·שיעורי ספרות באתר לב לדעת נכתבו על ידי מורים ומדריכים מנוסים ועיקרם הם הצעות הפנמה והשראה. על כל מורה להפעיל שיקול דעת לגבי הוראת התכנים. מאמרים מוסמכים לתכני הבגרות מופיעים רק באתר הרשמי של מפמ"ר ספרות בחמ"ד ד"ר טלי יניב
מביאים לכיתה שושנה ומבקשים מהתלמידים להתרשם מהמבנה שלה, הקוצים, העלים הרבים, המגע המשיי, היופי הכללי שלה.
· נותנים את השיר לתלמידים ומשמיעים את הלחן שלו. (לחן: יזהר אשדות, ביצוע: גידי גוב).
· מבקשים מהתלמידים להגיד מהי לדעתם השושנה. בספרות הביקורת מופיעות כמה דעות: נפש האדם, האהובה, השלום העולמי, יפי הטבע, "השושנה העליונה" שהיא השכינה.(בהסתמך על התחושות שנתן להם המגע בשושנה, מדוע נבחרה דווקא השושנה?
· מתייחסים לתיאור השושנה, למטאפורת האי ("אי" - מילה בעלת מסורת ספרותית עשירה , בעיקר מסיפורי ילדים ואגדות עם . נסיעה לאי מאפשרת התנתקות מקשיי המציאות ( רובינזון קרוזו , אי המטמון , המסע אל האי אולי , פיטר פן ועוד ).
לציפור הספירית (הציפור היא " ספירית " – עשויה מאבן טובה שצבעה כחול . הספיר הוא אחד מהאבנים הטובות על חושן האפוד שנושא הכהן הגדול , כן האבן מופיעה בתיאורו של יחזקאל את כס הכבוד של ה' (פרק א' 26 ) ובתיאור גאולת ירושלים ( ישעיהו נח' 11) , לעובדה שהשושנה כל כך קרובה, איזו הרגשה נותן התיאור?
· לגבי כל אחת מהדעות על השושנה: מהו ים האש המקיף אותה ואיזו סירה אמורים לקחת כדי לחצות אותו?
· צריך להתייחס לאמצעים האומנותיים הבאים:
1. מטאפורה: כל שושנה היא אי, בכל שושנה מתגוררת ציפור.
2. ארמז מישעיהו בנבואת אחרית הימים : "וכתתו חרבותם לאיתים וחניתותיהם למזמרות...". יש לציין שפסוק זה מופיע על בנין האומות המאוחדות.(ארמזים נוספים כבר נזכרו לעיל)
3. חזרה על המילים "כה קרוב" להדגשת האשליה שהשושנה קרובה מאוד ואפשר להשיגה בקלות.
4. הפעלת חושים:
"אור השושנה" – ראיה
"ניחוחה" – ריח
"שקט העלים" – שמיעה
5. אירוניה: "קח סירה וחצה את ים האש" .
· עבודה יצירתית:
בשלב זה מביאים דפים וצבעים ומבקשים מהתלמידים לבחור שושנה אישית (מטרה אישית או רצון שלהם) ולצייר אותה. מסביבה לצייר את הקשיים בדרך להשגתה, שהם בעצם "ים האש", ואת ה"סירה" שהם לוקחים כדי לחצות את "ים האש" ולהגיע למטרתם.
(התלמידות בכיתתי העלו בעיות כגון: דיאטה, מקובלות חברתית, הצלחה בלימודים, מופנמות מוגזמת, וכד'. הבנות סיפרו על הקשיים וההתמודדות. היה דיון טוב וכנה, וכך הפך השיר רלוונטי יותר לחייהן).
1. מאמר מאת ד"ר חלי אברהם - איתן
2. "מהיכל להיכל" ו"כל שושנה"- על היופי והקדושה שבנפש האדם, מאת ד"ר חמוטל בר יוסף