שיעור זה הוא השני בשיעורים על סוגיית בא במחתרת ויעסוק במחלקות הלכתית בין הרמב"ם לראב"ד הקשורה לדין בא במחתרת והיא כיצד יש להבין את הביטוי "אם זרחה השמש עליו" המופיע בפסוקים ומתאר את המצב בו אין היתר להפעיל את דין בא במחתרת.
מחלוקת הלכתית זו קשורה בטבורה למחלוקת עמוקה יותר בשאלת היחס בין פשט לבין מדרש הלכתי בפרשנות התורה. נושא חשוב זה שמטריד לא אחת את התלמידים שלנו בלימוד הלכה ובקשר שלה למה שנראה שעולה מפשטי הפסוקים יהיו הבסיס לשיעור זה.
הצעה למהלך שיעור:
א. פתיחה: ניתן לכל תלמיד אוסף של פסוקים שעל פי הפשט במובן הרדיקלי של המילה מובנים באופן שונה מאשר המדרש ההלכתי שלהם. נבקש מכל תלמיד לנסות ולכתוב מה הפרשנות של הפסוק וההלכה על פי הפשט ועל פי המדרש ההלכתי. תרגיל זה יפתח את הפער שבין קריאות אלו ואת ההיגיון שיש בכל קריאה. (דוגמא לפסוקים: "עין תחת עין", " לטוטפות בין עיניך", "וקצותה את כפה", לפני עיוור לא תתן מכשול", "חרש לא תקלל")
ב. ניסוח מחדש: ניתן לכל חברותא את הפסוקים מספר שמות העוסקים בדין "בא במחתרת" ונבקש מהם לנסח אותם מחדש באופן שלא ישאיר מקום לשאלות. כמובן שהמוקד שלנו בשיעור זה יהיה הביטוי "אם זרחה השמש עליו" שעל פי הפשט מובן כאור יום ועל פי הדרש מובן כוודאות שהגנב לא בא על מנת להרוג. במידה וניסוח מחדש של הפסוק כולו עלול להסיט את התלמידים ממוקד הדיון ולקחת יותר מידי זמן, נוכל להסתפק בלבקש מהם לנסח מחדש את החלק הזה שבפסוק.
ג. לימוד: נלמד את הרמב"ם בהלכות גניבה פרק ט' הלכות ז-ח ואת השגת הראב"ד על אתר. נבקש מהתלמידים לחדד את נקודת המחלוקת שבין הרמב"ם והראב"ד: הרמב"ם סובר שהביטוי "אם זרחה השמש" צריך להיות מובן על פי משמעותו הסימלית, דהיינו: וודאות על מה בא הגנב והשאלה האם הסיטואציה מתרחשת ביום או בלילה איננה רלוונטית לדיון, ואילו הראב"ד סובר שהביטוי "אם זרחה השמש" צריך להיות מובן כפשוטו, דהיינו באור יום לעולם אין דין בא במחתרת. (במידה והתלמידים מתקשים בהבנת ההבדל שבין הפוסקים, ניתן להם לקרוא את הערת המגיד משנה על אתר שמגדיר את ההבדל הזה)
ד. דיון מקומי: נבקש מהתלמידים לחפש בתוך הסוגיות שלמדנו קולות שמחזקים את אחד משני הפירושים שראינו. כפי שמעיר המגיד משנה הברייתא בגמרא ששואלת את השאלה: "וכי השמש עליו בלבד זרחה?" מפקיעה את האפשרות להבין את הפסוק כפשוטו שמדובר באור יום ועוברת להבנה שמדובר בשאלה של וודאות. נשאל את התלמידים איך הם חושבים שהראב"ד קרא את הגמרא הזו. זה תרגיל טוב בלבחון קריאה הלכתית על רקע קריאה פרשנית: הן בקריאת הפסוקים שבתורה והן בקריאת הברייתא שבגמרא. כמו כן ננסח עם התלמידים את העיקרון הפרשני שעומד בבסיס כל אחת מהפסיקות הנ"ל.
ה. דיון כללי: נחזור לדוגמאות שנתנו לתלמידים בראשית השיעור ונפתח עם התלמידים דיון רחב יותר ביחסי פשט ודרש: מה המשמעות לכך שחז"ל פירוש את התורה לא על פי פשטה בלא מעט דוגמאות? מה הקשיים שפרשנות זו יכולה לעורר בנו וכיצד נוכל להתמודד עם הקשיים הללו? דיון זה עשוי להציף את חשיבות התלמיד חכם במערכת ההלכתית שהוא בעל הרשות לדרוש את הפסוקים ומאידך את הקושי שיתכן שיש לתלמידים באמונת חכמים זו. זה דיון חשוב והכרחי בניית החיים הרוחניים והדתיים של התלמידים וכדאי לתת לו את המרחב וההתייחסות.
ו. תרגיל סיכום: נבקש מכל תלמיד לקחת דף ולחלק אותו לשניים: בצד אחד לכתוב את הכותרת "פשט" ובצד שני את הכותרת "מדרש הלכתי". נבקש מכל תלמיד לכתוב מתחת לכל אחת מהכותרות מה הוא לוקח בעקבות הדיון והלימוד שערכתם בכיתה בשיעור זה מכל אחת מסוגי הקריאות והפרשנויות לפסוקי התורה. ניתן להפוך את התרגיל למופשט קצת יותר ולבקש מכל תלמיד לכתוב מילות תודה שאומר כל קול לקול האחר על מה שהוא תורם ומוסיף לקריאה בפסוקי התורה ולעולם הדתי והרוחני שלנו.
שיעור זה עוסק בנושא רחב מאד שבשיעור זה נגענו רק בקצה שלו והתחלנו לפתוח אותו. חשוב לשים לב שאם הנושא נוגע במקום כואב ומאתגר אצל התלמידים, נכון להתייחס אליו באופנים נוספים.