על דמותו ופועלו של ר' זירא. הצעה למערכי שיעור לשלשת חלקי הפרק.
רבי זירא, או רבי זעירא כפי שהוא מכונה בתלמוד הירושלמי, הוא אמורא בבלי, שבהמשך עלה לארץ ישראל, חי בדור השלישי לאמוראים. בבבל היה תלמידו של רב יהודה ולאחר עלייתו לארץ למד בבית המדרש של רבי יוחנן. היה ידוע ברצינותו הרבה ובדקדקנותו בנוסח השמועות שנאמרו מפי חכמים.
(בבלי ערובין פ ע"א, בבלי בבא מציעא מג ע"ב בבלי נידה מח ע"א) כמה סיפורי ניסים מופלאים נקשרו בדמותו (בבלי מגילה ז ע"ב, בבלי סנהדרין סה ע"ב) זכה לאריכות ימים ונפטר בשיבה טובה.
א. גדולתו בתורה- ענוותנותו, מסירותו של רבי זירא ללימוד התורה ודייקנותו הרבה במסירת התורה.
ב. עלייתו לארץ- ההתמודדות עם התנגדותו של רבו, רבי יהודה, לעלייה לארץ, הדרך לארץ ישראל וקשיי ההיתערות בארץ החדשה - על המנטליות השונה כל כך מזו הבבלית- הן בלימוד התורה הארצישראלי והן ביחסם של בני הארץ כלפיו.
ג. קירוב רחוקים- דרכו השקטה ומלאת הענווה של רבי זירא לקרב גם את הרחוקים והקשים ביותר.
תרגום: רבי זירא היה מתחבא מפני הסמיכה, שאמר רבי אלעזר: לעולם היה בחשכה וכך תחיה. כיון ששמע את מה שאמר רבי אלעזר: אין אדם עולה לגדולה אלא אם כן מוחלין לו על כל עונותיו- גילה את עצמו. כשסמכו את רבי זירא שרו לו כך: לא כחל ולא שרק ולא פירכוס - ויעלת חן.
בסיפור הסמיכה של רבי זירא (שהתקיימה בארץ ישראל משום שאין סמיכה בבבל- בבבל הוא נקרא רב זירא, ולאחר הסמיכה בארץ נקרא רבי זירא) ניתן לראות את הערכתם הרבה של חכמים אליו, שזה מקרוב הגיע מבבל ובכל זאת קנה מהר את מעמדו בקרב תלמידי החכמים של ארץ ישראל. כמו כן אנו למדים מסיפור זה על ענוותנותו הרבה, ועל כך שברח מן הגדולה והשררה. מעניין לראות כיצד רבי זירא עומד מול שתי מימרות של רבי אלעזר- ששתיהן מבטאות כנראה קול פנימי הקיים בתוכו- מצד אחד הרצון להצניע את עצמו, ומן הצד השני- הרצון לזכות למחילת עוונות.
השיר ששרו לו בזמן הסמיכה מבטא את ענוותנותו הרבה של רבי זירא ואת האמת הפנימית המאפיינת אותו, ללא צורך בגינונים חיצוניים.
בעקבות מקור זה ניתן לעסוק במתח שבין צניעות וענווה לעשייה והכרה ציבורית וכן ביחס שבין גינוני כבוד והדר (אותם אפשר להשוות לכחל והשרק המוזכרים ב"שיר הסמיכה" של רבי זירא) לבין פשטות נטולת גינונים – יתרונות וחסרונות של כל צד.
הגמרא בה מנסים תלמידי רבי זירא להבין את סוד אריכות הימים לה זכה, מצויה בתוך רצף של סיפורים דומים, בהם ניתנות תשובות שונות לשאלה זו אצל חכמים שונים. בספרו מסילת ישרים (פרק יט) מסביר הרמח"ל כי המשותף לכל הדברים המזכים באריכות ימים הוא מידת החסידות- דקדוק במצוות שבין אדם למקום לפרטיהן עד כמה שידו של אדם מגעת, והקפדה מקסימלית בכבוד הבריות ומאמץ תמידי להיטיב לאחר.
