תיכון
יסודי
גני ילדים
חומרי הוראה > תיכון > תושב"ע > הערכה חלופית - יחידת אגדה: חורבן וגאולה

הערכה חלופית - יחידת אגדה: חורבן וגאולה

גדעון שרלו, צוות לב לדעת
הדפסה
מקצוע: תושב"ע
נושא: יחידת אגדה

הקדמה:

אלפיים שנה עברו מחורבן בית שני, זכינו ואנו חיים בדור של גאולה. נוהגים לצטט מדבריו של יגאל אלון, מי שהיה מפקד הפלמ"ח וממובילי צה"ל במלחמת השחרור- "עם שאינו יודע את עברו, ההווה שלו דל ועתידו לוט בערפל". חורבן בית המקדש הינו אירוע מכונן בהיסטוריה של העם היהודי. יש לחורבן אזכורים מאז ועד היום בתפילות, בברכות, ברגעים משמחים ובלוח השנה. בשל כך, לימוד המקורות העוסקים בחורבן אינו רק על מנת לדעת את עברנו, אלא ובעיקר על מנת לתקן את ההווה בו אנו חיים. לצד זה, לימוד המדרשים המתארים התמודדויות שונות עם החורבן לקראת הגאולה, מאפשר לנו לקבל כלים ונקודות מבט שונות על מנת שנוכל גם אנו להסתכל קדימה אל הגאולה.

 

העבודה:

תלמידים יקרים,

בעבודה זו עליכם ללמוד את המדרשים המופיעים ביחידה, תוך עיון במקורות, הסברם וחיבורם לעולמכם האישי. עליכם לבחור בין חלק א' לחלק ב' העוסקים בעיון בנושאים השונים, ובנוסף לבצע את חלק ג' שהוא החלק היצירתי של המטלה. שלבו כוחות של שכל ורגש, קריאה ודמיון, כתיבה ויצירה. את המטלה יש לבצע בזוגות, להגיש כמצגת ואף להציגה בפני חבריכם לכיתה. בטוחנו כי ליחידה זו משמעות גדולה עבור החיים שלנו כיום, ואנו מקווים שברוח דברי הרמב"ן- כאשר תקומו מן הספר, תמצאו איזו דרך שבה תוכלו לבצע מה שלמדתם. בהצלחה רבה!

 

חלק א' - החורבן (40 נק')

מפני מה חרב בית המקדש השני? הדגימו ונמקו את תשובתכם מתוך סיפור 'קמצא ובר קמצא'.


בחרו אחד מהפרשנים לסיפור 'קמצא ובר קמצא' (הרב יגאל אריאל/המהר"ל) והסבירו לפיו את הנקודות הבאות:

  • הריאליות של האגדה (כלומר, האם הסיפור הזה באמת גרם לחורבן? מה לומדים מכך?)
  • מהי הנקודה המרכזית שהביאה לחורבן?
  • כיצד היה ניתן לתקן את המעשה על מנת למנוע את החורבן?

לאור הלימוד, צרו דף 'ויקיפדיה' לערך 'שנאת חינם'. עליכם להגדיר היטב את המושג, לתת לו דוגמאות, לבחור תמונה מתאימה, וליצור תוכן עניינים שמפרט התייחסויות לשנאת חינם (לא תצטרכו לפרט את ההתייחסויות).

 

חלק ב' - התמודדות עם החורבן לקראת גאולה (40 נק')

בחרו שתי אגדות המתארות התמודדות עם החורבן והשוו ביניהן את הנקודות הבאות:

  • הדמות המרכזית במדרש והדמויות הנלוות אליה.
  • במה נתקלת כל דמות וכיצד היא מגיבה לסיטואציה? צטטו משפט מפתח מתוך דבריה המוכיח זאת.
  • מהי הדרך הנלמדת מהדמות הזו להתמודדות עם מצבי חורבן ומה מיוחד בה לעומת השאר?
  • בחרו אחד הפרשנים על כל אגדה וסכמו את הנקודות המרכזיות מתוך דבריו.

