תיכון
יסודי
גני ילדים
חומרי הוראה > תיכון > היסטוריה > העלייה השנייה

העלייה השנייה

עודד כהן
הדפסה
מקצוע: היסטוריה
נושא: העלייה השנייה

 

מי אוכלוסיית היעד? כיתה...

כיתה י'

מהו הנושא של השיעור?

כיבוש השמירה וכיבוש העבודה בעלייה השנייה.

מהן המטרות של השיעור?

  • הכרת המושגים "כיבוש העבודה" ו"כיבוש השמירה".
  • הכרה של תפיסות שונות של יהודים בא"י לגבי שאלת ההתיישבות בארץ.
  • הבנת הקונפליקטים שעמדו בפני היהודים בא"י בתקופה הנידונה.

מהם התכנים, המושגים, הרעיונות והשאלות המרכזיים של הנושא?

  • כיבוש העבודה וכיבוש השמירה והקונפליקטים הנובעים ממושגים אלו.
  • איכרי העלייה הראשונה.
  • פועלי העלייה השנייה.
  • ארגון "בר גיורא" וארגון "השומר".
  • א.ד. גורדון.
  • י.ח. ברנר.
  • ישראל שוחט.

הפעילות הפותחת

בפתיחת השיעור אקריא לכיתה קטע מהספר "רומן רוסי" של מאיר שלו המציג את אתוס העבודה של בני העלייה השנייה. בסיום הקריאה אשאל האם לדעתם החזון המתואר בספר היה פשוט לביצוע? ע"מ לקבל תשובה אעבור לחלק המרכזי של השיעור כפי שאפרט מייד.

מהו רצף הפעילויות המרכיבות את גוף השיעור? (+ לוח זמנים משוער)

הקראת קטע מ"רומן רוסי והעלאת השאלה - 5 דקות.

חלוקת הכיתה לחמש קבוצות, כל קבוצה תקבל דף עם אחד מהשמות/מושגים הבאים ותיאור שלהם: א.ד. גורדון, י.ח ברנר, ישראל שוחט, איכרי ראשל"צ (כמייצגים את העסקת פועלים ערבים בחקלאות), איכרי ראש פינה (כמייצגים העסקת שומרים ערבים). כל קבוצה תצטרך לסכם את עמדתה בנושא הרלוונטי תוך ניסיון ליצור אמפתיה אצל התלמידים ובקשה מהם "להכניס את עצמם לנעליהם של הדמויות" (גורדון, ברנר ואיכרי ראשל"צ – כיבוש העבודה ; שוחט ואיכרי ראש פינה – כיבוש השמירה.) בתום 10 דקות יקריא נציג מכל קבוצה את מסקנות הקבוצה בעד או נגד עבודה ושמירה עברית, בסוף הפעילות תוצג על הלוח טבלת בעד/נגד. – 20 דקות.

חלוקת דף המסכם את הדעות בעד ונגד עבודה ושמירה עברית, והסברים בנוגע אליו – 5 דקות.

חזרה לשאלה שפתחה את השיעור, איך רואים התלמידים כעת, לאחר שראו את הצדדים השונים של הסוגיות, את החזון שהוצג ב"רומן רוסי", תוך הסבר קצר ומעשיר על אופיו האירוני של ספר זה לגבי אתוס העלייה השנייה. – 10 דקות.

מהי הפעילות המסכמת את השיעור?

דיון מסכם בקונפליקטים ובדעות השונות של תושבי א"י בתקופה הנידונה.

 

 

 

אהרון דוד גורדון (1856-1922)

ממנהיגי העלייה השנייה. גורדון עלה מרוסיה לארץ ישראל בשנת 1904 בהיותו בן 48. למרות גילו המבוגר מרוב עולי העלייה השנייה, עבד בעבודה חקלאית בפתח תקווה, בראשון לציון ובכמה מושבות בגליל ובדגניה. הוא נהג להקשיב לעולים הצעירים שנהגו להתאסף סביבו ולעודד אותם בשעות משבר. גורדון טען כי זכותו המוסרית של העם היהודי על ארץ ישראל תֵירכש בעבודת כפיים. התנגד לעבודה הלא-יצרנית שאפיינה את היהודים בגלות, וראה אותה כמחלה, הוא האמין שהשינוי שיחול בדמות עם העובד את אדמתו יהיה המַרְפֵּא לעם, גורדון הכריז כי "בעבודה לקינו ובעבודה נירפא". הוא האמין שעבודת האדמה תיצור קשר בין העם לבין הארץ ותחולל את תיקון הפרט והעם כולו. בשנת 1905 הקים גורדון את מפלגת "הפועל הצעיר" שחרטה על דיגלה את עקרונות כיבוש העבודה וכיבוש הקרקע.  

