חז"ל מציעים לנו שלוש דרכים להתמודדות עם מצב של חורבן הולך ומתמשך, כאשר המשותף לשלושתן הוא שכולן מסתכלות קדימה ומאמינות כי הגאולה בו תבוא יחד עם סימן מוחשי לכך.
א. שיעור זה יתפרש על מספר שיעורים ויאגד בתוכו את שלושת חלקי תת היחידה הזו - "בכי ושחוק", "קמעא קמעא" ו"היום אם בקולו תשמעו". הדרך בה ילמדו המקורות היא למידת עמיתים בשיטת גי'קסו כפי שיתואר להלן. באגדות חז"ל ישנן 3 דרכים להתמודדות עם המצב שנוצר עקב החורבן תוך ראיית העתיד והאמונה כי הגאולה בוא תבוא. חז"ל וקטעי האמונה והפירוש הנלווים, מחזקים אותנו בכך שגם בדורנו שטרם נבנה המקדש נוכל גם אנו להתחזק לקראת הגאולה. כל אגדה מתארת תגובה אחרת וזווית אחרת של אמונה בביאת הגאולה וכך גם כל תלמיד יכול להתחבר ולהתחזק מהמקום שלו. בנוסף, התלמידים ידונו בכל התמודדות על יתרונותיה וחסרונותיה. עלינו כמורים להקפיד על כך שתתנהל למידה איכותית ומשמעותית בכל שלב.
ב. שלוש ההתמודדויות יכולות להילמד כל אחת בנפרד אך ניתן גם להציגן כתהליך שמתחיל בראיה אמונית לטווח ארוך, ממשיך בהבנה שהגאולה תבוא לאט לאט ומסתיים בפעולה האקטיבית להבאת הגאולה.
עם זאת כל סימן מסמל דרך אחרת של אמונה וראיה - רבי עקיבא שצוחק למראה השועלים מלמד על היכולת לראות רחוק ולהבין שאם הקב"ה הביא את הרע כפי שניבא אוריה הוא גם יביא את הטוב כפי שניבא זכריה. רבי חייא רבה שרואה את איילת השחר ומקביל אותה לגאולתן של ישראל מלמד על ההבנה כי הגאולה תבוא לאט לאט, שלב אחרי שלב ולא בבת אחת. רבי יהושע בן לוי הלומד מאליהו שהמשיח יבוא ביום שנשמע בקול ה' ("היום אם בקולו תשמעו") מלמד אותנו על החשיבות שבעשיה לביאת המשיח ולא לשבת לחכות שהוא יבוא מעצמו.
אפשרות מקדימה לפתיחת השיעור:
ניתן לתלמידים משימה מקדימה בבית, לראיין דמות שעברה חורבן אישי כלשהו, תוך שימת דגש על ההתמודדות שלה עם המקרה והיכולת להמשיך בחיים הלאה. נבקש מהתלמידים להביא לכיתה את התובנה של אותה דמות. (אפשר גם לפתוח לוח פאדלט משותף בו התלמידים יכתבו מראש את התובנה ששמעו).
נשמיע את השיר 'אני מאמין' עם המילים של יהודה דים שמספר את הסיפור של השיר שנכתב ברכבת בדרך לטרבלינקה -ונשאל את התלמידים: איך רבי עזריאל היה מסוגל להלחין את המלים הללו כשידע שלא יראה את המשיח? מה המשמעות של הציפיה גם כשיודעים שהדבר לא יתממש? מה נותן את הכח להסתכל קדימה כשמצב בו אני נמצא כ"כ רחוק משם?
נחלק את הכיתה לשלישיות כאשר כל שלישיה מקבלת מדרש אחד מתוך השלושה ואת קטעי הפרשנות עם מספר שאלות על הקטע [מצ"ב בסוף]. לאחר מכן נחבר בין הקבוצות, (כל קבוצה מתחברת לשתיים נוספות או שניצור שלישיות מחודשות) וכל אחד מלמד את חבריו את הקטע אותו למד (מה שמכונה שיטת ג'יקסו).
ניצור מצגת שיתופית בכלי גוגל-סליידס משותף לתלמידי הכיתה, כאשר כל שלישייה (משלישיות המקור) תעלה שקופית על המדרש שלמדה בה יסוכמו הנקודות המרכזיות מהמדרש. שקופית הפתיחה ושקופית ההוראה מצורפות כקובץ. ניתן להעתיק למצגת השיתופית של הכיתה [ניתן גם לפצל את השקופית לשתיים: אחת שתעסוק במדרש עצמו ואחת שתתייחס לפרשנים].
כל תלמיד בוחר את הזוית שיותר מתחבר אליה (הראיה האמונית לטווח ארוך/ ההבנה שהגאולה היא שלב אחר שלב/ ההבנה שהגאולה תבוא מתוך עשיה) ומוסיף שקופית למצגת הכיתתית בה כותב בכתיבה אישית את החיבור שלו ויכול להוסיף גם תמונה שתבטא זאת. מצורף בקובץ המצגת.
בדף המצורף מובאים המדרשים מעומדים עם השאלות עליהם.