את העובדה שזכה לאריכות ימים מייחס רבי זירא להנהגותיו המיוחדות שמבטאות הן מסירות מיוחדת ללימוד התורה והן יחס רגיש לחברה הסובבת אותו.
את הביטוי "ולא ששתי בתקלת חברי" אפשר להסביר בשתי דרכים- 1. לא שמחתי בליבי כאשר ראיתי שחברי מתבזה- מה שיכול להגדיל את ערכי לעומתו. 2. לא הרשיתי לעצמי להחצין שמחה ולעלוז כאשר היה בסביבתי חבר פגוע.
יצירת הקשר בין ההתנהגות בעולם הזה לבין אריכות הימים מעוררת את שאלת השכר והעונש- הרי ראינו צדיקים גדולים שלא זכו באריכות ימים, וכן מקובלנו ששכר המצוות הוא בעולם הבא ולא בעולם הזה. יש המסבירים שהידור מצווה או עשיית מצוות מעבר לחיוב המינימלי אכן יכולה להוסיף לאדם שנות חיים.
רבי נחמן מברסלב הסביר את הביטוי "אריכות ימים" לא כתוספת של ימים ושנים לחיים, אלא כהרחבת והעמקת כל יום ויום בפני עצמו. הסבר זה יכול לתת הבנה וגישה אחרת אל המושג של אריכות ימים (אם כי וודאי שבפשט רבי זירא אכן זכה לשנים רבות)
תרגום:
רבי זירא, כשהיה נחלש מתלמודו, היה הולך ויושב בפתח ביתו של רבי נתן בר טובי, אמר: כאשר יצאו חכמים (מבית המדרש) אז אקום ממקומי (לכבודם) ואקבל שכר.
יצא ובא רבי נתן בר טובי,
אמר לו: (רבי זירא לרבי נתן) מי אמר הלכה בבית המדרש?
אמר לו: כך אמר רבי יוחנן: אין הלכה כרבי יהודה שאמר: מתפלל אדם של מוסף ואחר כך מתפלל של מנחה.
אמר לו: רבי יוחנן אמרה?
אמר לו כן.
שנה ממנו ארבעים פעמים.
אמר לו: (רבי נתן לרבי זירא) אחת היא לך? (רש"י: שלא למדת דבר משמו של רבי יוחנן אלא זו בלבד, לכך חביבה היא לך) או חדשה היא לך? (רש"י: שהיית סבור שאחד מן האחרים אמרה.)
אמר לו: חדשה היא לי, משם שהייתי סבור שרבי יהושע בן לוי אמרה (ולא רבי יוחנן)
בסיפור על רבי זירא היושב בפתח בית המדרש כשחלש כוחו מן הלימוד ניתן לראות את מסירותו העצומה לתורה- גם כאשר אין בו כוח להמשיך בלימוד, הוא דואג לשים עצמו בסיטואציה בה יזכה למצווה של כבוד תלמידי חכמים. מן הדו שיח שביו לבין רבי נתן ניתן ללמוד על תכונה נוספת שאפיינה את רבי זירא ואת דרך לימוד התורה שלו- הדייקנות בדרך מסירת השמועות הנאמרות מפי חכמים ומסירתן. (תכונה זו עולה אף ממקורות אחרים כמו ברכות לג ע"ב, חוליןע"א ועוד. כמו כן בירושלמי (שבת יא:) קראו עליו את הפסוק ממשלי (כ, ו) "ואיש אמונים מי ימצא") אנו רואים כאן את הרצון לקבל את התורה ולהעביר אותה בצורה המדוייקת והמבוררת ביותר.
החזרה על לימודו 40 פעמים מבטאת רצון להפנים את הלימוד באופן עמוק, וכמו שאמרו חכמים "אין אדם עומד על דעת רבו עד 40 שנה" (ע"ז ה ע"ב) כמו כן הדבר מזכיר את מעמד הר סיני ומתן תורה שהיה 40 ימים לאחר יציאת מצרים.