרות נוספת היא לחלק את הכיתה לארבע תחנות, כאשר בכל תחנה יצפו התלמידים בקטע מתוך הנאום בו יעמיקו ויצרו בעקבותיו [לפי הזמן, ניתן לבחור האם כל הכיתה תעבור בכל התחנות או שהכיתה תתחלק לקבוצות וכל קבוצה תעבור רק בתחנה אחת]:

תחנה 1 - הגעגועים לציון והעליה לארץ [1:08-4:00].
תחנה 2 - הכרות עם ארץ ישראל דרך השירים [4:02-4:56].
תחנה 3 - השליחות אליה יצאה בעקבות נפילת בניה [4:56-9:00].
תחנה 4 - נאום האחדות [10:06-15:02].

בכל תחנה התלמידים יקבלו כרטיס משימה:

  • צפו בדקות המצוינות ונסו להעניק כותרת לקטע בו צפיתם.
  • אילו ערכים באים לידי ביטוי בקטע בו צפיתם? צטטו משפטי מפתח מדברי מרים אשר מדגישים ערכים אלו.
  • איך מרים תופסת את עצמה? מה התפקיד שלה?
  • הכינו כתבה לעיתון ליום שאחרי הנאום ובו הכינו סקירה קצרה של החלק בו צפיתם ומה המסר שבו לעם ישראל.
  • מצאו תמונה ברשת המבטאת את הנושא של הקטע בו צפיתם והביאו אותה לכיתה.

 

בתום הפעילות נתאסף שוב למליאה והתלמידים יציגו בקצרה את התחנה בהם היו.

 

 

נשאל את התלמידים:

  • לאור הנאום, על מה לדעתכם קיבלה מרים פרץ את הפרס?
  • מדוע חשוב לתת פרס ישראל לדבר כזה?

 

נסכם ונאמר שראינו בנאום את הערכים שמרים פרץ מביאה איתה, החל מציונות ואהבה לארץ ישראל, דרך ראיית הטוב בכל דבר וכלה באהבת ישראל גדולה ובקריאה לאחדות. מרים פרץ תופסת את עצמה כשליחה של הערכים הללו, כמנחילה את הערכים ומשמעותם לדורות הבאים. מרים פרץ הקדישה את חייה לשליחות זו. מרים פרץ היא דמות של שליחות ודוגמה. נתינת הפרס למרים פרץ מעידה על ההבנה של הקדשת החיים לשליחות ולערכים.

 

נבקש מהתלמידים לכתוב הודעת וואטסאפ למרים פרץ בעקבות השיעור ובה שאלה שהיו רוצים לשאול אותה או דבר אחד שלוקחים על עצמם בעקבות הנאום, ולהעלות אותה בלוח PADLET משותף.

  • נספר לתלמידים שהשר בנט הכריז יום לאחר הנאום כי הנאום יילמד בכל בתי הספר בארץ ונשאל אותם מדוע לדעתם הוא קבע זאת? מה יש בנאום שחשוב כל כך ללמוד אותו בבתי הספר?
  • לאחר דיון קצר, נביא איתנו חומרי אומנות, עיתונים (ז'ורנלים) ונזמין את התלמידים להתחלק לשלשות לבחור משפט מרכזי אחד שלקחו מהנאום ולעצב אותו בצורה אומנותית.
  • לאחר היצירה, יציגו התלמידים את העבודה בכיתה ויתארו מה מבחינתם המשמעות של המשפט, היכן הם פוגשים אותו בחייהם האישיים. את היצירות המעוצבות נתלה על קירות הכיתה ומסדרונות בית הספר.
  • נכיר לתלמידים את הכלי ליצירת ענן מילים, ונזמין אותם ליצור ענן ערכים לאור הערכים שלמדו מהנאום של מרים פרץ ו/או ערכים שהם חושבים שמרכזיים ומשמעותיים לאזרחי ישראל.

חדש באתר

השתלמויות בבתי ספר
אנו מציעים לבתי ספר השתלמויות שנתיות ומפגשים חד פעמיים לאורך השנה ובחופשת הקיץ וכן ליווי פדגוגי מתמשך. רוצים לשמוע עוד? השאירו פרטים ואנחנו נחזור אליכם בהקדם.

מהבלוג שלנו

הרהורים על תפקידה של השמחה בבית הספר
לקראת המש... מש... משנכנס אדר – האם עודדנו את התלמידים ליצור , לשמוח או שעסקנו בעיקר בנתינת גבולות וכללים שאסור לעבור?
הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו והיו חלק
מקהילת אנשי חינוך חולמים ויוצרים
אנחנו מתחדשים!!! תכף תכף ועוברים לבית חדש, לאתר חדש. מוזמנים להשתתף איתנו בבניה ובדיוקים, נשמח אם תוכלו להצטרף אלינו ולמלא את 'שאלון לב לדעת'. מחכים לכם... לכניסה לסקר לחצו כאן