שיעור מרחוק לראש השנה על פי מודל למידה במרחב.
מה אפשר למצוא בשדה?
אפשרות א - שיתוף תמונות ודיון :
נבקש מהתלמידים לצאת מחוץ לבית שלהם, למקום שמבחינתם הוא 'הבחוץ' שלהם. נבקש מהם לשתף תמונה של המקום (בפלטפורמות שונות - ווטצאפ, לוח שיתופי, גוגל ועוד...).
נדון ביחד בכיתה:
אפשרות ב - תרגיל במרחב:
נבקש מכל התלמידים לבחור ספר לקריאה ולנסות לקרוא אותו בכמה מקומות - ליד שולחן, במיטה, בחצר, ברחוב ועוד.
נשאל:
נקרא יחד עם התלמידים סיפור שמופיע בשבחי הבעש"ט. (אפשר לבקש מהתלמידים להיות בחוץ בזמן קריאת הסיפור).
נוסח א' (דב-בער בן שמואל מלינץ – שבחי הבעש"ט)
נחזור על הסיפור יחד עם התלמידים. נבקש מהתלמידים להעלות שאלות על הסיפור (אפשר לכתוב את השאלות בגוגל דוקס סביב הסיפור).
נשים לב :
הביטוי 'עם שבשדות' מופיע בגמרא בראש השנה. נפנה לעיין בסוגיה המופיעה שם ונראה כיצד היא שופכת אור על הסיפור. ניתן ללמוד את ההתובוננות בחברותות (בחדרי זום) או במליאה בדיון משותף.
הסוגיה בסוף מסכת ראש השנה (דפים לד- לה) עוסקת ביחס בתפילת הציבור בין שליח הציבור לבין המתפללים. לדעת חכמים כל אחד מהמתפללים חייב להתפלל בעת תפילת הציבור, ואילו לדעתו של רבן גמליאל תפילתו של שליח הציבור מוציאה ידי חובה את כל המתפללים:
נעבור לעיון בסוף הסוגיה והמסכת:
את מי פוטר רבן גמליאל מתפילה? מדוע?
רבן גמליאל נשיא ישראל, חושב על 'העם שבשדות'. גם בזמנים בהם אנשים לא יכולים להתפלל תפילתו של שליח הציבור היא תפילתם. נראה שרבן גמליאל מבקש לכלול בתפילה את כלל העם, גם את אלו שלא יכולים כעת לקחת בה חלק. תפקיד התפילה, ותפקיד שליח הציבור הוא להקשר עם העם בשדות - עם כלל העם. שליח הציבור מתבקש להיות בתפילתו מעבר לביטוי הנפש האינטימי של המתפלל ולחובה של כלל העם לקשר עם ה'.
נשים לב שהביטוי 'עם שבשדות' מופיע בסיפור של הבעש"ט ובסוגיה בר"ה. מה משמעות השימוש החוזר בביטוי?
אפשר שהבעש"ט מבקש גם הוא להחזיר את התפילה אל העם, לשתף אותם. אך בניגוד למציאות התלמודית בה החידוש היה בשיתוף העם שבשדות בהתרחשות הדתית בבית הכנסת, הבעש"ט בתקופתו (כשהתפילה כבר שגורה, ושליח הציבור כבר מובן מאליו) - מחפש את הפתחים, את התפילה שתפתח את בית הכנסת, את היציאה החוצה שתאפשר את החידוש, את המיית הלב ואת המפגש האמיתי עם ה'.
מהו השדה שלנו? מיהם האנשים שנמצאים בשדה? ואיך אנחנו יכולים בשדה שאנחנו נמצאים בו להעלות את התפילות שלנו?
חפשו את "השדה" שלכם. מה נותנת לנו ההמצאות בשדה? מי שליח הציבור שלנו ואיך אנחנו יכולים להפוך להיות שליח ציבור?
בשיעור הכרנו סיפור של הבעש"ט ואת המפגש שלו עם סוגיה תלמודית. ראינו כיצד הקשר בין הסיפור לסוגיה מחדש את המבט על תפילה ועל המשמעות של המצאות בשדה ותפילה משותפת.