הגמרא דנה לגבי מצבים של 'נזק בגרמא', הווי אומר נזק שנוצר בעקיפין ולא בצורה ישירה ע"י פעולת האדם. אף שהאדם שהזיק בעקיפין אינו משלם, הרי שאין רוח חכמים נוחה הימנו, היות ודרכו נגרם נזק לחבר. הכלל המנחה במקרים אלו הוא " פטור מדיני אדם וחייב בדיני שמים".
הרמב"ן על פתיחת פרשת קדושים ( ויקרא י"ט-ב'), מבאר שהציווי "קדושים תהיו", כוונתו להזהיר את האדם שלא יעשה דברים מותרים בהם אומנם אינו עובר על איסור, אך הינם דברים מזיקים ולא ערכיים. לדוגמה, אדם יכול לאכול ולשתות בגרגרנות, אך לטעון, 'איני עובר איסור כי האוכל כשר', או לשתות הרבה יין ולהשתכר ולומר כי גם בכך אין איסור, אך יתמכר לטיפה המרה. על כגון אלו ועוד אומר הרמב"ן שהציווי 'קדושים תהיו' משמעו – אל תהיו נבל ברשות התורה.
בדיקה ובחינה של המעמד הערכי והנפשי של האדם בעשותו דברים שפורמלית הם תקנים, או שלא ניתן לחייב עליהם תשלום או אינם גורמים עונש, אולם הם מזיקים לזולת או לאדם עצמו.
נקדיש תשומת לב לזיהוי התהליך, נעמוד על המניעים לפעולה זו ונלמד כיצד להיות מודע לה ולהימנע ממנה.
נקרין מקרה שהובא בפני בית המשפט לתביעות קטנות. חברה שגייסה נערים ונערות לצילומים בסט של סרטים או פרסומת, דרשה מהם כסף עבור קורס לשחקנים, ולא התחייבה לתת להם עבודה לאחר מכן. נערה אחת פנתה לחברה, שילמה בעד קורס הכשרה כביכול, ולמעט פעם אחת שנקראה להיות ניצבת בתוכנית של יאצפן (בהתנדבות), לא קיבלה שכר ולא פניות נוספות.
נחלק את התלמידים לקבוצות, ונציג בפניהן מספר שאלות הבהרה על המקרה:
הקבוצה תדון על המקרה, ותכתוב שתי טענות בעד הנערה, ושתי טענות בעד החברה.
המורה אוסף את הטענות מכל הקבוצות ורושם אותן על הלוח [אם המורה מעוניין לעשות שימוש בחלק זה כמשחק המשך (כמו דיבייט או משפט), חשוב שבשלב הזה לא יתן את פסק הדין].
בהקשר ההלכתי, נדגיש כי הגמרא מתעסקת גם בדברים שגורמים נזק לחבר, אך לא ניתן לגבות תשלום על הנזק הנ"ל. מעשים מסוג זה נקראים לרוב ' גרמא ' - כלומר, נזיק עקיף שנגרם לחבר על ידי או על ידי רכושי.
נשאל במליאה הכיתתית:
אנו מעוניינים לעסוק בסיטואציות שבהן אומנם על פי החוק הפורמלי האדם התנהג כשורה , אולם לפי צוו המצפון, היתה זו התנהגות שאינה הולמת.
אפשרות א' - דרמה
נחלק את התלמידים לקבוצות קטנות ( 4-5) ונכתוב להם את ההוראה הבאה:
עליכם לספר לקבוצה סיפור שאתם מכירים אישית, על מציאות בו אתם, או אחד ממכריכם, התנהג באופן תקין פורמלית, אך מוסרית ומצפונית הרגשתם שהיה שם מחדל (חשוב שהתלמידים יבארו מה היה תקין, ומה גרם לאי-מוסריות המעשה. כמו כן חשוב שיתארו את הרגשות של האנשים בסביבה למעשה הנ"ל).
מתוך הסיפורים של הקבוצה , נבחר סיפור אחד, אותו התלמידים ימחיזו וישחקו בפני הכיתה. ההצגה הטובה ביותר תזכה בפרס, כאשר הקריטריונים להצלחה הם :
אפשרות ב' - כתיבה
כתיבת מכתב : התלמידים יתבקשו לכתוב מכתב מהצד הפוגע או מהצד הנפגע, על מעשה בעייתי שהם עשו כלפי חבר או כלפי אחד מבני המשפחה. ניתן לבחור נקודת מבט שמסבירה לצד הפוגע, מה רע במה שהוא עשה. ניתן גם לכתוב מנקודת מבט של המואשם ( הפוגע) שהוא מסביר מדוע לדעתו אין בעיה במעשיו, ובכך הוא מנסה לשכנע את הפונה והמאשים אותו.
אם מורגש כי ישנה פתיחות ואומץ , ניתן לבקש מ 2-3 תלמידים לשתף במכתב שהם כתבו (הדבר אינו הכרחי, ודורש רגישות יתר).
[1] בב"מ צ"א. לפי רש"י 'אתנן אסרה התורה ואפילו בא על אימו' מסביר שבדין קים ליה בדרבה מיניה, אומנם אם התחייב מיתה ופטור מלשלם, זה רק בדיני אדם, כי לא ניתן לגבות את החוב על מעשה שכבר נענשים עליו, אולם בדיני שמים הוא מחוייב לתת כסף. אפשרות אחרת, אומר רש"י, שבמידה שהניזק תפס את ממונו של זה שהתחייב בדיני שמים לא ניתן יהיה להוציא ממנו. רבי משולם מלוניל אומר שמי שנתחייב בדיני שמים פסול לעדות היות ורובץ עליו חשבון כספי, ובכך הוא כמו גזלן שפסול לעדות. דעה אחרת: היות ואין כאן חיוב ממוני אלא עוון על שהפסיד את חבירו, מדרכי התשובה הוא שיחזיר את הכסף שהפסיד לחבירו ובכך יחזור הוא בתשובה כלפי השמים.
[2] במסכת שבת דף פט עמוד ב: "...דל עשרין דלא ענשת עלייהו..." רש"י מסביר שם - "שכן מצינו בדור המדבר שלא ענש הקדוש ברוך הוא אלא מעשרים שנה ומעלה, דכתיב (במדבר יד) במדבר הזה יפלו פגריכם וגו' מבן עשרים שנה ומעלה אשר הלינותם עלי".
בזה"ק וירא (דקי"ח ב') מחלק ז"ל: "הא אוקמיה דלאו בר עונשין הוא דבי דינא דלתתא (של מטה) עונשין מתליסר שנין וב"ד דלעילא ( שלמעלה) מכ' ואע"ג דחייבא הוא לאו בר עונשים הוא".
ז"א, שבית דין בעולם הזה באמת מעניש מגיל 13, אולם ב"ד של מעלה מעניש מגיל 20 למרות שהוא בר עונשים כבר מגיל 13.
ומביא בשו"ת הרשב"א (חלק ו סימן קעט) טעם: "והטעם לפחות מעשרים שאינו דן דיני נפשות אפי' שהביא ב' שערות לפי שאין אדם עומד על שלמות דעתו עד שיהא בן עשרים ולפיכך אינו נידון בדיני שמים עד שיהא בן עשרים".