מהברייתא עולה שהשאלה אם אדם ירוויח או יפסיד אינה תלויה בשאלה אם הוא זריז או עצלן, אלא בשאלה אם הוא עושה מלאכה בערב שבת או לא. סוגייתנו נתנה דוגמא של הימנעות ממלאכה בערב שבת, אך מכאן לומדים את הכלל- מתי טוב להיות זריז ומתי טוב להיות עצלן.
מתוך העיסוק של המשנה בדף נ'. במנהג שלא לעשות מלאכה בערבי פסחים, עוסקת הגמרא באיסור עשיית מלאכה בערבי שבתות. לאחר שעסקה הגמרא בהבדל בין איסור עשיית מלאכה בערבי פסחים לאיסור בערבי שבתות, עוברת הגמרא לעסוק ברווח של הנמנע ממלאכה בערב שבת, אפילו אם עושה זאת שלא לשמה.
סוגייתנו כוללת ברייתא שמביאה כלל הכולל ארבע סיטואציות ופירוטן, את הבהרת דברי הברייתא על ידי רבא, אמירה נוספת של רבא המנמקת ומסבירה את דבריו וסיוע לדבריו מרב יהודה המבאר עוד את הדברים.
1. גמרא פסחים דף נ':
2. רש"י על הסוגיה.
3. תוספות על הסוגיה ד"ה 'וכאן'.
4. אורחות צדיקים שער הששה עשר – שער העצלות.
· מה החשיבות הגדולה בהימנעות ממלאכה בערב שבת, עד כדי כך שמי שנמנע מכך יוצא נשכר ומי שעושה יוצא נפסד?
· האמנם השאלה האם אדם ירוויח אם יפסיד אינה קשורה לרמת חריצותו אלא להימנעות ממלאכה בערב שבת?
· האם יש עוד דברים שהעצל יוצא מרוויח?
· האם תמיד מצווה שלא לשמה זה מעשה חיובי? היכן עובר הגבול? (לשאלה זו מתייחס התוספות ד"ה 'וכאן')
· האמנם מתוך ש'לא לשמה' בא 'לשמה'?
מהברייתא עולה שהשאלה אם אדם ירוויח או יפסיד אינה תלויה בשאלה אם הוא זריז או עצלן, אלא בשאלה אם הוא עושה מלאכה בערב שבת או לא.
רבא מעיר שנשות העיר מחוזא, למרות שאינן עושות מלאכה כל השבוע וגם בערבי שבתות כי הן מפונקות, הן נקראות ע"פ אמות המידה של הברייתא 'שפל ונשכר'. לכאורה דבריו פשוטים שהרי זה מה שאמרה הברייתא!
אלא שרבא רצה להבהיר לנו את כוונת הברייתא, שלא נטעה ונחשוב שהנשכר נשכר (בין אם הוא זריז ובין אם הוא עצלן), כיוון שהוא לא עושה מלאכה בערב שבת מתוך כוונה של מצווה – לכבד את השבת ונזהר שלא לחלל אותה, אבל אם הוא נמנע ממלאכה מעצלות – עליו לא דיברה הברייתא ואין דינו כדין מי שלא עושה מלאכה בערב שבת. מדגיש לנו רבא שאין זה כך וגם אם ההימנעות ממלאכה נובעת מעצלות, אפילו במצב כזה, האדם יוצא נשכר.
את הרעיון הזה מבהיר רבא מעימות משני פסוקים. כתוב 'כי גדול עד שמים חסדך' וכתוב 'כי גדול מעל שמים חסדך', מסביר רבא שהחסד הנעשה עם העושה מצוות 'לשמה' הוא אפילו מעל השמים והחסד הנעשה עם העושה מצוות שלא לשמה הוא רק 'עד השמים'. כסיוע לדבריו מביא רבא את דברי רב יהודה בשם רב שעל האדם לעסוק בתורה ובמצוות גם אם זה שלא לשמה, כי מתוך שלא לשמה – בסוף יבוא לשמה.
המהלך ההפנמתי בסוגיה מתבסס על דברי האורחות צדיקים. נקרא תחילה את דבריו (שער העצלות):
לאחר שלמדנו את הסוגיה עם התלמידים, נקרא איתם את הקטע הנ"ל. תחילה נסביר את הקטע ונברר עם התלמידים את היחס בין הבנתנו את הסוגיה להבנת לקריאה שמציע בעל ה'אורחות צדיקים'.
