תיכון
יסודי
גני ילדים
חומרי הוראה > תיכון > תושב"ע > שבת - הכנות לשבת

שבת - הכנות לשבת

צוות לב לדעת
הדפסה
מקצוע: תושב"ע
נושא: שבת - הכנות לשבת

בשיעור זה נבחן את ההלכות העוסקות בהכנות שיש לעשות מבעוד יום ובמנגינה המזמינה העולה מהן.

 

 

רקע: 

המלאכות הנאסרות לעשות בשבת מקרינות לא רק על אופי ההתנהגות של כל אחד מאיתנו ביום השבת עצמו, אלא מזמינות ומבקשות מאיתנו לעשות חלק מהמלאכות לפני השבת ולהגיע לשבת אחרי שהתכוננו לבואה. האיסור לבשל בשבת מגיע עם הציווי לאכול בשבת שלוש ארוחות דשנות, ואם כך וודאי הוא שעלינו לנהל את יום השישי כך שיהווה יותר מסופם של ששת ימי המעשה, יום של הכנה והקדמה ליום שבת קודש. 

 

הצעה למהלך שיעור:

א. פתיח: כפתיחה לשיעור נכתוב על הלוח מילים שקשורות לחומר ההלכתי שלמדנו בהלכות בישול בשבת. לא נדון על המילים, אלא נציף אותן בכיתה על הלוח. נשמיע בכיתה את השיר "היום יום שישי.." להלן קישור לביצוע של השיר באתר יוטיוב. וניתן לתלמידים תוך כדי שמיעת השיר להסתכל על אוסף המילים שכתבנו על הלוח: שעון שבת, פלטה, הטמנה, בישול, מיחם, שעון שבת, הדלקת אור, הכנת תמצית תה.

ב. תרגיל מסכם להלכות: כסיכום ללימוד הלכות בישול בשבת, אנחנו מציעים להתחיל את השיעור בתרגיל הבא: נחלק את הכיתה למספר קבוצות, כאשר כל קבוצה תצטרך להמציא סיפור (זה יכול להיות סיפור כתוב, הצגה או לחילופין ניתן לתת לתלמידים תרגיל לקראת השיעור לצלם סרטון של סיפור) ובו דמויות שעושות כמה טעויות בהלכות שבת. ניתן להשאיר את הטעויות לכל המרחב ההלכתי של בישול בשבת או להגביל אותו לנושא בו נעסוק בהמשך השיעור והוא דברים שהיה צריך להכין לפני השבת. לאחר שהסיפורים/הצגות מוכנות נבקש מכל קבוצה לספר/להציג את  הסיפור שלה, כאשר שאר הקבוצות יצטרכו לאתר את כל הטעויות שבסיפור. בדרך זו נוכל לערוך חזרה נחמדה על ההלכות ולפתוח את הנושא של השיעור שלנו.

ג. לימוד: נקרא יחד עם התלמידים את המדרש המפורסם שמקורו בגמרא במסכת שבת דף קי"ט ע"ב, על שני מלאכי השרת המגיעים לביתו של האדם בליל שבת.

ר' יוסי בר' יהודה אומר: שני מלאכי השרת מלווין לו לאדם בערב שבת מבית הכנסת לביתו, אחד טוב ואחד רע. וכשבא לביתו, ומצא נר דלוק ושולחן ערוך, ומיטתו מוצעת, מלאך טוב אומר: יהי רצון שתהא לשבת אחרת כך, ומלאך רע עונה "אמן" בעל כורחו. ואם לאו. מלאך רע אומר: יהי רצון שתהא לשבת אחרת כך, ומלאך טוב עונה "אמן" בעל כורחו (מסכת שבת דף קי"ט ע"ב(

ננסה לחשוב יחד מה מבקש מדרש זה לחדד? אילו פעולות גורמות למלאך הטוב לברך? נשים לב שכל הפעולות הן דברים שעשה האדם לפני שקיבל את השבת והלך לבית הכנסת. כלומר המלאכים מגיעים בשבת, אבל למעשה הם בוחנים כיצד התנהל יום השישי שלפני השבת בבית שלנו – האם התכוננו לשבת? האם שטפנו את הבית? הכנו את הנרות וערכנו את השולחן? . דרך המדרש נפתח דיון ומחשבה על מקומה ותפקידה של ההכנה בחיים שלנו בכלל עם מיקוד לעניין השבת: איך נראית השבת שלנו אחרי שהתכוננו אליה? כיצד נראה יום שישי שלנו ומה אנחנו כוללים בכותרת "הכנות לשבת" (האם רק עניינים טכניים או גם הכנה מהותית יותר והאם העניינים הטכניים מסייעים לנו אולי גם להכנה הפנימית..)

