תיכון
יסודי
גני ילדים
חומרי הוראה > תיכון > תושב"ע > רבי מאיר ורבי זירא והבריונים שבשכונה

רבי מאיר ורבי זירא והבריונים שבשכונה

רעות ברוש
הדפסה
מקצוע: תושב"ע
נושא: רבי מאיר ורבי זירא והבריונים שבשכונה

עיון והשוואה בין שני סיפורים העוסקים בהתמודדות עם 'בריונים' בשכונה

מהלך השיעור:

א. קריאת הסיפור על רבי מאיר והבריונים

ב. מתוך הסיפור עולות שתי גישות ביחס לאותם בריונים, שנובעות משתי השקפות עולם, שתי גישות בנושא התשובה

שתי נציגות- אחת תייצג את רבי מאיר ואת את ברוריה- מהי השקפת העולם של כל אחד מהם כפי שבאה לידי ביטוי ביחס  לאותם בריונים? ניסיון "להיכנס לראש שלהם" ולהבין את ההגיון והתפיסה המנחה אותם.

ג. תשומת לב לנקודות בסיפור- נבקש מהתלמידות להצביע על מילה ששמו לב אליה, שאלה שמתעוררת בהן וכד'.

ד. נקודות לדיון ולימוד:

1. רבי מאיר מבחינתו גם בהתחלה מבקש עליהם רחמים. זה אולי נכתב גם בטיפה אירוניה אבל מן הסתם משקף גם את האמת הפנימית שלו- שמבחינתו באמת אין להם תקנה אחרת.

2.  הדרך בה ברוריה גורמת לרבי מאיר לשנות את דעתו- בענווה. דרך הדרך הלמדנות בה הוא מורגל.  הוא עובר תהליך- עד שבסיום הסיפור מתפלל עליהם שיחזרו בתשובה.

3. התפילה על האחר שעוזרת ומשפיעה, בלי שרבי מאיר כלל יצר איתם קשר- ביטוי לערבות הדדית וגם להשפעה שיכולה להיות על מה שקורה בין שניים גם אם רק אחד עושה את השינוי.

4. מנקודת המבט שלנו של היחס לאחר יש כאן אמון ביכולת של כל אחד להשתנות, היכולת שלנו לראות גם באנשים שפוגעים בנו מאד ונראים לנו כחסרי תקנה איזו נקודה של טוב שהם יכולים בזכותה לשוב בתשובה, הראיה כיצד כשאדם משנה את היחס שלו אל האחר זה בהכרח יצור שינוי במערכת היחסים ביניהם (וכך בכל קשר שיש לנו- גם בין חברות, במשפחה וכד'- כמים הפנים לפנים כן לב האדם לאדם)

5. דברי הרב קוק- עונה על השאלה איך אפשר להתפלל על מישהו שיחזור בתשובה והרי זה סותר את עקרון הבחירה החופשית ותחום זה מסור בידי האדם? הרב אומר שכל אדם רוצה באמת להיות טוב, ואם הוא רע זה רק משום שיצרו אונסו והוא לא מצליח לחזור בתשובה, והוא בוודאי אומלל מכך. אם רק היה מצליח לבחור, בוודאי שהיה בוחר בטוב. מתוך נקודת מבט זו אפשר להתפלל עליו, כמו שמתפללים על חולה שמצבו אינו בידיו.

ה. דף לימוד בחברותות – רבי זירא והבריונים

ו. השוואה בין שני הסיפורים- איסוף נקודות הדמיון והשוני. הדומה: שניהם עוסקים בבריונים שגרים בשכנות לרב, ובסיום הסיפור חוזרים בתשובה. בשני הסיפורים יש לרב (רבי מאיר ורבי זירא) דמות שמציגה גישה מנוגדת לשלו (ברוריה וחכמים) השונה: רבי מאיר מייצג גישה של דין, ובמהלך הסיפור משתנה ומתרכך ונפתח לרחמים. רבי זירא עומד מול חכמים ובעין טובה מקרב את הבריונים. בסיפור על רבי מאיר הבריונים חוזרים בתשובה בעקבות תפילתו ואילו בסיפור על רבי זירא הם חוזרים בעקבות מותו ומתוך החלטה שלהם (ובהשפעה דיעבדית של תפילותיו..)

ז. להרחבת הענין- שני סיפורים מדהימים על רב אריה לוין שמדגימים כיצד אפשר עם לב גדול ומלא באהבה, לראות טוב והשפיע גם על האנשים במקומות הנמוכים ביותר. 

 

 

ברכות י' ע"א

סנהדרין לז ע"א

דמות מרכזית

 

 

עם מה מתמודד?

 

 

באיזו דרך בוחר להתמודד?

 

 

מי מתנגד לדרכו ומדוע?

 

 

כיצד מסתיים הסיפור?

 

 

מה גורם לחזרה בתשובה בכל אחד מהסיפורים?

 

 

 

 

חדש באתר

מספרים בפיוט- הלל בארובה
סיפורו של הלל מזמן אותנו לשיח על התמדה, ועל לימוד תורה בימים של קור וחורף

מהבלוג שלנו

הרהורים על תפקידה של השמחה בבית הספר
לקראת המש... מש... משנכנס אדר – האם עודדנו את התלמידים ליצור , לשמוח או שעסקנו בעיקר בנתינת גבולות וכללים שאסור לעבור?
הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו והיו חלק
מקהילת אנשי חינוך חולמים ויוצרים
אנחנו מתחדשים!!! תכף תכף ועוברים לבית חדש, לאתר חדש. מוזמנים להשתתף איתנו בבניה ובדיוקים, נשמח אם תוכלו להצטרף אלינו ולמלא את 'שאלון לב לדעת'. מחכים לכם... לכניסה לסקר לחצו כאן