נראה שבעל האורחות צדיקים הבין שהברייתא עוסקת במצבים שטוב להיות בהם עצל. (נשים לב שהוא גורס בברייתא 'עצל' ולא 'שפל'.) לשיטתו אומרת הברייתא שטוב להיות עצל בערב שבת. פשט הברייתא היא כמובן כמו שהסברנו שמדובר בנמנע ממלאכה לא מעצלות אלא לשמה, אלא שגם העושה מעצלות יוצא נשכר. אין סתירה בין הבנתנו להבנת בעל ה'אורחות צדיקים' אך ישם לשים לב להבדל בין הפשט לדרש.!
בעל ה'אורחות צדיקים' מלמד אותנו שבכל מידה ומידה יש טוב ויש רע, ואין מידה שכולה רעה. לגבי מידת העצלות, ניתן ללמוד מסוגייתנו שיש מצבים שטוב להיות אפילו עצלן. סוגייתנו נתנה דוגמא של הימנעות ממלאכה בערב שבת, אך מכאן לומדים את הכלל ובעל ה'אורחות צדיקים' מפרט אותו להמון דוגמאות - מתי טוב להיות זריז ומתי טוב להיות עצלן.
עכשיו, ניתן לתלמידים את המשימה הבאה
חשוב על סיטואציה שבה עשיתי מעשה לא טוב, ועל סיטואציה שבה נמנעתי מעשיית מעשה טוב.
לאחר שחשבת, כתוב את הסיטואציות והצע מספר דרכים איך ניתן לנתב הן את העשייה והזריזות שלי והן את ההימנעות מעשייה והעצלות שלי למקומות חיוביים.
נשים מוזיקה מרגיעה בכיתה, ונעודד את התלמידים לחשוב ברצינות ולכתוב דברים כנים ואמיתיים. לאחר שנראה שרוב התלמידים סיימו, נסדר את הכיתה במעגל ונאפשר למי שרוצה לשתף את כולם בסיטואציות שהוא רשם. לאחר שנפגשנו עם כל מיני סיטואציות של זריזות ועצלות במקומות לא נכונים, ניתן לתלמידים להציע הצעות איך ניתן לנתב את העשייה ואת אי העשייה בצורה נכונה וחיובית. את ההצעות נרשום על הלוח. לבסוף נחלק את הפתק הבא ונדגיש שרק מי שרוצה ומוכן שימלא אותו:
אני מקבל על עצמי להיות עצלן מתי שנכון.
הדרך שתעזור לי לעשות זאת היא: ________________________________________________
חתימה: ______________.
תכלית המהלך ההפנמתי - המהלך יגרום לתלמידים לדלות את המסר הרוחני מהסוגיה ולהשליך אותו על החיים שלהם. הם יבינו עד כמה המסר הזה רלוונטי אליהם כשהם ייזכרו במצבים בחייהם שבהם הם פועלים בצורה לא נכונה, וע"י ההצעות איך ניתן הגיע למצב הנכון, המסר לא יישאר באוויר אלא יתורגם הלכה למעשה - איך ליישם אותו.
ההצעה לקבלת דרך מסוימת על עצמי, תקבע עוד את המסקנות ותעודד הזדהות גדולה יותר עם אחת הדרכים ואז יהיה יותר סיכוי שמשהו ישתנה במציאות.
צריך להיזהר מכך שאולי יש חבר'ה בכיתה שיכולים לצחוק עליהם שהם עצלנים. לכן, חובה לייצר אווירה של רצינות של פירגון הדדי, כדי שלא יהיה מצב שמישהו יפגע מהערות של החבר'ה.
אם לא בטוחים שהאווירה תבטיח זאת, או שאנחנו חוששים שתלמיד עצלן ייפגע מעצם העלאת הנושא, ניתן לקחת את מי שחוששים לגביו לשיחה לפני השיעור שבו נבהיר לו את הדברים. הכל לפי שיקול הדעת של המורה, מה נכון לכל מצב.
נושא שמאוד מומלץ לעסוק בו בקשר לסוגיה - האמנם מתוך שלא לשמה בא לשמה?