מיהו הלל? נכיר את דמותו של הלל דרך עיון באגדה על הלל בבית המדרש.
הימצאות על הגג:
נשאל: מי נמצא על הגג? מתי אנשים נמצאים על הגג? כשרואים מישהו על הגג, מה לרוב חושבים שהוא עושה שם?
מהו היחס בין הגג לבין מה שמתחתיו?
(במידה וגג בית הספר בטוח, ניתן ללמוד את השיעור על הגג).
מפגש עם המקור - רקע:
ספרי, וזאת הברכה, פסיקה שנז:
" ומשה בן מאה ועשרים שנה, זה אחד מארבעה שמתו בן מאה ועשרים שנה ואלו הם משה והלל הזקן ורבן יוחנן בן זכיי ורבי עקיבה. משה היה במצרים ארבעים שנה במדין ארבעים שנה ופירנס את ישראל ארבעים שנה. הילל הזקן עלה מבבל בן ארבעים שנה ושימש חכמים ארבעים שנה ופירנס את ישראל ארבעים שנה.. ".
הלל מגיע מבלל לא"י, כדי לשאול שאלות הלכתיות, לברר שמועות (עוברות במסורת) שאינן ידועות בבבל. בארץ ישראל הלל מתקיים בצמצום, בעוני.
נקרא יחד את האגדה על הלל בבית המדרש:
נבקש מכל התלמידים לבחור את אחת מהדמויות באגדה ולכתוב את הסיפור מנקודת מבטה (ניתן גם לכתוב מנקודת מבט לא אנושית - שלג, בית המדרש וכו').
נשמע תלמידים שמוכנים לקרוא.
לכאורה הסיפור אינו סיפור יוצא דופן - בית המדרש בימי שמעיה ואבטליון שמר על צביון מסויים כנראה בשל התפתחות היחס לתורה עד אותה תקופה (לאורך תקופת בית שני, נצרכו לא פעם החכמים להגן על מעמד התורה ולומדיה בפני מנהיגים תקיפים ומושחתים. להרחבה ניתן לעיין בספרו של הרב בני לאו - חכמים) והלל, שהיה עני, לא היה יכול להכנס אליו. הלל מצידו עשה מאמץ נרחב לשמוע את התורה בכל זאת. על אף רגילותו של המקרה, הסיפור האגדי מדגיש את ייחודו של הלל וייחודו של המקרה.
לימוד מונחה של האגדה בחברותות ואיסוף:
נאסוף את הדברים שעלו בלימוד החברותות.
לאגדה מבנה כיאסטי [לצפייה בתרשים המציג את מבנה האגדה, לחץ כאן].
מבנה זה מדגיש את ההשוואה בין הלל לבין שמעיה ואבטליון, בין הנמצאים בבית המדרש לנמצא מחוצה לו. אמצעו של המבנה, מדגיש את השלג שיורד משמיים על הלל. כפי שניתן לראות מהפסוקים בישעיה, שלג שיורד משמיים מסמל את דבר ה'. בניגוד למצופה, השלג לא יורד על שמעיה ואבטליון מנהיגי אותה התקופה, אלא על הלל, העני, שנמצא מחוץ לבית המדרש.
שמעיה ואבטליון רואים שהבית אפל (אולי שאין התגלות בבית המדרש, דבר ה' לא מגיע), מוצאים את הלל ומבינים ש'ראוי זה לחלל עליו את השבת'. הם מבינים את ההיפוך - דבר ה' אצל הלל.
הלל מוצג כדמות מעבר שמסוגלת לפתוח את שערי בית המדרש לרוצים ללמוד, רצון כנה ללימוד שמביא את דבר ה' לתוך בית המדרש עצמו.
הלל זימן כל אדם ללמוד תורה, וקירב בין האנשים לבין התורה.
אפשרות א - ננסה להקביל את סיפור הלל לחיים שלנו, מיהו הלל היום? מיהו השומר? ומי הם שמעיה ואבטליון?
אפשרות ב - מה יאפשר לנו להיות במקום של הלל - ללמוד תורה מתוך רצון ואהבה ללימוד?