דמיינו שהייתם פוגשים את אחת משלוש הדמויות המרכזיות במדרשים אלו (רבי עקיבא, רבי חייא רבה ורבי יהושע בן לוי). ציינו את מי בחרתם לפגוש וחברו חמש שאלות עומק שהייתם שואלים אותה בפגישתכם.
בחרו את הדרך איתה אתם מזדהים ביותר, כתבו מדוע התחברתם אליה, האם ומתי נחשפתם אליה בחייכם האישיים ומה אתם לומדים מדרך זו לחיים שלכם. צרפו לכתיבה זו אמצעי עזר להמחשת הקשר האישי שלכם - למשל: שיר, ציור, סיפור, תמונה, סרטון - ונמקו את הקשר.

 

חלק ג' - פרויקט בעקבות הלימוד (60 נק')

בחלק זה, עליכם לתכנן פרויקט בית ספרי בעקבות הלימוד על אחד משלושת הנושאים הבאים ולהציגו בפוסטר או כמצגת:

  1. שנאת חינם במדינת ישראל.
  2. התמודדות עם משברים אישיים ו/או לאומיים.
  3. קירוב הגאולה על ידי שמיעה בקול ה'.

בחרו את הנושא, ובשקופית הראשונה הסבירו במספר מילים מדוע בחרתם בו, מדוע הוא חשוב עבורכם, מהי נקודת החיבור שלכם אליו ומה המשמעות שלו עבור בית הספר. בפרויקט עליכם להשתמש באגדות והפרשנים שנלמדו בהקשר של הנושא שבחרתם.

דוגמאות לפרויקט -

  • יום 'שיא' בנושא לכיתה/שכבה/בית ספר - תארו לעצמכם שבית הספר מקדיש יום שלם לעסוק בנושא שבחרתם. חשבו ותכננו - מה יהיו היחידות שיועברו ביום זה ובאיזו צורה? מי יעביר אותם מחנכים/תלמידים בוגרים? איזה אירוע שיא יהיה לכלל בית הספר הצגה/הרצאה/מופע? כיצד ייראה הלו"ז של יום זה? היכן יתקיים היום?
  • פעילות שכבתית - תכננו פעילות לשכבה שלכם בנושא. הפעילות יכולה להיות בתוך בית הספר או מחוצה לו, יכולה לכלול מספר חלקים הקשורים לנושא שבחרתם. הציגו מה הפעילות, כיצד היא מבטאת את הנושא שבחרתם, היכן תתקיים ומי יעביר אותה.
  • קישוט בית הספר - הכינו תכנית לקישוט בית הספר בנושא שבחרתם וצרו מספר אלמנטים מתוכו. תכננו וצרו פוסטרים, שלטים, לוחות קיר וכד' שייתלו כל כיתה או במרחבים הציבוריים של בית הספר.
  • מערך שיעור לתלמידים צעירים - תכננו שיעור חינוך לתלמידים בכיתות צעירות. איזה מדרש תבחרו להציג בפניהם, איזה מסר תעבירו להם?, באילו מתודות תשתמשו?.
  • סיור לימודי וחוויתי - חשבו על מקום בארץ שיכול לבטא את הנושא שבחרתם ותכננו סיור למקום זה. הדגישו כיצד הנושא בא לידי ביטוי במקום הזה, אילו שאלות מכוונות יינתנו למסיירים, מה המסר שיועבר אליהם דרך המקום ומדוע חשוב לסייר שם בשביל לראות זאת.

מצורף מחוון (בקובץ ה - word) למטלת הביצוע.

בהצלחה רבה!

 

חדש באתר

מסעות למידה
יוצאים לדרך עם מסע למידה למורי מקצועות הקודש ומסע למורי מקצועות רבי המלל.

מהבלוג שלנו

הרהורים על תפקידה של השמחה בבית הספר
לקראת המש... מש... משנכנס אדר – האם עודדנו את התלמידים ליצור , לשמוח או שעסקנו בעיקר בנתינת גבולות וכללים שאסור לעבור?
הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו והיו חלק
מקהילת אנשי חינוך חולמים ויוצרים
אנחנו מתחדשים!!! תכף תכף ועוברים לבית חדש, לאתר חדש. מוזמנים להשתתף איתנו בבניה ובדיוקים, נשמח אם תוכלו להצטרף אלינו ולמלא את 'שאלון לב לדעת'. מחכים לכם... לכניסה לסקר לחצו כאן