מבצע משה, המבצע להעלאת יהודי אתיופיה, שהתרחש בשנת 1984 ובזכותו הועלו כ7,000 יהודי 'ביתא ישראל' לארץ, משמש נקודת ציון משמעותית ביחס שבין מדינת ישראל לקהילה האתיופית. בנוסף, מבצע זה מסמל את מחויבותה של המדינה לדאוג לכל יהודי ויהודי בעולם וזוהי משמעות הציונות במלוא הדרה. בשיעור זה נתוודע למבצע דרך חוויותיהם של יהודי אתיופיה ושל השותפים למבצע, נעמיק במשמעות המבצע כאבן דרך בציון 70 שנה למדינה וננסה לקחת משהו ליכולת קליטת העליה שלנו כיום.
נקרין ונשמיע את השיר "המסע לארץ ישראל" של שלמה גרוניך ומקהלת שבא -
נשאל את התלמידים - מיהן הדמויות בשיר? אילו רגשות עולים בשיר? על איזה אירוע היסטורי השיר מדבר? האם לדעתכם זה אירוע משמעותי בציון 70 שנה למדינה? מדוע?
נספר לתלמידים על מבצע משה בצורה כללית כפי שמופיע באתר הספריה של מט"ח בעריכה קלה -
בשנת תשמ"ד – 1984 הגיעו ידיעות על מצבם הקשה של היהודים באתיופיה. נוסף על הבצורת והרעב שפקדו את אתיופיה, סבלו היהודים מרדיפות קשות של המשטר. כל אלה הביאו את ממשלת ישראל לכלל החלטה, שיש להציל את יהודי אתיופיה ולהעלות אותם ארצה. מימוש ההחלטה היה מסובך מאוד הן בשל הריחוק הגיאוגרפי הן בשל התנאים המדיניים והיעדר יחסים בין ישראל ובין המשטר באתיופיה. צריך היה למצוא ליהודים נתיב בריחה סודי מאתיופיה לסודאן, ומשם להעביר אותם לאירופה – ולישראל. כדי לאפשר את המבצע וגם לזכות בשיתוף פעולה מצד שלטונות סודאן, נערך המבצע בסודיות גמורה במשך כמה שבועות.
פרסום המבצע בי"א בטבת תשמ"ה כמעט והביא להפסקתו: סודאן נאלצה להפסיק את שיתוף הפעולה עם ישראל בגלל איומיהן של מדינות ערב. ממשלת סודאן הפסיקה את הטסת היהודים לאירופה, ואילו ממשלת אתיופיה מצדה החלה להתנכל ליהודים ולפגוע בשיירות שהיו בדרכן לסודאן. רק התערבותה של ארצות הברית אפשרה את סיום המבצע ואת חילוצם של היהודים שנותרו בסודאן: בהסכמת המדינות הנוגעות בדבר ובסיוע מטוסי תובלה אמריקניים הועברו כל אותם עולים מסודאן לישראל.
בשנים שקדמו למבצע משה (1977 – 1984) עלו ארצה בדרכים שונות כ- 5,000 עולים מאתיופיה. במהלך "מבצע משה" (1984 – 1985) עלו לארץ כ- 7,000 עולים מאתיופיה. שש שנים אחר כך, ועקב מלחמת האזרחים המתמשכת באתיופיה, הוחלט על "מבצע שלמה", שבמהלכו עלו ארצה יותר מ - 14,000 עולים.
ניתן לשאול גם - מבצע משה נקרא כך על שמו של משה רבנו - מדוע? מה זה מסמל?
נחלק את הכיתה לקבוצות של שלושה תלמידים כאשר כל קבוצה תתרכז סביב דמות מהמבצע, תקרא/תצפה בעדות ותעבוד דרך כרטיס עבודה [מצ"ב]. בסופו של דבר נתכנס שוב למליאה ונציג מכל קבוצה יציג את הדמות דרך תוצר שיכינו [כתיבת מכתב, הצגה, שיר, תמונה].
הכנת תיק קליטה - חשבו על עולה שמגיע כיום לארץ והכינו עבורו 'תיק קליטה', היעזרו באתר של משרד הקליטה והעליה: מידע חשוב, פרטים על המדינה והארץ, לינקים לאתרים חשובים ועוד.