בשיעור זה אנחנו מבקשים לפתוח את סוגיית המהדרין במובן הרחב יותר של המילה: הן בהקשר הדתי בחיינו והן בהקשרים נוספים. נשאל שאלות כמו: מה פירושו של הידור? איזו תודעה ואילו רצונות מתלווים לעשייה מהודרת? האם אנחנו מחפשים להדר או דווקא לא?
הלכות כשרות הם אולי התחום ההלכתי בו מוכרות לנו ההבחנות בין דרגות שונות של כשרות והקפדה על פרטים שונים בהלכה.
א. סבב: כפתיח לשיעור זה, אנחנו מציעים להזמין את התלמידים לסבב בו כל אחד מהם זורק באסוציאציה את המילה שעולה בו ביחס למושג "מהדרין". אנחנו מציעים לחזור על התרגיל הזה שלושה סבבים, ובסופו לבקש מכל תלמיד לחשוב האם רוב המילים שעלו בו היו מילים עם מטען שלילי או עם מטען חיובי ביחס למושג "מהדרין"?. במידה ואינכם עושים שימוש בשיעור הנקרא "כשרות לי ולא לך" תוכלו להשתמש בשתי תעודות הכשרות הנמצאות במערך המוצע שם : אחת של מהדרין והשנייה של כשרות רגילה.
ב. תרגיל כתיבה: נשים ברקע מנגינה שקטה (כדאי ניגון חסידי או משהו בסגנון זה) נבקש מכל תלמיד להקשיב בשקט בפנים ולמצוא בתוכו שני קולות: קול ששמח ומחפש להדר וקול שמתנגד ומתקשה עם מושג ההידור. נבקש מכל תלמיד לאחר שלוש דקות של הקשבה שקטה לתת קולות כתובים לכל אחד משני הקולות הללו.
ג. תרגיל מחשבה: נספר לתלמידים שאחת מהאפשרויות לפירוש המושג "להדר" היא בהבנה שמקורה נמצא בשפה הארמית בה האות "ה" והאות "ח" מתחלפות וכן האותיות "ד" ו"ז" ואם כך משמעותו של ההידור היא חיזור. נבקש מהתלמידים לחשוב מחדש על המונח מהדרין ולפגוש אותו כתנועה שמחזרת אחר המצווה. ניתן לתרגיל המחשבה כמה דקות של שקט (אפשר ללוות אותו במילים שיעזרו לתלמידים להיכנס אל המרחב החדש בו ההידור קשור לחיזור, לדוגמא: לומר בקול התאהבות, חיפוש, ריצה, מבוכה, קשר, שייכות וכדומה או לחילופין להיות יותר קונקרטיים ולהציע לתלמידים לחשוב על אדם אהוב שיש לו אירוע כלשהוא ואנחנו מחפשים איך לשמח לקנות לו משהו או סתם להדר/לחזר אחר רצונו וכוונותיו...).
ד. שיתוף ודיון: נבקש מהתלמידים לשתף בתמונה, במחשבה ובהרגשה שצפה בהם לנוכח החידוש במילה הידור ובשדה הסמנטי והרגשי שהיא מביאה איתה. כיצד מחזרים אחר מצוות? כיצד יוצרים עולם בו החיזור אחר מצווה הוא מבוקש ומשמח?
ה. כתיבה אישית: נציע לתלמידים לחשוב על מרחב החיים שלהם ולחשוב על תחום אחד בו הם רוצים להיות מהדרים: כלומר אנשים שמחזרים אחריו ולא רק מתהלכים בו בבינוניות. נבקש מכל תלמיד לכתוב לעצמם מכתב אישי המזמין אותם להדר ולחזר אחר מקסימום בתחום אותו בחרו. נציע לתלמידים להכיל במכתב את הקשיים שגורמים להם להיות בינוניים או ממוצעים בתחום אותו בחרו ולנסות להתמודד איתם במכתב שהם כותבים.
ו. יצירה: נביא לכיתה פלסטלינה בצבעים שונים ונבקש מכל תלמיד לבחור שני צבעים: האחד יסמל אותו והשני את המצוות. נבקש מהתלמידים בעקבות המחשבה החדשה שפתחנו בשיעור זה, כיצד היה משרטט ובונה את היחסים בין שני הצבעים: בינו לבין מערכת המצוות כתנועה של חיזור וחיפוש. בכיתות בהן ניתן להתפתח עוד עם חשיבה סימבולית נוכל לחשוב עם התלמידים מה המחשבה החדשה פתחה אצלם בבחירת הצבע המייצג את ההלכה ובבניית המודל של היחס שלהם כלפי מערכת זו.
שיעור זה עוסק בסוגיית ההידור, אך לא באופן ישיר סביב הלכות כשרות, אלא ביחס לעבודת ה' ואולי לחיים בכלל. הרחבה זו הינה הרחבה משמעותית ויקרה אבל רחוקה מחומר הלימוד שלנו. בכיתות בהם ההרחבה עשויה לבלבל את התלמידים – נכון לבחור שיעורים אחרים מתחום הכשרות שנוגעים באופן ישיר יותר לחומרי הלמידה.
מצורף קישור לשיעור של הרב יואל עמיטל בשאלה ההלכתית האם יש עניין לרדוף אחר קיום מצוות
מצורפים שני מקורות שניתן ללמוד עם התלמידים שפותחים נקודות מבט שונות על שאלת ההידור וההחמרה