 

יוסף חיים ברנר (1881-1921)

הסופר יוסף חיים ברנר עלה לא"י מאוקראינה בשנת 1909. סיפוריו ומאמריו הפכו לאבן שואבת למחנה הפועלים. ברנר הבין את העוצמה הטמונה בפועל העברי ועל אף שבעצמו כמעט ולא עבד בעבודה חקלאית, הוא נשא את דגל הפועל. הנוער העברי ראה בברנר את "מורה הדור" וכל ספר או מאמר שלו היו בבחינת יום חג לפועלי ארץ ישראל. ברנר מרד במסורת היהודית, שלל את הגולה מכול וכול. בחלוציות ראה את דרך ההגשמה הנכונה. סיסמתו הייתה "תחי העבודה העברית האנושית".                    יוסף חיים ברנר נרצח בידי פורעים ערבים ביפו בשנת 1921.

 

איכרי ראשון לציון

ראשון לציון נוסדה בשנת 1882 ע"י יהודים יוצאי רוסיה וליטא. המושבה נתמכה ע"י הברון רוטשילד ובהמשך ע"י יק"א. רבים איכרי ראשון לציון היו שומרי מסורת (בניגוד לפועלי העלייה השנייה). במקרים רבים העדיפו האיכרים בראשון לציון להעסיק פועלים ערבים, שהיוו כוח עבודה מנוסה, יעיל וזול, על פני פועלים יהודיים שהיו ללא ניסיון בעבודה חקלאית ודרשו שכר גבוה.

 

ישראל שוחט (1886-1961)

חלוץ, מייסד ארגון השומר.  ישראל שוחט נולד בביילורוסיה למשפחה בעלת אדמות, הוא קיבל חינוך יהודי מסורתי וכשגדל נסע לוורשה ללמוד מסחר. לאחר מכן הוריו רצו שילמד אגרונומיה בגרמניה אך שוחט, שהיה חבר ב"פועלי ציון", החליט לעלות לארץ ישראל. הוא הגיע לארץ בשנת 1904 ועבד כחקלאי בפרדסי פתח תקווה וביקבי ראשון לציון. כבר בראשית ימיו בארץ ישראל, טען שוחט שיש לנקוט בהגנה יהודית על המתיישבים. באותה תקופה נהגו המתיישבים לתת את השמירה לערבים אך הוא טען שעליהם לסמוך על אחיהם היהודים ולא על השומרים הערבים. ב-1906 שוחט ארגן את קבוצת השומרים היהודים הראשונה בזיכרון יעקב ובשנה בחולפת הוא ייסד את ארגון "בר-גיורא" חבורה סודית שסיפקה הגנה יהודית למתיישבים, בהתחלה ביישובי והגליל ואחר כך בכל רחבי היישוב. מתוך חבורה זאת קם ארגון השומר, ושוחט נבחר למנהיג הארגון עד לפירוקו ב-1920 .

 

איכרי ראש פינה

המושבה ראש פינה הוקמה בשנת  1882 ע"י יהודים מרומניה. בשנת 1883 לקח הברון רוטשילד את המושבה תחת חסותו והוקמו בה מפעל לייצור משי, בית בד, יקב ועוד. כמו מושבות רבות של אנשי העלייה הראשונה, גם אנשי ראש פינה הגנו על עצמם בראשית דרכה של המושבה, אך עם בואו של רוטשילד החלו לשכור שומרים זרים: ערבים, בדואים וצ'רקסים שהיו זולים יותר. בנוסף לכך האמינו איכרי ראש פינה כי העסקת השומרים הלא-יהודיים תשמור על יחסים טובים עימם.

 

 

 

חדש באתר

מסעות למידה
יוצאים לדרך עם מסע למידה למורי מקצועות הקודש ומסע למורי מקצועות רבי המלל.

מהבלוג שלנו

הרהורים על תפקידה של השמחה בבית הספר
לקראת המש... מש... משנכנס אדר – האם עודדנו את התלמידים ליצור , לשמוח או שעסקנו בעיקר בנתינת גבולות וכללים שאסור לעבור?
הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו והיו חלק
מקהילת אנשי חינוך חולמים ויוצרים
אנחנו מתחדשים!!! תכף תכף ועוברים לבית חדש, לאתר חדש. מוזמנים להשתתף איתנו בבניה ובדיוקים, נשמח אם תוכלו להצטרף אלינו ולמלא את 'שאלון לב לדעת'. מחכים לכם... לכניסה לסקר לחצו כאן