ד. תרגיל כתיבה: נבקש מכל אחד מהתלמידים לנסות ולהיזכר ביום שישי ובשבת האחרונה אצלו בבית ולנסות לדמיין את כניסת המלאכים לבית שלו. לאחר כמה רגעים של דימיון (כדאי לשים מוזיקה נעימה ברקע, לדוגמא את השיר "שלום עליכם מלאכי השלום" להלן קישור לביצוע ביוטיוב)

נבקש מכל תלמיד להעלות על הכתב את השיחה שהתנהלה בין שני המלאכים בכניסתם לביתו בשבת שעברה. נוכל להציע להם גם להוסיף שיחה דמיונית שהוא או מישהו אחר מבני הבית עונה ומגיב לשיחת המלאכים ביניהם. במידה ויש מי מהתלמידים מוכן לקרוא בקול את הדברים שכתב – נאסוף כך את התרגיל. הבעייתיות שעלולה להיות בתרגילך זה היא שיפוטיות כלפי בית ההורים וחשיפתו באור שלא בטוח ינעם לתלמידים שלנו. ניתן להפוך את התלמיד ביום שישי בבית שיקימו בע"ה יום אחד או להישאר בתרגיל המקורי אך לומר משהו שזו התמודדות לא פשוטה כמעט בכל בית יהודי ובחיוך לספר שגם אצלנו זה ככה..

ה. כתיבה אישית: בסיכומו של השיעור, נבקש מכל תלמיד לכתוב לעצמו תפילה אישית שהיה שמח להעניק לעצמו בעקבות השיעור (כדאי לחדד את בחינת ההענקה והמתנה שיכולה להיות בעצה טובה, בחינה שמנטרלת את כל הביקורתיות והשיפוטיות שעשויה להתלוות לכתיבה הזו) – כיצד עליו להתנהל ביום שישי? ממה הוא צריך להיזהר ואת מה הוא צריך לחזק בהתנהגות שלו? על אילו הכנות השבת הוא היה מציע לו לקחת אחריות ומה הוא היה שמח להוסיף להכנות המשפחה לקראת השבת? לאחר הכתיבה האישית, אפשר להציע לתלמידים לחזור הביתה ולשתף את המשפחה בשיעור ובמחשבות שהוא העלה בהם.

 

תשומת לב:

שיעור זה אמנם לא עוסק באופן ישיר בהלכות שנדרשים התלמידים ללמוד לקראת בחינתה בגרות, אך נכון ללמוד יחד לאחר שמסיימים את לימוד כל הלכות שבת שבחוברת הלימודים והוא כולל בתוכו תרגיל שיכול להוות ממש סיכום וחזרה על החומר כולו.

 

הרחבה:

מצורף קישור למאמר הלכתי שכתב הרב יואל עמיטל המלמד בישיבת שעלבים ועוסק בהיבטים הלמדניים של סוגיית הכנה לשבת ובמשמעויות הנגזרות מהם

 

מצורף קישור לראיון עממי שנתן הרב בנימין שוורץ ועוסק בתפקידה של השבת וההכנות אליה בעולם המודרני שלנו

 

 

חדש באתר

השתלמויות בבתי ספר
אנו מציעים לבתי ספר השתלמויות שנתיות ומפגשים חד פעמיים לאורך השנה ובחופשת הקיץ וכן ליווי פדגוגי מתמשך. רוצים לשמוע עוד? השאירו פרטים ואנחנו נחזור אליכם בהקדם.

מהבלוג שלנו

הרהורים על תפקידה של השמחה בבית הספר
לקראת המש... מש... משנכנס אדר – האם עודדנו את התלמידים ליצור , לשמוח או שעסקנו בעיקר בנתינת גבולות וכללים שאסור לעבור?
הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו והיו חלק
מקהילת אנשי חינוך חולמים ויוצרים
אנחנו מתחדשים!!! תכף תכף ועוברים לבית חדש, לאתר חדש. מוזמנים להשתתף איתנו בבניה ובדיוקים, נשמח אם תוכלו להצטרף אלינו ולמלא את 'שאלון לב לדעת'. מחכים לכם... לכניסה לסקר לחצו כאן